Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Stephen King: Alvajárók (1992) – Sleepwalkers

Harmatgyenge történet King tollából

2012.10.08. 18:24 Herschmi

sleepwalkers-poster.jpgEgy történetet vajon hány különböző módon lehet megírni? King-re jellemző, hogy több regényének is ugyanaz az alapötlete, ugyanabból az alaptörténetből kiindulva mindig más és más általában szenzációsra sikeredő elbeszélést ír. Itt a vámpírtörténeteket (Borzalmak városa, Könyvtári nyomozó) vegyítette azzal, hogy a macskák ki tudják szívni az ember lelkét (a Macskaszem utolsó történetében jelent meg, fogalmam sincs, melyik novellájából készült). Lássuk milyen mixet kapunk a mestertől ezúttal.

Az egész város életét felforgatja, mikor Brady-ék, Charles és az anyja beköltöznek. Ők alvajárók, egy ősidők óta élő alakváltó faj, amely a macskák és emberek keveredéséből jött létre. Életben maradásukhoz szűz lányok életerejére van szükségük. Charles táplálja anyját, akivel mellesleg vérfertőző kapcsolatban is áll és szerzi számára az áldozatokat. Legújabb kiszemeltjük Tanya, a fiatal középiskolás lány, aki mit sem sejt a jóképű fiú szándékairól.

Folytatás a tovább mögött.

Egy mondattal lehetne jellemezni a filmet. Nem jó, de rossz. Maga a sztori is egy oltári nagy baromság, de a félig macska, félig ember lélekvámpír alakváltó lényeket valahogy még lenyelné az ember, de azt, hogy láthatatlanná tudnak válni?! És nem csak saját magukat tudják eltüntetni a világ szeme elől, hanem bármilyen tárgyat, még egy kocsit is?! Emellett pl. az autó színét és típusát is megváltoztatni?! Mellesleg Dunát lehetne rekeszteni az ilyen hülyeségekből.

Ezeket a lényeket csak a macskakarmolás tudja megölni, az még rendben. Dehogy egy macska miatt kihívják a seriffet és az még meg is fogja nekik és elviszi magával?! Ha a tükörben látszik valódi külsejük, akkor hogy tud a srác iskolába járni? Egyáltalán kimozdulni bárhová? Bárhol lehet tükör, amiben azonnal lebukik. A zsaroló tanár pedig átmegy molesztálóba, mindezzel csak az a probléma, hogy nem túl valószerű, hogy olyan beteg állat legyen, hogy a főút szélén mászna a kezével egy tanítványa gatyájába.

A néger zsaruból árad az intelligencia, nem csak a kapa, de az ásó meg a gereblye is kilóg a szájából. Persze járőrözni is a kedvenc cicájával jár, jó hogy nem viszi magával az egész baromfiudvart a munkába. Tanyát a lakásukon simán megölhetnék, akkor minek kell Charles-nak a temetőbe csalnia, ha onnan úgyis haza kéne vinnie az anyjának?! De ami viszi a pálmát: az egyik rendőrt egy főtt kukoricával öli meg Mary Brady. Most az isten szerelmére, hogy lehet valakit hátba szúrni vele???!!! Utána két lövéssel két rendőrautót robbant fel, igazi mesterlövész a csaj. Az kisebb hiba, de elég feltűnő, hogy a stáblista alatt meg néma csend van. Valamelyik  a filmben felcsendülő dalt nem lehetett volna bevágni alá?

Az Alvajárók érdekessége, hogy King írta a forgatókönyvét, de nem egy meglévő történetét dolgozta át, hanem egy ötletét egyből filmvászonra készítette elő. A rendező, Mick Garris olyan hatással lehetett ezzel a munkával King-re, hogy ettől kezdve úgymond az egyik házirendezője lett. Ő jegyzi a Tóparti kísérteteket, a Végítéletet, a három részes Ragyogást, a Golyót és a Quicksilver Highway-t, ami véleményem szerint az egyik leggyengébb King-film. A szenzációstól az ultragázig mindenféle produkciót csinált az író hosszabb-rövidebb történeteiből. A Psycho 4. és a Rémecskék 2. is a nevéhez fűződik, amikre én a helyében egyáltalán nem lennék büszke.

A színészek egytől egyig pocsék alakítást nyújtanak, nem is csoda, hogy ismeretlenek a magyar nézőnek, szinte kivétel nélkül csak tévé-sorozatok szereplői. Egyedül az egyik mellékszereplő, Ron Pearlman arca tűnik ismerősnek. Ő az egyetlen, aki filmnek nevezhető alkotásban is szerepelt, mégpedig az Alien negyedik részében. Az már más kérdés, hogy ebben sem alakított maradandót. Illetve maga King is feltűnik a temető gondnok szerepében.

Olyannyira a B-filmek legalja ez, hogy az már C. Fantafestival-on a legjobb film, rendezés, forgatókönyv és színésznő kategóriájában is nyert díjat, de lehet, hogy más nem is indult rajta, egyedül így tudom elképzelni. Mindent csináltam ez alatt a másfél óra alatt a szórakozáson kívül. Aki tudja, kerülje! 3 pontot érdemel.

Címkék: 1992 stephen king amerikai film 3/10 ajánlók stephen king hét

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr144819762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása