Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Ichi the Killer (2001)

2012.10.01. 18:50 Jason13

Ichi.jpgTakashi Miike elég termékeny rendező, jól mutatja ezt, hogy ezidáig 88 film köthető a nevéhez. Ezek között találhatunk szamurájos-kardozós alkotást, akciót, westernt és hát horrort. Viszont itt jön a csavar! Jelen cikkem tárgya nem az általunk leginkább kedvelt műfajhoz tartozik, hiszen elsősorban egy sajátos gengsztermoziról, másodsorban egy manga-adaptációról beszélhetünk az Ichi kapcsán, de a rengeteg gore jelenet miatt azt hiszem van helye az oldalon.

A japán alvilágban járunk, ahol egy jakuza nagyfőnök nyomtalanul felszívódik 300 yennel. Itt kerül a képbe az ő jobb keze, aki egy elég beteg fickó, hiszen az nyújtja neki a legnagyobb élvezetet, ha jól megregulázzák. Tehát ez a "nem mindennapi arc" elkezd nyomozgatni a munkaadója után, ezalatt a folyamat alatt pedig jól meg is kínoz pár szerencsétlent. Végül csak eljut egy fontos információhoz, vagyis hogy a főnököt egy Ichi nevű tag iktatta ki, így el is kezdődik a hajsza, hiszen nem csak az állandóan mosolygós mazochista vadászik a gyilkosra, hanem az is rá.

És akkor innentől SPOILER-veszély, ezért inkább katt a továbbra.

Emberek, ez egy hihetetlenül beteg film! És nem a rengeteg brutális és eltúlzott vérengzés miatt írom ezt elsősorban, hanem azért, mert a történet is igencsak abszurd, ahogy a film humora és karaktere is. Tehát a kezdés azt vetíti elénk, hogy egy véres alvilági történetet követhetünk majd nyomon, de ahogy halad előre a cselekmény, úgy kezd egyre őrültebbé válni. Egy idő után pedig már ezt a morbid kaszabolós stílust is levetkőzi, hogy művészi magasságokba törjön. Hogy ez jó-e vagy sem, az döntse el mindenki maga, nekem személy szerint nem jött be.

Ahogy néhány eléggé nagy túlzás (bár csúnyán inkább baromságnak nevezném őket) sem. Az egyik például az, amikor az egyik gengszter fickó épp kínoz egy srácot, majd miután új ihletet kap, megpróbálja puszta kézzel letépni a kezét. Ez még elsőre vicces, meg jópofa, de amikor tényleg sikerül neki, hát én majd lefejeltem a TV készülékemet.
Meg az is jó, mikor a címszereplő "munkaadójáról" kiderül, hogy egy ilyen kigyúrt állat. Hogy ez miért baj? Mert a csávó vagy 60 éves és jól láthatóan az arca számítógép segítségével lett egy bodybuilder testéhez illesztve. A másik pedig, hogy a történet szempontjából ez teljesen felesleges.

És akkor ezek lennének a negatívumok, most már jöhet a pozitív oldal vizsgálata. 

A sztori igencsak ütős és hiába egyszerű, mint a bot, azért néhol sikerül kissé megkavarni és kellemes fordulatok is akadnak benne. Ezt az "alapot" pedig rengeteg sokszínű karakter népesíti be, akik között van egy hasonlóság: egyiküket sem lehet "pozitív szereplőként" jellemezni. Mégpedig azért, mert egytől egyig romlottak és legtöbbjüknek emellett még beteg szokásaik is vannak. Például a fentebb már említett mazochista yakuza, vagy itt van Ichi, aki első ránézésre egy jámbor balfasz, de ha valaki felbőszíti, esetleg összezavarja, akkor annak csúnya vége lesz és itt jönnek képbe a véres-beles képsorok. Ezek nagy részét a maszkmestereknek köszönhetjük, akik igencsak minőségi munkát végeztek. Viszont a "lehetetlen" mészárlásokat már számítógépes effektekkel hozták tető alá és ezek már nem is néznek ki valami jól. A legjobban annál a jelenetnél észrevehető a CGI, ahol függőlegesen kettéválasztanak egy szerencsétlent.

Összesítve a dolgokat, ez egy elég morbid alkotás, sok vérrel, beteg humorral és egyedi karakterekkel, viszont kár, hogy a végét ilyen "művészien" oldották meg. És hát néhány tényleg eltúlzott baromságot is kihagyhattak volna, de végül így is azt tudom írni, hogy ez egy szórakoztató, egyben jó film. Persze, ahhoz, hogy az ember élvezni tudja, szükség van egy kis nyitottságra.

Értékelés: 7/10

Játékidő: 129 perc
Rendező:  Takashi Miike
Eredeti történet: Hideo Yamamoto
Forgatókönyv: Sakichi Sato
Szereplők: Tadanobu Asano, Nao Ohmori, Shin'ya Tsukamoto

Címkék: krimi 2001 akció gore japán film 7/10 ajánlók

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr964699917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tökibá 2012.10.01. 19:06:05

Ugye, ugye..nem volt hiába a sok - ezek szerint építő - kritika.
:)

süti beállítások módosítása