Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Véres karácsony (2008) - The Children

Támadnak a gyerekek!

2012.12.20. 18:58 SZANDRA

the-children-2008-post.jpgCsapjunk bele egyből a közepébe, mert nem érdemes igazán nagy felvezetést szentelni ennek a produkciónak. Nem egy klasszikus karácsonyi film, és nem feltétlenül azért, mert horror, hanem egyszerűen csak a témáját tekintve akármilyen évszakban, bármikor is játszódhatna, az ünnepnek nincs igazán szerepe, viszont a télnek, a hónak már annál inkább, de legyen karácsonyi borzongás is.

A karácsony, a család és szeretet ünnepe, nem is kérdés, hogy egy horrorban ez az alapfelvetés fordul ki teljesen, amit legérzékletesebben az ártatlan gyerekek oldaláról lehet bemutatni. Én személy szerint a kísértetgyerekektől félek a legjobban ebben a műfajban, hiszen ők maguk az ártalmatlan emberek, és ha ők tesznek gonoszságot, az kicsaphatja a biztosítékot. Bár most csak fertőzöttek voltak, de kaptunk belőlük nem is egyet.

Egy család: az anya, Elaine, a férje ,Jonah, a nő kamasz lánya Casey, és a két kisebb gyerek Miranda és Paulie utazik családi látogatásra a nő testvéréhez, Chloe-hoz és férjéhez Robbie-hoz, ahol szintén ott van két gyerek, Leah és Nicky. Összejött hát a két család vidéken, hogy együtt töltsék az ünnepeket. Megkezdődik a közös ünneplés, de nem megy zökkenőmentesen, a gyerekek elkezdenek furcsán viselkedni...nagyon furcsán. Eleinte betegeskednek, majd egyre agresszívabban viselkednek, csapkodnak, sikoltoznak, végül pedig gyilkosságokig merészkednek: elkapnak egy "zombi" vírust. Azért hívom így, mert nem esznek, nem isznak, csak mennek előre, és mennek, annyi a különbség hogy képesek gondolkozni azért valamennyire, de csak egy cél hajtja őket.

A folytatás a tovább mögött.

the-children-2.jpgIgazából ennyi az egész, ami a történet illeti, de lássuk a jellemrajzokat. Ugyebár családokról lenne szó, ami nem is igazán látszik meg.. Először ami engem a filmben teljesen megzavart azok a nevek, szándékosan ezért írtam le az elején kissé kacifántosan hogy ki kicsoda és kihez is tartozik. Egyszerre elhangzik vagy 6 név, gyerekekre és a felnőttekre egyaránt, és körülbelül fél óra múlva állt össze nekem teljesen a kép, hogy ki kicsoda név szerint, és milyen a pontos rokoni kapcsolat.

Chloe, és Elaine testvéri kapcsolata, hát nem tudom...szeretik egymást, de áskálódnak is erősen, az is biztos, pedig mindkettőjükben van elég hiba. Itt vannak rögtön a gyerekek, és a nevelési módszerük, szinte olykor érezni lehetett az anyasági versengést, "Ki a jobb szülő?" vetélkedő ment egész végig. Mindeközben egyikük se vette észre hogy valami nagyon nem stimmel a gyerekekkel, főleg először Paulie-val. az se volt gyanús az anyjának, hogy folyamatosan rosszul van, nem eszik, és egy játékot ütöget egész álló nap...tényleg nagyon normális viselkedés, az is ahogy a szánkóval akarja csonkítani az idősebbet, azért se ő a hibás igazán, kikap, de a gyerek akkor is normális persze. Nem kéne elvinni orvoshoz... nem.

Ezután a többi gyerek is furcsán viselkedik, főleg hogy a kislány vért köp, és nem az anyjának szól emiatt (meg a vírus hatása miatt se szólna persze), de ez a szuperanyucinak, név szerint Chloe-nak fel se tűnik, ez a nő nagyon kihúzta a gyufát, a nevelési módszere jó is lehet persze, végül is egy 80 perces filmből nem derül fény minden részletre, de ott van a gyerek sátrában, a férje hullája mellett, és a játékbabát belegyömöszölték, de neki ez se gyanús, hogy esetleg a saját lányával valami nem kóser. Egyszerűbb a másik gyerekét szidni, ami igazából jogos is lehetne ha Casey személyiségét nézzük, de persze itt nem erről volt konkrétan szó.

the-children-3.jpg

De jöjjön most Casey, ilyen kis lotyós csajt ritkán látni így öltözve, kellemes családi környezetben. Van róla bővebb véleményem, kezdve a nagybátyjával való flörtölésen át az öltözködéséig: ahogy kinéz, olyan is - mondjuk ki. Szimpátiát érte se lehet igazán érezni, maximum amiatt, mert ő nem fertőzött, bár nem is kisgyerek, és ő az egyetlen, aki felveszi a harcot a kicsik ellen, a saját öccse ellen is, és az unokatesók ellen is, ami ilyenkor már egyszerűen kényszerszerű, mert bár senki se hisz neki, ő azért megpróbálja megoldani a helyzetet.

Itt még fontos szintén megemlíteni az anya helyzetét, rátámad a saját fia, a lánya segít neki, de nem igazán védi meg utána a lányát, egyszerűen sokszor logikátlan az egész. Figyelembe veszem az érzelmi sokkot is, hiszen ilyenkor trauma érhet mindenkit, nem igazán lehet kiigazodni mi miért is történik, és ki teszi, de mikor ordítva ront neki a gyerek, akkor tenni kell valamit, és irtózatosan nehéz lehet ezt elviselni, ami meglátszik az összes karakteren.

Azt mondjuk elég szomorú ténynek tartom hogy a nagy főhős a feslett csaj, de mivel ő nem szülő, így az ő helyzete más volt, nagyobb hős lehetett, az anyja mellett, bár a hős szó itt se megfelelő, beteg gyerekeket bántani semmiféleképpen se hősies cselekedet, még ha agymosottak is a kicsik, ők voltak a legéleterősebbek akik hamarabb észrevették a veszélyforrást.

A szülők önzőek, az apák is, mindenki a maga egoját fényezte, ez volt a lényeg, közben meg a gyerekek egytől egyig fertőzés áldozatai lesznek, ami a szülők meggyilkolását idézi elő, a családi idill eleinte még csak látszat volt, később ez teljesen fel is bomlott, még több konfliktust okozva.

the-children-1.jpg

Színészi játékban igazán kiemelkedőt nem tudnék mondani, ha nagyon muszáj Eva Birthishtle (Elaine) és Hannah Tointon (Casey) a fő karakterek produkálták a legjobb játékot , viszont azért mindenkinek jár a szereplők közül egy piros pont, mert érzelmeket fejeztek ki, aggódást, kétségbeesést, sokkot, zavarodottságot. A gyerekek teljesítménye jó volt, ijesztőnek tűntek (ami a sminkeseknek is köszönhető), tudtuk hogy a vírus miatt veszélyesek, és elég érzéketlen arcmimikájuk volt ahhoz, hogy ez hihető legyen, Leginkább félelemet keltő szerintem a Mirandát játszó Eva Sayer, ahogy nézett attól frászt lehet kapni, és furcsállottam is, hogy ez a kislány senkinek se lesz idegesítő? Legalább a nővére, Casey vette volna észre ezt az átváltozást, hirtelen előtűnik a semmiből, alig beszél, ahogy néz abból már ki lehet olvasni hogy már nem az aki volt, de nem voltak a karakterek ennyire körültekintőek.

A rendező Tom Shankland igazán kivételes művet nem alkotott. Voltak meglepetésszerűen előtűnő ijesztő képek, a zene nyomasztó, a feszültséget sikerült megteremtenie, összességében újat nem mutatott, de amit elvárhatunk a műfajtól, azt láthatjuk itt is. Sok klisé volt benne, mondjuk például a magában játszó gyerekek, akik pont az ártatlanságuk miatt olyan ijesztőek, vagy az erdős üldözések. Azonban rejt magában a film a végén egy csavart, ami nem is igazán csavar, de nagyon jót tesz neki, kissé felborította így az egész alapkoncepciót az eseményekről, várható volt hogy ez így túl "sima", kell még valami, és meg is kapjuk, ami szerintem meglepő volt, teljesen más megvilágításba helyezte az egészet, de ez nem is baj. Egyedül azt sajnálom hogy konkrétan nem derül ki, mi is ez a vírus.

Egyszer érdemes megnézni, 5 pontot érdemel.

Címkék: 2008 5/10 angol film ajánlók

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr404969553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása