Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A gyilkos bennünk (2008) - From Within

2013.01.23. 18:55 DxNxLx

gyilkosbennunk-poster.jpgRejtő Jenő egyik regényének karaktere említi meg, hogy az apai nagybátyja egyszer olyan részeg volt, hogy saját magával találkozott este az előszobában. Nos, eme boszorkányhorror áldozatai is hasonló élményeket élnek át haláluk előtt, csak van, aki józanul.

Adva van egy eldugott kisváros (mi más...), aminek lakói a vallási fanatizmus bűvkörében élik mindennapjaikat, teljes intoleranciába mélyülve. Egy fiatal halálát követően a városkában élő boszorkányra is rágyújtanak egy melléképületet, ám két fiát élve hagyják, akik közül az idősebb öngyilkosságával halálos átkot szabadít minden lakosra. Sorra lesznek öngyilkosok fiatalok és öregek, az átok egyesével, sorjában szedi áldozatait, akire átszáll azt önmaga, pontosabban saját rémisztő szelleme üldözi a halálba. A tizenéves Lindsay lenne a következő, ám ő a szerelem erejének köszönhetően a boszorkány kisebbik fiát maga mellé állítva szembeszáll a gonosz erőkkel.

Folytatás a tovább mögött.

Aki kissé gagyi, tinilányoknak szóló horrort sejt a sorok mögött az jó úton jár, egy teljesen RTL Klub kompatibilis filmmel állunk szemben, az Alkonyat rajongó hölgyek azonnal bele fognak szeretni a Lego hajú férfi főhősbe.

Nem sok amerikai filmben fordul elő, hogy egy hittan órán szocializálódott nyomi zúzza le a lázadó tökös gyereket, de ebben a városban ez alap. Itt a kocka és az élsportoló is egy követ fúj, mindent és mindenkit a hit irányít, az alkesz börtöntölteléktől a legfiatalabbakig. Érthetetlen is, hogy mit keresett ott egy boszorkány és halála után mit keresnek még ott a gyerekei, de hát konfliktus nélkül ugye nincs történet.

fromwithin-2.png

A könnyű kötekedésre okot adó logikai hibákon kívül a kiszámíthatóság a másik nagy probléma. Hiába vannak fordulatok, ezeket jó előre meg lehet mondani, a végén csavarnak szánt mozzanat a leginkább várható esemény, valószínűleg többet is ki tudtak volna hozni az ötletekből, ha akarnak.

Az öngyilkosságok megjelenítései a 16-os karika környékén mozognak, de azért hozzá kell tenni, a saját nyakba vágott olló vagy az érfelvágás mikéntje sokat hozzátesz a pozitívabb összképhez. A szellemek azonban igazán jól festenek, kitűnő sminkes munka, kár, hogy nem látjuk őket eleget.

A leginkább operatőri munkáiról ismert Phedon Papamichael (Azonosság, Kéjjel-nappal) rendezésével ennek ellenére nincs baj, érződik, hogy a forgatókönyvet jegyző Brad Keene-vel (The Gravedancers, Átok 3.) pont ilyenre akarták a produkciót. Nincs semmi túlbonyolítva, minimális koncentrációval is hibátlanul követhető a sztori, a vallási elemek ahogy keresztény, úgy okkult oldalról is kizárólag a hétköznapi információkra szorítkoznak.

fromwithin-1.jpg

A recept könnyen megfejthető, amiből a készítők dolgoznak hasonló esetekben; családi dráma, szerelem, bosszú, tragédia, rengeteg érzelem, és csak annyi rémisztgetés amennyitől a véresszájúbb horror fanatikusok is elviselik egyszer az alkotást ha már elkezdték nézni.

Fontos hozzávaló még egy név, aki egy kis extra figyelmet is hozhat. Alacsony költségvetés esetén a legajánlatosabb a "van is meg nincs is" megoldást választani, azaz vagy egy nagy sztár cameo szerepben, vagy egy nagy sztár szárnyait bontogatni vágyó rokona. Esetünkben az utóbbi történt, a név pedig Rumer Willis, ugye mondanom sem kell, melyik sztárnak a lánya, őt az első áldozatként látjuk az elvárton alul teljesíteni. A többiek elvannak a szerepükkel, de semmi kiemelkedő, a teljesítmény megáll a produkció minőségénél,  a hőslányt alakító, leginkább sorozatszínésznő Elizabeth Rice pedig jót tesz a férfiszemeknek, ahogy pedig egyik az jelenetben elseggel a csúszós stégen, a film egyik legmókásabb pillanata.

Nem nézhetetlen horror A gyilkos bennünk, a műfaj könnyedebb darabjait is kedvelőknek kifejezetten tetszhet, vagy az azt kevésbé ismerőket elindíthatja a stílus megkedveléséhez vezető úton, én az utóbbi miatt 5 ponttal jutalmazom.

Címkék: 2008 amerikai film 5/10 ajánlók

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr605025125

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása