Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Halálos kitérő 5. (2012) - Wrong Turn 5

2012.10.29. 19:27 Jason13

Halálos kitérő 5. poszter.jpg2003-ban került mozikba a Halálos kitérő, ami nem robbantott kasszát, de gyártási költségét visszahozta és a producerek láttak még benne lehetőségeket, így zöld utat engedtek a folytatásoknak, melyek azonnal a videó tékák polcaira készültek, alacsony összegekből. Ezzel nem is lett volna baj, hiszen a 2. rész még egész fogyaszthatóra sikeredett (szerény véleményem szerint jobb is,mint az 1.), de a 3. és 4. felvonás igazi Zs-kategóriás mocsok lett. Ennek fényében semmi jóra nem számítottam a legújabb epizód kapcsán, de a végén pozitívan csalódtam benne.

Történetünk egy virginiai kisvárosban játszódik Halloween idején, ahol a lakók és az átutazók a "Hegyi-ember" fesztiválra készülnek. Néhány fiatal is a buliba tart, csakhogy odaúton majdhogynem elcsapnak egy öregembert, de végül egy fának ütköznek neki. A rendőrség hamar kiér a helyszínre és lekapcsolja a fiatalokat, ahogy a vén faszit is, és beviszik őket a városba. Csakhogy, a kedves öregúr az erdőben élő kannibálok rokona, azok pedig nem hagyhatják, hogy családtagjukat dutyiba zárják, így ők is leugranak a városba, hogy rendezzenek egy kis mészárlást.

Folytatás a tovább mögött.

Mielőtt belemennék abba, miért is tetszett úgy-ahogy ez az agyatlanság, végigzongoráznék a negatívumokon, merthogy rengeteg van belőlük. Kezdjük talán ott, hogy sok helyen érződik a filmen az olcsóság, leginkább a helyszíneken, főleg a kisvároson, melyen baromira látszik, hogy egy "makett". Tehát azt kell elképzelni, hogy látszik az épületeken és az utcákon, hogy "kamu" az egész, kb. mint Etyeken, a Korda Stúdió mellett. Ez pedig eléggé zavart, nem igaz, hogy nem lehetett forgatni egy normális városban.

Aztán itt van még a rendezés, ami valami elképesztően csapnivaló. Mondjuk ez nem csoda, mivel direktor úr számlájára az előző két epizód mellett még olyan gyöngyszemeket írhatunk, mint a Sharktopus, vagy a Küklopsz szövetsége. A lényeg, hogy a dramaturgia csapnivaló, a sztori is elég sok helyen ül le és tele van a film felesleges mellékszálakkal, mint például a zsaru, aki szolgálat közben "lenyom egy menetet" egy dekoratív hölggyel, vagy a híradós stáb, ahol az asszisztens csaj ugrik be a sztárriporter helyére. 

És itt még mindig nincs vége a pocskondiázásnak, mert még nem volt szó a színészekről, akik valami elképesztően rosszul játszottak, amatőrségük majdhogynem szétrobbantotta tévékészülékemet. Viszont volt itt egy legenda, aki nem hazudtolta meg magát és nagyszerűen alakított. Igen Doug Bradley-ről van szó (Pinhead a gyengébbek kedvéért), aki az összes szerencsétlenkedő szereplőt maga mögé utasította, egyszerűen élvezet volt nézni, ahogy gonoszkodik.

Igen, ez már egy pozitívum volt, úgyhogy ezennel rátérnék azokra. Ami engem meglepett, hogy a vérengzések nem a gyatra előző részekre hajaznak, hiszen itt szerencsére nincsenek undorító CGI-vel meganimált darálások, helyettük a maszkmesterek munkájával találkozhatunk, akik egész jól végezték dolgukat. Persze, itt-ott azért látszik, hogy mi báb, meg mi mű testrész, de inkább nézem ezeket, mint a totál amatőr számítógépes effekteket.

A másik dolog: ez a film nem kegyelmez senkinek, emiatt kissé kiszámíthatatlan. Hiszen a legtöbb slasher jól bejáratott szabályokra épül, előre lehet tudni, ki hal meg és ki éli túl, itt viszont ezt szembeköpik a készítők és amikor azt hinnéd, hogy "igen, ez a karakter lesz a tuti befutó"a következő jelenetben csúnyán odakozmál. Ez pedig dicséretes dolog, főleg mostanában, amikor szinte mindegyik film a jól bejáratott klisékre épül és a készítők nem mernek merészek lenni. Bár, azért jobban működött volna ez a "gonoszság" ha sikerül szimpatikus szereplőket felvonultatni, mert akkor még talán feszültség is lett volna, de így se volt rossz ez.

Összességén ez egy egyszer nézhető, néhol meglehetősen amatőr megoldásokkal operáló, de legalább helyenként bitang véres agyatlanság, némi kiszámíthatatlansággal és egy remek Doug Bradley-vel. Az előző két epizódhoz képest viszont igazi Oscar díjas műalkotás, úgyhogy akiknek azok nem tetszettek, ezzel tehetnek egy próbát, viszont akik szerették őket, azok ezt is imádni fogják.

Értékelés: 5/10

Évszám: 2012
Játékidő: 90 perc
Rendező: Declan O'Brien
Forgatókönyv: Declan O'Brien
Szereplők: Doug Bradley, Camilla Arfwedson, Simon Ginty

Címkék: 2012 amerikai film slasher 5/10 ajánlók

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr124864635

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gorre126 2012.10.30. 13:49:18

Szerintem pont ez, meg az első rész voltak a leggyengébbek. A négyben kellemesen csalódtam, ezért is vártam az új részt, ami sajnos valóban csak 5 pont körül mozog. Ellenben a 2-3-4 nekem bejött, igazi slasher-baromkodás, amely pont a néhol felbukkanó önirónia miatt okoz kellemes perceket.

gorre126 2012.10.30. 13:54:44

Ja és a Sharktopus a kedvenc partifilmem, lol.

süti beállítások módosítása