Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Éjfél – Kísértethistóriák Könyvajánló 5.rész

Csáth Géza – A varázsló halála

2012.11.15. 15:29 Herschmi

ejfelkisertet.jpgCsáth Géza neve szerintem sokunknak cseng ismeretlenül, így pár mondatban bemutatnám. Brenner Józsefként született Szabadkán 1887-ben. Író, orvos, zenekritikus volt, Kosztolányi Dezső unokatestvére. 1910-ben tudatosan szokott rá a morfiumra, érdekelte a szer tudatmódosító hatása. Szenvedélyét nem tudta sokáig kordában tartani, hamar eluralkodott rajta. Teljesen megőrült, feleségét agyonlőtte, majd egy sikertelen öngyilkossági kísérlet után túladagolásban halt meg.

A történetről a tovább mögött írok.

A varázsló tudtában van annak, hogy haldoklik, és nem fogja megérni a napfelkeltét. Családja körülötte van és siratja, valamint a nők, akikkel élete folyamán kapcsolata volt. Az ópium és alkohol megtette a hatását, fiatalon eltávozik az élők közül. Végül megjelenik élete egyetlen szerelme, akiért lemondana a szenvedélyeiről, de túl késő már.

A történet 1908-ban jelent meg A varázsló kertje című kötetben. Érdekes, hogy csak két évvel később nyúlt először kábítószerekhez, mégis valahogy előre látta, hogy ezek fogják a vesztét okozni. Egyébként ez az a novella, aminek az égadta világon semmi keresnivalója ebben a kötetben. Nem is értem, hogy válogatták be. Egyedül a történet elején található benne misztikus momentum, mikor a halott anyja szellemével beszélget. Unalmas, de legalább rövid. 3 pontot kap tőlem.

A novellát itt olvashatjátok.

Címkék: novella könyvajánló

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr854765325

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dzsézön 2012.11.15. 17:11:52

Bár sok ilyen "kókler" 3 pontos novelláját lehetne olvasni a sok szemét között amit mostanában kiadnak. :D Nem ide való az tény, de azért.. Az unalmast nem is tudtam értelmezni hiszen alig pár sor az egész.

Herschmi · http://www.talesfromtheblog.blog.hu 2012.11.16. 01:57:06

@Dzsézön:Hi, attól hogy rövid, még unhattam. Még nyáron olvastam vmikor meg írtam meg ezt a pár sort róla, azóta nagyon megkopott az emléke. Ha misztikus novellákról és kísértettörténetekről szóló könyvet vezsek a kezembe, az azért van, mert ilyen történetekre vágyom. Nem pedig olyanra, ami abszolút nem illik bele a képbe. Viszont annak nagyon tudnék örülni, ha manapság is lennének ilyen válogatások magyar részről. Sajnos nincsenek :(

Herschmi · http://www.talesfromtheblog.blog.hu 2012.11.16. 01:59:28

@Dzsézön: Annak meg felettébb örülök, hogy nem fölöslegesen koptatom a billentyűzetet az Éjféllel, olvassa is valaki :)

Dzsézön 2012.11.16. 11:21:21

@Herschmi: Rám számíthattok! :D Ha nem is kommentelek mindenhez, naponta átrágom magam az oldalon. Nagy öröm nekem, hogy veszitek a fáradtságot és így van egy oldal ami igazán nekem való.

süti beállítások módosítása