Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A sötétség 30 napja (2007) - 30 Days of Night

Hull a pelyhes fehér hó, támadnak a vámpírok!

2012.12.17. 18:20 Jason13

30 Days of Night poszter.jpgHollywoodnak sikerült megerőszakolnia a vámpírmítoszt egy bizonyos szériával (bár először a könyvesboltok polcaira került fel, majd csak ezután a mozivászonra), azonban időnként születnek olyan alkotások, melyek főszereplői nem vegetáriánus és egyben homoszexuális szerencsétlenek, hanem igazi vérre szomjazó szörnyetegek, akik az éj leple alatt garázdálkodnak.

2007-ben David Slade (szerencsétlen részt vett a fentebb említett celluloidszenny elkészítésében, azóta már biztos bánja, amit tett) ilyen vérszopókat engedett szabadon filmjében, melynek alapja egy képregény.

A történet Alaszkában játszódik Barrow városában, ahol évente egyszer 30 napig tart a sötétség. Erre az alkalomra mindig izgatottan készülnek az ott lakók, viszont arra nem számítanak, hogy egy vérszomjas vámpír horda támadja meg a városkát, a céljuk pedig az, hogy az egy hónapig tartó sötétség alatt a nullára redukálják az ottani népességet.

A folytatást a tovább mögött találjátok.

A forgatókönyv bonyolultsága vetekszik egy pumpával, viszont erre most nem lehet haragudni, hiszen ilyen alaptörténetből nem kell egy csavaros művészmozit rittyenteni. Amire itt szükség van, az véres képsorok, feszültség és pörgős cselekmény, ezeknek az elvárásoknak pedig nagyjából meg is felel a film.

Kezdjük ott, hogy a hangulat remekül lett megteremtve. A sötét, hófödte város, ahol a vérre szomjazó fenevadak vadásznak prédáikra eléggé ütősen néz ki "mozgásban". Viszont feszültségből már nincs sok, hiszen a sztori helyenként leül, tehát akad néhány kisebb üresjárat, azonban mire a néző már hosszabbakat pislogna, a történések újra beindulnak.

30 days of night vámpírok.jpg

Akciókból pedig nincs hiány, hiszen a játékidő során hőseink nem egyszer kerülnek szembe az éjszaka teremtményeivel, ezek a "találkozások" pedig számtalan vérbő perccel kedveskednek a nézők számára. Néhol talán túlzásba is esnek az alkotók és olyan dolgokat tárnak elénk, melyek a gyengébb idegzetűeknél kiütheti a biztosítékot. De hát ebben a műfajban ez megengedett.

Viszont nem csak a vérszopók tettei brutálisak, hanem a kinézetük is. Elég érdekes arcberendezésű emberek alakítják az éjszaka rémeit, tehát éles fogak és karmok nélkül is elég félelmetesen nézhetnek ki, nemhogy ezekkel felszerelkezve.

30 days of night josh hartnett.jpgLátványilag tökéletesen működik a film, a feszültség hibádzik néhol, köszönhetően a cselekmény bukkanóinak és a karaktereknek. Hőseink igazi 2 dimenziós figurák, akik sok egyediséggel nem lettek feltöltve, csak sablonokkal, így nem is lehet nekik teljes erőbedobással drukkolni és halálozásuk se hagy mély nyomot az emberben, emiatt a befejezés se működik igazán, mivel itt elég drámaira lett véve a hangsúly, de végül balul sült el a fentebb említett tényezők miatt.

Összességében véve azonban szórakoztató mozi ez, ütős látvánnyal, remek hangulattal és itt-ott akadozó cselekménnyel, na, meg meglehetősen szürke szereplőkkel. Viszont az egyenesen a videótékák polcaira készült folytatás esetében már nem ennyire rózsás a helyzet, ahogy David Slade ezt követő rendezésénél se, úgyhogy ezekről inkább ne is vegyünk tudomást.

Értékelés: 7/10

Évszám: 2007
Játékidő: 113 perc
Rendező: David Slade
Forgatókönyv: Steve Niles, Stuart Beattie, Brian Nelson
Szereplők: Josh Hartnett, Melissa George, Danny Huston

Címkék: 2007 vámpír amerikai film 7/10 ajánlók új zélandi film

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr324958098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása