Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Murder – A gyilkos tárlat - Élménybeszámoló

Interaktív kiállítás, amely bemutatja a sorozatgyilkosok történelmét

2012.11.18. 20:35 Herschmi

1.jpg„Senki sem születik szörnyetegnek. Egy gyilkos mindig a társadalom szülötte. A legtöbb esetben gyermekkori traumákra vezethető vissza a lélek ilyen mértékű torzulása. Fiatalon elszenvedett szexuális zaklatás, lelki és testi terror, kiközösítés, bosszúállás korábbi sérelmekért. Ezek azok a motívumok, amik egy kicsit is labilis tinédzsert felnőtt korára vérengző pszichopatává változtathatnak...”

Ezek a szavak hangzanak el a kiállítás alatt, rátapintva, hogy igenis komoly szerepe van a családnak és a társadalomnak abban, ha valakinek a személyiségfejlődése torz irányba indul el. A filmekkel ellentétben az életben senki sem születik gonosznak. A mostoha körülmények tesznek-e valakit gonosszá? Vagy csak felszínre hozzák a mélyen bennünk lapuló gonoszt? Erre nem kapunk választ az egyórás tárlatvezetésen, csak a feltételezhető okokat magyarázzák el.

Szerkesztőségünk meghívást kapott a Murder – A gyilkos tárlat című interaktív kiállítás nyitás előtti premierjére, amit ezúton is szeretnénk megköszönni a Szervezőknek! Hogy érezzétek a dolog súlyát, a Murder egy igencsak nagyszabású kiállítás, amelybe rengeteg pénzt öltek és az egész országban reklámozzák, óriásplakátokon hirdetik. Szóval le se lehet írni, mekkora megtiszteltetésnek vettük, hogy egy ilyen esemény zártkörű megnyitóján részt vehettünk.

A beszámoló további részét a tovább mögött olvashatjátok.

A7.png Vörösmarty téren található Üvegpalotában kapott helyet a kiállítás. Az épület portáján egy kis türelemre kértek minket, majd pár perc várakozás után lejött értünk a tárlatvezető hölgy és felvitt minket a harmadik emeletre, a kiállítás szintjére. Mielőtt beléptünk volna az első szobába, üdítővel és pezsgővel kínáltak minket. Megkaptuk fejhallgatóink és elkezdődött egy olyan 60 perc, amelyre abszolút nem számítottam. Előre is elnézést, ha a szobák sorrendjét összekeverem, roppant élménydús hatvan perc volt, nehéz arra visszaemlékezni, mi miután következett.

Első terem az áldozatokra való emlékezést szolgálta. Sötét pince, melynek a falát koponyák és csontok díszítették, körülöttük mécsesek, melyek félelmetes és nyomasztó hangulatot  varázsoltak egy pillanat alatt. Már ekkor éreztem, hogy ez nem egy átlagos és egyhangú kiállítás lesz. Miután mindenki kiválasztott egy gyertyát, melyet elméjébe rejtve végighordoz majd a kiállításon, ezzel is emlékezve az áldozatokra, átléptünk a következő szobába.

Báthory Erzsébet történetét ismerhettük meg, aki csejtei várában több száz szűzlányt ölt meg csak azért, mert hitte, hogy a vérük segít megőrizni szépségét.  Történetét hallgatva folyamatosan változott a szoba, befejezésül egy plafonra kötött leányt is láttunk elvérezni. Utunkat a sötét középkorban folytattuk, Vlad Tepes, ismertebb nevén Vlad Dracul rémtetteit hallgatva. Kedvenc kínzása a karóba húzás volt, ennek „tiszteletére” kihegyezett dárdák lassan, de biztosan emelkedtek ki a földből.

2.jpg

A történelmen végighaladva VIP páholyból nézhettük álarcokon át, ahogy Abraham Lincoln-t meggyilkolják, végighallgattuk a Klu-Klux-Klán rémtetteit, tanúi lehettünk Al Capone hatalomra lépésének, egy siralomház sötét folyosóján sétáltunk és végigmentünk az Est End piroslámpás negyedén, melynek végében Hasfelmetsző Jack egyik áldozataira emlékeztünk. Az egyik ilyen áldozat a plafonra illesztett ágyban feküdt kibelezve.

5.pngKedvenc termem Jesse Pomeroy-ról szólt, a tizenéves szörnyről. 13 évesen brutálisan megverte a négy éves Horrace Millent és számtalan késszúrással végzett vele. Pomeroy háttal állt nekünk, egy hinta lengett előtte. Borzalmas tettét hallgatva egyszer csak megcsillant a kés a kezében, majd fénnyel különböző szögekből megvilágítva folyamatosan vándorolt az árnyéka a falon. Leírhatatlan volt, mennyire átjött az, hogy egy igazi szörnyeteg volt, akiből kiveszett az emberi lélek és az érzések is átadták a helyüket valami másnak. Az egész helyiséget átjárta a gonosz, szinte éreztem, ahogy ott figyel minden sötét sarokban, várva a kínálkozó lehetőséget, hogy lecsaphasson. Ha volt valaki, aki Michael Myers karakterét ihlethette, az Jesse Pomeroy lehetett!

A huszadik századba lépve megismerhettük John Wayne Gacy-t, aki titkolt homoszexualitása késztetett 33 fiatal férfi megerőszakolására és megkínzására. Gacy-t a legtöbben csak Pogo Bohócként ismerték, ugyanis szabadidejében így lépett fel gyerekek előtt. Végignéztük Ted Bundy villamosszék általi kivégzését (amely közben még a megpörkölt hús szagát is lehetett érezni), kikukucskáltunk az ajtón át a bostoni fojtogatóra és megtekintettük annak a gyilkosnak a műhelyét, aki minden áldozatát savba mártotta...még a fortyogó kádat is láttuk.

4.jpg

Az egyik helyiség Ed Gein szörnyű tetteire hívta fel a figyelmünk és az általa ihletett filmekre (azért szégyen, hogy pont a Psycho-t hagyták ki!). Verandáján át beléptünk otthonába, melyet oszladozó emberi testrészek és csontok töltöttek ki.  Jeffrey Dahmer-nek is bérelt helye volt ebben a „díszes” társaságban, egyszer csak a hűtőjében találtuk magunk, a felső polcon emberhússal.

9.png

Végezetül lanovkába szálltunk, mellyel 3000 méter felé mentünk az Andokba, ahogy Pedro Lopez elkövette állítása szerint majd 400 gyilkosságát! A fagyos Andok-béli tömegsírral legnagyobb bánatomra véget ért a kiállítás és már csak a csend szoba volt hátra, amely azt szolgálná, hogy zaklatott lelkünk megnyugodjon. Őszintén szólva ezt teljesen feleslegesnek éreztem és sokkal inkább idegesített, mint megnyugtatott.

Kitűnő díszletek, térhatású hangok, remek játék a fényekkel és LED-falak. Ez a receptje egy a legkisebb részletekig is tökéletesen kidolgozott interaktív kiállításnak. Abszolút megéri az árát és le a kalappal a szervezők előtt, mert a Murder a lehető legmagasabb színvonalat képviseli! Egész nap elbolyongtam volna benne úgy, hogy nem unom meg! Aki tudja, látogassa meg, higgyétek el, nagyon megéri és egy életre szóló élménnyel lesztek gazdagabbak! Nemcsak az ötletgazda véleménye, az én véleményem szerint is az év kiállítása!

A kiállítás honlapja:

http://www.murder.hu/

Címkék: élménybeszámolók Címkék

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr944912209

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása