Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Stephen King: A néma - Interjú a rendezővel

Gyöngyösi Zsolt válaszol kérdéseinkre

2012.10.14. 17:21 Herschmi

Gyöngyösi Zsolttal beszélgettünk, a Néma című magyar Stephen King adaptáció forgatókönyvírójával és rendezőjével. A filmről tegnap, a novelláról pedig tegnapelőtt olvashattatok ajánlót.

Néma_1.jpgTales From The Blog: Szia, először is pár mondatban mutatkozz be nekünk, és mesélj arról, hogy kezdődött a filmes pályafutásod.

Gyöngyösi Zsolt: Gyöngyösi Zsolt vagyok, 24 éves. Tanulmányaimat a Pannon Egyetem anglisztika szakán végeztem. Jelenleg Dunaújvárosban élek, dolgozom. Szeretem az irodalmat és a filmeket. 3 éve magam is készítek amatőr- és független filmeket. Főleg a forgatókönyvírás érdekel.

Tales From The Blog: Hogy sikerült elérni, hogy egy Stephen King novellát filmesíthessetek meg? Azért ez nemcsak egy magyar rendezőnek, de bármelyik európainak is hatalmas megtiszteltetés.

Gyöngyösi Zsolt: Egy felénk viszonylag ismeretlen, Stephen King által indított kezdeményezésnek köszönhető. Ennek a neve Dollar Baby. Dollar Baby csak profi filmesek által meg nem vásárolt novellákból készülhet. Regény kizárva.

Tales From The Blog: Szerintem a legtöbben értetlen arccal állunk a Dollar Baby szó hallatán. Mesélnél nekünk erről a kezdeményezésről?

Gyöngyösi Zsolt: Ez egy King által elindított, amatőr filmeseket támogató kezdeményezés melynek keretein belül novellákat választhatnak megfilmesítésre egy jelképes összegért. Profi és profitot hozó film nem készülhet Dollar Babyként, és regényt sem lehet választani.  A legismertebb, aki Dollar Baby filmet készített egyébként Frank Darabont :) (Ő rendezte a többszörösen Oscar-díjra jelölt Remény Rabjait és a Halálsoront, valamint A ködöt. - a szerk.)

Folytatás a tovább mögött.

Tales From The Blog: Mi alapján választottak ki titeket, illetve milyen feltételeknek kellett megfelelnetek?

Gyöngyösi Zsolt: Amatőr filmesnek kell lenni hozzá, és ki kell tölteni egy jelentkezési lapot. Más különösebb feltétel nincs.

Tales From The Blog: Miért pont erre a történetre esett a választásod?

Gyöngyösi Zsolt:Amikor a szabad művek listáját nézegettem, ennek a sztorija tetszett meg leginkább, és persze már akkor gondolnom kellett arra, hogy kivitelezhető legyen a mi szintünkön.

nema-kep-1.jpgTales From The Blog: Maga King fogja látni az általatok készített filmet?

Gyöngyösi Zsolt: Már elküldtük a stábjának, el is jutott hozzá. Hogy melyik elkészült Dollar Babyt nézi meg és melyiket teszi fel belenézés után a polcra az rajta múlik. Van rá esély, hogy megnézi a miénket.

Tales From The Blog: Mennyi időt vett igénybe a forgatás és az elő-, illetve utómunkálatok?

Gyöngyösi Zsolt: A forgatás lezajlott két hétvége alatt tulajdonképpen. Az előkészület a szokásos 1-2 hónap volt, az utómunkával több hónap ment el megszakításokkal. Voltak technikai problémáink. Összesen majdnem kihasználtuk az elkészítésre adott egy éves időtartamot. Természetesen civil munkánk is lassított minket.

Tales From The Blog: Milyen összeggel tudtatok gazdálkodni? Valamilyen támogatást sikerült szerezni?

Gyöngyösi Zsolt:Teljesen önerőből készült a film, és 50,000 forintba került.

Tales From The Blog: A stábot mi alapján szedted össze? Profikkal tudsz dolgozni, vagy inkább csak barátokkal? A felszerelésetek mennyire „profi”?

Gyöngyösi Zsolt: A stáb javarészt amatőr filmesekből állt, de volt aki gyakorlott már a területén, werkfotósunk és egyben világítónk Kis Péter, például profi fotós. Canon fényképezőgéppel forgattunk és minimális felszereltségű világításunk volt, ezek profi cuccok. Dollyt például házilag készítettet használtunk. A szinkron szintén profi technikán lett felvéve.

Tales From The Blog: Valamilyen nehézségetek akadt forgatás közben?

Gyöngyösi Zsolt: Nem akadt különösebb problémánk, nehézségünk. Az utómunkával akadtak gondjaik, de ezzel most nem untatnék senkit:) A technika ördöge.

nema-kep-2.jpgTalesFrom The Blog: Mikor lesz a premier? És hogyan lesz elérhető az érdeklődők számára?

Gyöngyösi Zsolt: Legelőször Budapesten szeretnénk bemutatni október-november magasságában. Veszprémben is alakul egy vetítés és szeretnénk minél több helyen országszerte. Videómegosztón nem lesz elérhető a film, azonban akit érdekel és kapcsolatba lép velem/velünk természetesen megoldható, hogy kapjon belőle kópiát, amit megtekinthet. Ez még képlékeny dolog.

Tales From The Blog: Sikerült már fesztiválokra eljuttatnod a Némát? Ha igen, melyekre?

Gyöngyösi Zsolt: Kanadában és Texasban előválogatáson veszt rész mostanság és már bejutott Észtországba a 10. Nemzetközi Amatőrfilmes Fesztiválra ahol novemberben vetítik. Itthon még sehova sem küldtük.

Tales From The Blog: Kik voltak rád hatással filmes pályád során? És mely filmek?

Gyöngyösi Zsolt: Inkább európai, mint amerikai film párti vagyok. Jim Jarmusch, Tom McCarthy, Stanley Kubrick, Paul Thomas Anderson, Anders Thomas Jensen mind-mind nagy hatással vannak és voltak rám. Mely filmek? Nehéz kérdés, legyen az Út a vadonba , a Magnólia és a Mielőtt lemegy a nap. De van még rengeteg.

Tales From The Blog: Mik a jövőbeli terveid?

Gyöngyösi Zsolt: Készülök két rövidfilmmel és szeretnénk minél előbb megcsinálni az első egész estés filmünket is, ehhez azonban már nagyobb tőke fog kelleni, amit nem egyszerű előteremteni.

Tales From The Blog: Jövőben is szeretnétek a Dollar Baby programból Stephen King novellát mozivászonra vinni?

Gyöngyösi Zsolt:  Nem gondolkoztam még ezen, de szerintem nem. Saját sztorikat szeretnénk filmre vinni vagy más amatőrfilmes írók munkáit.

Tales From The Blog: Igaz, a Néma nem egy rémtörténet, de mégiscsak a horror koronázatlan királyának a tollából származik. Elképzelhető, hogy a jövőben horrorfilmet készítesz?

Gyöngyösi Zsolt: Nem szeretnék horrort csinálni, illetve ha igen akkor azt csakis úgy, mint Kubrick Ragyogása. Az meg megismételhetetlen.

nema-kep-3.jpgTales From The Blog: És a horror műfajjal hogy állsz? Szereted egyáltalán?

Gyöngyösi Zsolt:Egyáltalán nem a kedvencem. A vérengzős horrorok egyáltalán nem tudnak lekötni. A pszicho-horror vonal sokkal jobban tetszik, a Beszélnünk kell Kevinről volt talán legutóbb amit odasorolnék és tetszett.

Tales From The Blog: Végezetül mit tanácsolsz a fiatal magyar filmeseknek? Mit tegyenek, hogy ők is egy hasonló kaliberű író művét vihessék vászonra?

Gyöngyösi Zsolt: Csináljanak filmeket, amilyen gyakran csak tudnak, hiszen ezekből tanulhatnak, ahogy mi is tesszük. Persze azért ne essenek abba a hibába, hogy sztori nélkül forgatnak, dolgozzanak a történeten is eleget! Tartsák nyitva a szemüket és csapjanak le minden lehetőségre.

Tales From The Blog: Köszönjük szépen, hogy időt szakítottál erre a beszélgetésre. Sok sikert kívánunk neked a jövőben!

Gyöngyösi Zsolt: Én is köszönöm a lehetőséget!

A Néma készítőivel ezen a facebook oldalon keresztül vehetitek fel a kapcsolatot:

Gyöngyösi Zsolt előző két filmjét, Kávészünetet (CoffeeBreak) és a Hazatérést (Homecoming) a címekre kattintva érhetitek el.

Címkék: interjú stephen king hét

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr534794896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása