Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Terelőút (2009) – Snarveien aka. Detour

Norvég thriller/slasher a Texasi láncfűrészes nyomdokain

2012.11.25. 19:19 Herschmi

detour-poszter.jpgSkandináv országok közül leginkább Norvégia ontja magából a horrort, ráadásul elég figyelemreméltó alkotásokat. A Hideg préda, a Next Door és a Hidden épp elég színvonalasak ahhoz, hogy felkapjam a fejem, ha a legnyugatibb skandináv államból érkezik egy-egy film. Csalódnom nem kellett a Terelőútban sem, bár nem vágtam hanyatt se magam tőle. Tudtommal megtörtént események inspirálták a készítőket.

Martin és Lina egy barátjuk kérésére átugranak a svéd határon pár láda tömény szeszért egy esküvőre. A hazaút viszont nem sikerül zökkenőmentesre, a kis mellékút, amin autóznak le van zárva karbantartási munkák miatt és az ezt felügyelő rendőr egy kis erdei útra irányítja őket. Egy kis benzinkúthoz érve egy nem túl szimpatikus alak igazítja útba a párt. Pár száz méter után defektet kapnak és az abroncsban talált százas szögek már sejtetik velük, hogy ez nem véletlen. A férfi visszamegy a benzinkútra, de senkit sem talál ott, így betör és magával visz egy pótkereket. Igen ám, de közben megjelenik a morcos kutas és elégtételt követel és a helyszínre érkező rendőr tesz rendet köztük. Útjuk ezután sem zavartalan, több balszerencsés véletlennek tűnő esemény után nem működő autóval egy az erdő mélyén élő idős házaspárnál kötnek ki, akik nem is olyan ártatlanok, mint amilyennek tűnnek és elkezdődik életük legszörnyűbb éjszakája. Ugyanis a pincében ártatlan lányokat tartanak fogva és kínoznak webkamerák előtt pénzért és a fiatal pár is hamarosan erre a sorsra jut.

Folytatás a tovább mögött.

Snarveien-1.jpg

Ez az a film, amiről nem igazán tudok mit írni. Se jót, se rosszat. Egy hatalmas hibája van mindössze: hogy láttuk már százszor ugyanezt más és más produkciókban. Semmi egyedit vagy újat nem tud felmutatni, már ezerszer lerágott csontként ható sablonokkal van teletűzdelve.

Az első fele egy lassú thriller, a második pedig egy kicsit vérszegény slasher. Az első percektől kezdve egy minimális feszültség folyamatosan ott szikrázik a levegőben. Ezt a végére tudták fokozni, de azért eget rengető izgalmakat ne várjunk.

A cselekményt próbálták XXI. századivá tenni ezzel az online snuff-film ötlettel, de maga az alapötletet mégis az 1974-es Texasi láncfűrészes mészárlás adja. Az elmebeteg család modelljét is Tobe Hooper klasszikusából vették át. Azért egy kis logikátlanság is előfordul: miután Martin a benzinkúton egy laptopon élőben lát egy székhez kötözött lányt, utána miért nem említi meg ezt a rend buzgó és szimpatikus őrének?

A technikai kivitelezés színvonalas, a színészek is hozzák az elvárható szintet. Abban a tekintetben ez elismerésre méltó, hogy Severin Eskelandnak az első nagyjátékfilmje.

Olyan közepes, de élvezhető alkotás. Nagyon fontos, hogy nem akar több lenni annál, ami. Így szerencsére nem szúrták el felesleges és erőltetett csavarokkal, ami sajnos nagyon sűrűn előfordul mostanság. 5 pontot érdemelt ki tőlem.

Címkék: 2009 5/10 ajánlók norvég film

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr954765319

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása