Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Éjfél – Kísértethistóriák Könyvajánló 6.rész

Karinthy Frigyes – Északi szél

2012.11.23. 17:19 Herschmi

ejfelkisertet.jpgKarinthy Frigyest szerintem senkinek sem kell bemutatnom, aki bővebben kíváncsi rá, az szedje elő az iskolai magyar könyveit vagy keressen rá a Google-ban. Az Északi szél 1914-ben, A két hajó című novelláskötetben jelent meg először.

Három részből áll a történet: az elsőben az ókori római és görög időkben járunk, ahol minden csupa napfény, ragyogás és boldogság. A következő fejezet már a „jelenben” játszódik. Főszereplőnk a nyaralását tölti barátnőjével, míg bele nem botlik egy rejtélyes norvég férfibe. A férfi csendes és érdektelen, míg hősünk szerelméről regél. De furcsa is a norvég, különös hangok hagyják el a testét és pillanatok alatt eltűnik, és máshol bukkan fel. Mikor kedveséről faggatják, dühöngő őrültté változik, teljesen eltorzul, csapkod és őrjöng. A befejező harmadban már eltűnt megvadult norvégunk, csak a viharos északi szél tombol. Ekkor jön rá mesélőnk, hogy a férfiból előtörő különös hang a hideg, haragos szél zúgása volt.

A tovább mögött találjátok a folytatást.

Elég nehezen érthető, szürrealisztikus történet. Szerencsére fejezetről fejezetre egyre érthetőbbé válik, így a novella végére már van valami fogalmunk arról is, hogy mi történt. Az élete szerelmét elvesztő és a fájdalomba beleőrülő férfi leírására kiváló metafora volt a hűvös, viharos szél. Összességében tetszett, egy próbát tegyetek vele. 5 pontot kap tőlem.

A novellát itt olvashatjátok:

Címkék: novella könyvajánló

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr464765324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása