Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Jelenlét (2007) – Aparecidos aka. The Appeared

Természetfeletti horror Dél-Amerikából

2012.12.08. 18:43 Herschmi

aparecidos-poster.jpgEddig csak egy filmről írtam, ami a dél-amerikai a kontinensről származott, a Hideg verejtékről. Jelen alkotás csak félig-meddig köthető az Újvilághoz, mivel egy spanyol-argentin koprodukcióról van szó. Míg az előbbi film csak mérsékelt sikert aratott nálam, addig a Jelenlét elsöprőt! Na jó, kicsit túl lelkes voltam, nem életem legjobb filmje, de egy igazán kellemes és szórakoztató alkotás, ami remek kikapcsolódást nyújt egy unalmas estére.

Malena és Pablo súlyosan beteg apjukhoz utaznak Barcelonából. Az öreget gyakorlatilag holtan találják, agyműködése leállt, már csak gépek tartják életben. Egy papírt kell aláírniuk, hogy beleegyeznek abba, hogy leállítsák a létfontosságú szervek mesterséges működtetését.

A fiú sosem találkozott apjával, így addig nem hajlandó ezt megtenni, míg nővére bele nem megy abba, hogy elutazzanak élőholt édesapjuk vidéki otthonába. Ehhez a családfő kocsiját veszik kölcsön és útra kelnek.

Egy rövid megállójuk alkalmával Pablo egy kislányt meglát kaparászni a jobb hátsó keréknél. Kérdezősködik, de nem kap választ és elkezd ő is kutakodni az autó hátuljánál. Egy könyvre bukkan, ám ekkor a lány kámforrá válik, mintha ott se lett volna. A naplóban furcsa dolgok vannak, húsz évvel ezelőtti gyilkosságok, részletezve, az egyik épp abban a motelben történt, ahol éjszakára megpihennek. Minő véletlen, a vérontás helyszínéül szolgáló szoba szomszédságában szállásolják el őket. Hajnalban furcsa zajokra ébrednek és a fal mellett kuporogva végighallgatják, ahogy a múlt eseményei újra lejátszódnak. Kimenekülve a szállodából egyből kocsiba pattannak, de az úton meglátnak egy anyát a lányával, akiket egy furgonos alak elrabol, percre pontosan úgy, ahogy a könyv is írja. A naplót követve elindulnak megmenteni a védtelen áldozatokat, nem is sejtve hogy ezzel saját végeláthatatlan kálváriájukat indítják el.

A tovább mögött találjátok a folytatást.

aparecidos-1.jpg

A film egyik kisebb hibája, hogy elég hamar gyanítani kezdjük, hogy egyfajta időhurokról van szó, melyben valós időben élő főszereplőink a múlt egy eseményét élik át újra és újra. Nagyobbik hibája, hogy elég hamar kitalálható az a bizonyos fordulat, amit valószínű a meghökkentésünkre szántak a készítők.

SPOILER!!! A család történetét elég hamar megtudjuk, és azt is, hogy a nő terhes (aki idáig nem jött rá a film nézése közben, hogy ezek csak a múlt árnyai, az keressen magának egy kisegítő iskolát) és ezekből nem nehéz leszúrni, hogy ő Pablo anyja. Hatalmas öngól, ráadásul a hosszabbítás utolsó percében 0-0-nál. SPOILER VÉGE!!! Ezt leszámítva semmi gond a történettel, jól felépített, igaz egyedinek nem mondanám. Más filmekben tucatszor láthattunk hasonlót hol jobb, hol rosszabb kivitelezésben.

Nekünk, európaiaknak kicsit zavaró lehet, hogy semmit se tudunk a Latin-Amerikai államok történelméről, forradalmaikról, márpedig elég gyakran hivatkoznak ezekre az időkre és fontos mozgatórugója az eseményeknek.

aparecidos-2.jpg

Az AAA, mint Argentin Antikommunista Szövetség. Egy újfasiszta terrorszervezet volt a '70-es évek közepén. Pokolgépek, kínzások és emberrablások voltak a kedvelt módszereik. Miután a katonai diktatúra került hatalomra, feloszlott az AAA és a hadsereg félig-meddig nyíltan elkezdte irtani az ellenlábasait. Több mint 30.000 embert öltek meg pár év alatt. A második világháború borzalmaival vetekedő dolgokat látunk a filmben, bár arról nem tudok semmit, hogy valóban történtek-e ilyen szörnyű és emberiségellenes tettek a 80-as évtized fordulóján Argentínában, de nagyon is elképzelhetőnek tartom. Mindenesetre ez a neonáci vonal remekül illeszkedik a történetbe, sajátos ízt kölcsönöz neki.

A technikai kivitelezés korrektre sikeredett. Két főszereplőnk pedig tökéletesen hozza a rászabott karaktereket, mind az apját finoman gyűlölő nőt, mind az örök optimista és kíváncsi fiút.

Minden hibája és kevés eredetisége ellenére összességében egyben van ez a film és furcsa, de magam sem tudom, miért tetszett ennyire?! De a lényeg, hogy maximálisan le tudott kötni majd két órán át. 7 pontot kap tőlem.

Címkék: 2007 svéd film 7/10 spanyol film ajánlók argentin film

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr824796616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása