Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Éjfél – Kísértethistóriák Könyvajánló - 3.rész

Turcsányi Elek: A halott Valdemár lelke

2012.10.18. 17:19 Herschmi

ejfelkisertet.jpgKövetkezzen ajánlónk, ami egy nyúlfarknyi magyar novella, az Éjfél című kötetből. Eredetileg 1909-ben jelent meg a Nyugat című folyóirat, 7-ik számában. Turcsányi Elek neve nekem semmit se mondott, és gyanítom, hogy ezzel nem vagyok egyedül, így kicsit kutakodtam a Google segítségével. Sajnos a szerzőről szinte semmit sem találtam. 1889-ben született, majd 1944-ben lett öngyilkos. Elbeszélések mellett verseket is írt. Hiába, a net sem képes csodákra.

Valdemár békésen fekszik a ravatalozóban, a hajnali nap sugaraira eszmél. Lelke éber, de teste halott, hiába próbál megmozdulni, megszólalni, nem tud. Nyugodtan fogadja a halál tényét és ezzel megteszi az első lépést a „Lényeg” felé. Következő lépésként lelke megválik testétől. Hívogatja a Hajnal, de a halott teste is meg akarja tartani, nem könnyű elszakadnia lelke hüvelyétől, de sikerül végül. Tudja, hogy egyénként megszűnik a létezése, de mégis boldogan várja, hogy beolvadjon a „Lényegbe”, a részévé váljon. Ám mielőtt ez megtörténne, mégis visszavágyik az élők közé s megsiratja elmúlt életét.

Folytatás a tovább mögött.

Érdekes történet a halál utáni életről. Sokféle „elméletet” hallhatunk erről, kezdve a mennyországgal, a reinkarnációval, és még sorolhatnám. Mindig foglalkoztatta az embert az elmúlás utáni sorsa. Mindenki másban hisz, de egy dologban megegyezünk: senki sem gondol arra, hogy tényleg vége a létezésnek. Nem tudjuk felfogni végtelent, mégsem tudjuk elfogadni a végességet. A hit, hogy a halál nem életünk lezárását jelenti, hanem egy új kezdetet, segít megbarátkozni az elmúlással. A novella elfogadással és megnyugvással indít, amely átfordul egyfajta euforikus boldogságba. De a végére csak a fájdalom és szomorúság marad, az élet utáni vágy.

Számomra elég meglepő gondolat, hogy a halál után önállóságunk megszűnik és egy épp ésszel felfoghatatlan egység részeivé válunk, amely minden földi lelket magába olvaszt.

Ha van szabad öt percetek, szánjátok rá erre a kis történetre, megéri. Semmi hátborzongató nincs benne, ellenben tökéletesen leírja, ha létezik halál utáni élet, vajon milyen érzelmi állapotokon menne át a lelkünk. 7 pontot adok neki.

A novellát ezen a linken elolvashatjátok:

Címkék: könyv novella könyvajánló

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr524747253

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása