Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A fejnélküli lovas támadása (2007) - Headless Horseman

Messze elmaradva az Álmosvölgytől

2012.11.01. 18:51 SZANDRA

headless-horseman-poster.jpgEgy halloweeni bulira tartó csapat eltéved az erdőben, végül pedig eljut Wormwood-ba, ahol a fejnélküli lovas szedi áldozatait. Summázva ennyit, és sokkal több szót nem is érdemelne, de a rossz kritika is kritka. A nagyon kiszámítható történet semmi izgalmasat nem mutat, és valahol szerintem mindenki repeső szívvel várja, hogy akárki is ez a fejnélküli lovas, de igenis mészárolja le az összes szereplőt, én nem titkolom, szurkoltam a lovasnak, mert annyira ellenszenves volt az összes karakter, hogy szinte kötelező a lovas pártját fogni.

Egy tinicsoport elindul Kansasből és természetesen, ahogy az a horrorokban lenni szokott, levágják az utat hogy gyorsabban odaérjenek, és így keresztül mennek egy ismeretlen, sűrű erdőn át, ahol persze megakadnak, és kisegíti őket az egyik városi lakos. Most kivételesen a szereplőkkel szeretném kezdeni az ismertetést, mert annyira idegesítőek, hogy előtérbe kerülnek a gyengébb cselekmény miatt.

Viszont mindezt már a tovább mögött olvashatjátok.

A hét tini értelmi szintje alulról súrolja a határt, de még így is magasan megelőzik a városlakókét, akik szerintem inkább zombikhoz álltak közelebb, mint az értelmes emberekhez, legalábbis már a nézésük se volt teljesen tiszta, nem csoda hogy az egész város vérfertőzöttek gyülekezete. Visszatérve főhőseinkre, már az elején látszik, kik azok akik talán túlélik, és kik azok, akik nem húzzák a végéig. A stílusuk a tipikus amcsi iskolásoké, mondjuk ez számomra nehezen tolerálható viselkedés, ami csak még jobban idegesítő, de egy tinihorrorban ez a minimum Sajnos egyik szereplőt se tudnám pozitívan kiemelni, de negatívan már igen, kezdve az egyik srác vörös hajú kis barátnőjével. Íme a reakció, mikor kiderült hogy a fiúja nem él:

- "Pont a fejét vágták le, azt a kis édeset" - oké, lehet velem van a gond, mert nem egészen ez lenne a reakcióm, mert mégis csak szörnyű tragédia történt, azonban visszatérve a jelenetre, hogy lehet valaki ennyire degenerált Képzelem ha más testrészét vágták volna le a srácnak, arra mit mondana a hisztérikus lány.

Bár előtte az is fejfogós, agyzsibbasztó jelenet, mikor nézi a véres sebét, és kiderül, hogy nem is sérült meg, hanem csak körömlakkos a feje... és csodálkozik hogy nem fáj neki a seb! Huh, ez még viccnek is borzalom, ez az elmehibbantság legalább növeli az aranyköpések, és legértelmetlenebb sorok listáját.

Természetesen a kívülállóbb, zárkózott fiatalok feltalálják magukat, és a város egyetlen "normális" lakosával megpróbálják megállítani a lovas átkát. Ez a segítőkész csaj pedig a nagyon frappáns Cuki (Candy) névre hallgat. Ő lett volna az áldozatokat szedő városka oldaláról átálló, jellemfejlődésen keresztül menő karakter, ami szerintem mindent elárul a film színvonaláról, hogy ez a kis csaj a csoport segítője. Minden más filmben ez a
szedett-vedett társaság már a sztori első 10 percében eltávozott volna, de itt küzdenek az életben maradásáért.

A fejnélküli lovas legendája meg se közelíti az Álmosvölgy legendájában szereplő lovas mítoszát. Az itteni gonoszunk, Montgomery gyerekek fejét vágta le, aztán egy pap, Celeste atya megállította egy mágikus karddal, majd a város népe felakasztotta. A história szerint a lovas hét évente Halloween ünnepén megöl hét embert, és elrabolja a fejüket, és minő véletlen, az odatévedt kis csapatban pont heten vannak... rejtélyes egybeesés. A rendkívüli csillágászti tudással megáldott fiatalok pedig még több indokkal próbálják átbeszélni az egész történetet, hogy belássák, és főleg beláttassák velünk, hogy ennek a teóriának van valami hihető alapja, hátha így jobban megérti az a szegény néző, aki eddig derekasan kibírta a filmet, hogy van némi értelme a történetnek. Majd menekülőre fogják, ami nem megy zökkenőmentesen .

Kifejezetten tetszett az üldözéses jelenetekben, hogy amíg szinte mindenki szó szerint fejvesztve rohant, addig a lovas kényelmesen ügetett a lován, látszik hogy nem siet, úgyse nagyon tudnak menekülni, ráérősen bekeríti áldozatait, nem vitték túlzásba az alkotók az ábrázolást. Ez igaz a mészárlásra, és a lovas lakhelyére, ami egy fekete pocsolya vagy mi.
Itt meg kell említeni a lovas születését is, ebből a fekete pocsolyából kifolyik egy massza, amiből feljön a lovas... Sőt, van hogy csak a keze nyúl ki, aminek nem tudom milyen jelzés értéke van, és ez igaz a feketeségből kijövő kígyókra is, amik elkapják a lovas által szállított fejeket. De miért kígyók? Miért egy fekete massza? Komposztálódott az idők során, vagy nem tudom, de elég értelmetlen megoldás volt ez a forgatókönyvíróktól. A lovas feje is minden levágott fej után elkezdett nőni, és kifejlődni, ami elég undorító, és rontja is a film elején kialakult összképet. Nem látom értelmét annak hogy a lovas feje arányosan nő a levágott koponyák számával, így csak gusztustalan lesz, de ijesztőbb semmiképpen se.

A rendezést se lehet igazán dicsérni, Anthony C. Ferrante neve se a felkapottabb alkotók közé tartozik. Vannak a produkcióban szép képi megoldások, mikor csak a várost, és a templomot mutatják, előbbi látképe hangulatos, kimondottan illik a filmhez, de sajnos szinte ez a legerősebb pozitívum a produkcióban. A vizuális megoldások valami katasztrofálisak voltak, ilyen technikai megoldásokat 2007-ben nem volt szokás elkövetni, ami nem is lenne akkora gond, ha a cselekmény sokkal jobb volna,  de ezek mellett először is már a forgatókönyv elbukott, mert egy egyszerű B-horror színvonalát képviseli, így a vizuális effektek se kerülnek sokkal jobb kategóriába, még inkább rosszabb jelzővel illetném őket.

Aki kíváncsi ezekre a bakikra nyugodtan nézze meg, egyszer ki lehet bírni. A színészi játékot egy szóval is le lehetne írni, de hogy nem ezzel vívták ki maguknak a világraszóló ismertséget, az is biztos, nem ez volt az ugródeszka. Sokkal többet ki lehetett volna hozni a filmből, így jóindulattal 3 pontot kap.

Címkék: 2007 amerikai film 3/10 ajánlók román film

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr904880104

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása