Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

American Horror Story: Asylum - 2. évad, 1. rész

2012.10.20. 14:56 RolloJuve

ahs fejléc.jpg

Hosszú szünet után ismét elrajtolt a tavalyi év egyik legjobb sorozata, ami a második évad nyitóepizódjával még magasabbra tette a lécet. Kaptunk új szereplőket, többen visszatérnek a megelőző 13 részben megismertek közül (erről itt írtunk), a minisorozat jelleg miatt pedig bárki azonnal bekapcsolódhat, akinek felkelti érdeklődését a téma, de megéri bepótolni az előzményt is. Spoilerekkel folytatom a tovább után.

A kezdő képsorokban (cold open) a Szerelmespárt ismerhetjük meg (Adam Levine és Jenna Dewan). 2012-ben járunk, ők pedig Bora Bora helyett azzal töltik mézesheteiket, hogy felkeresik (szakszerűen, útikalauz alapján) Amerika 12 legrémisztőbb helyét, így jutnak el a Briarcliff elmegyógyintézethez, az idei év fő helyszínéhez.

01.jpg

Miután lepörög a főcím – a beígértnek megfelelően új képsorokat kaptunk, őszintén szólva még fogalmam sincs kik szerepelnek a képsorokban, eddig még nem voltak láthatóak, bár tippem azért van – egy benzinkútnál találjuk magunkat, és 1964-ben. Erről konkrétan nem esik szó, de a rádióból felcsendülő nóta (ezekre talán szánok majd egy külön posztot), a dialógusok („30 cent egy gallon benya”) és a szereplők közötti interakció mind-mind segítenek, hogy minél jobban elhelyezhessük korban a történetet.

02.jpgsaucerc.jpg

Az idén Kit Walker (a nyolcadik utas a benzinkutas...) szerepét alakító Evan Peters ismét a rövidebbet húzta, vagy úgy is mondhatjuk a hosszabbik végén állt a dolgoknak a szerepek elosztásakor. Nem elég, hogy titokban él együtt néger barátnőjével – ne feledjük, Martin Luther King még javában vívja harcát az egyenlőségért –, de úgy tűnik Fox Mulder legszebb napjait megszégyenítő rendszerességgel járnak hozzá a földönkívüliek is nagyvizitre. Érdekes, hogy ez a klasszikus „harmadik típusú találkozások” ábrázolás nem csak sorozatunk tárgyában kapott újra szárnyra az amerikai popkultúrában, hiszen idén indult útjára a Saucer Country című képregény is, ott többek között az elnökjelölt-asszony (izé…) életébe másznak bele akaratán kívül a kis zöld emberek.

04.jpg

Egy szokásosnak mondható időkiesés után megismerkedünk a helyi OPNI dolgozóival és lakóival is. A sztori szerint ez egy olyan tüdőszanatórium volt korábban, ahol egy szűk dunaújvárosnyi ember halt meg az évek során, de ehhez azért Mengele egykori jobbkezétől,  Arden dokitól (James Cromwell) is megkapták a segítséget. Öreg barátunk még mindig javában praktizál, ezt még a szadista Jude Nővér (Jessica Lange) is szóvá teszi neki, amikor észreveszi, hogy egyik reggel néggyel kevesebb beteg van a névsorban, mint előző nap. Briarcliff egyébiránt a Kentucky állambeli Waverly szanatóriumnak Louisvilleben felel meg, ami a 20. század elején a legzsúfoltabb tuberkolózis-kórház volt, ekkoriban aztán tarolt a Fehér Pestis.

05.jpg

Persze a rész alapján nyugodtan számíthatunk arra is, hogy az előző évadhoz hasonlóan most sem él senki cölibátusban, bár tavaly azért szerzetesek és apácák nem tettek ki számottevő hányadot a szereplők körében.

Végül érdemes elgondolkodni rajta, hogy mit várhatunk az idei Amerikai Horror Történettől. Amikor Kit Walkert, akit meggyanúsítanak vele, hogy ő Véres Pofa (Bloody Face), bedobják a társalgóba a többi kezelt közé, egy friss, ’63-as nóta csendül fel Mosoly Nővér (Sœur Sourire) előadásában, a Dominique, ami Szent Domonkosról szól. Az általa alapított rend tagjai közül kerültek ki a középkori Európa Erasmus-ösztöndíjasai inkvizítor szakirányon. Jel? Bizony. Isten hozott az elmegyógyintézetben!

06.jpg

Címkék: sorozat american horror story

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr874859562

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr.Tom 2012.10.21. 01:41:35

Nagyon jó cikk, gratulálok :)

Viszont a rémes magyar fordításokat elhagyhatnátok, nem emel a színvonalon, sőt, annak hiánya emelne. Gagyinak tűnik nagyon. Szerintem nincs olyan nézője a sorozatnak aki ezek nélkül ne érteni, mire gondoltok.

RolloJuve 2012.10.21. 08:15:30

@Dr.Tom: Kösz. Mondjuk lehet benne valami, hogy értené mindenki a dolgot, csak úgy voltam vele, hogy a beszédes neveket le szokás fordítani (na persze nem Zörgőfürge szinten). Bloody Face-nél oké a kritika, hiszen ez egy gúnynév, mint az American Vampire-ben a Skinner Sweet, ugye ott is ténylegesen egy "édes[szájú] [ember]nyúzóról" van szó, viszont Levine és Dewan karaktereire nem akartam úgy hivatkozni, hogy "megismerkedünk a The Lovers-szel", mintha valami zenekar lennének. Volt még Sister Jude, ennél sem tartottam indokoltnak, hogy így szerepeljen, a francia Sœur Sourire-t meg úgy voltam vele, hogy kevés ember értené.
Majd jövő héten meglátjuk mire jutottam...

süti beállítások módosítása