Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Börtönhalál (1988) - Prison

2012.09.01. 19:21 Csabi87

prison-poster.jpgRenny Harlin rendező neve azt hiszem ismerős lehet a horrorkedvelők körében, ugyanis a finn szakember rendezett néhány emlékezetes filmet. Például ott van az 1999-es Háborgó mélység című cápás produkció, amely szerintünk még a 25 legjobb filmbe is befér az adott évtizednél, de a 2004-es Az ördögűző: A kezdet, valamint az Egy gyilkos agya és a 2007-es A testvériség is a nevéhez fűződik, illetve a Rémálom az Elm utcában negyedik részét is Harlin dirigálta. Első horrorját pedig 1988-ban készítette el, ez volt a Börtönhalál, jelenlegi posztunk alanya.

A film elején a múltban járunk, egész pontosan a '60-as években és már is belecsapunk a lecsóba, ugyanis egy börtönben vagyunk és egy rab szemszögéből látjuk az eseményeket, amelyek nem tűnnek túl mesésnek. Őrök jönnek értünk, kivezetnek a cellánkból és egy hosszú folyosón a kivégző terem felé visz az utunk, helyzetünk tényleg nem irigylésre méltó. Gyorsan elektromos székbe is kerülünk, leszíjaznak minket, majd a nézet is átvált a "klasszikusra" és szemtanúi lehetünk a rab kivégzésének. A börtönnek ez volt az utolsó hivatalos kivégzése, mivel, hogy pár év múlva bezárták az intézetet.

Ezek után ugrunk a jelenbe, amikor is a már látott börtön újranyitását tervezik, mivel a rab sok, a hely meg kevés, az elhatározást pedig tett követi, a börtönigazgatói feladatainak ellátására pedig az egykori őrt Eaton Sharpe-t nevezik ki, aki az utolsó kivégzésen is részt vett és azóta is rémálmai vannak az esettel kapcsolatban.

A rabok és az őrök beköltözése után Sharpe félelmei és rossz álmai egyre felerősödnek, aminek hatására úgy dönt, hogy leromboltatja az időközben befalazott kivégzőkamra falát, ám ezzel végzetes hibát követ el, mivel az egykor kivégzett Charles Forsyth szelleme kiszabadul fogságából és véres bosszúra indul a börtön falak között.

A folytatásért katt a továbbra.

Szellemes bosszúfilmmel van tehát dolgunk, amelyet ezúttal börtönös fűszerezésben tálalnak elénk, ami mindenképpen jól hangzik és az az igazság, hogy különösebb gondunk sem lehet a produkcióval.

Talán a film nem a legeseménydúsabb és pörgősebb darab, de a sztori sosem ül le túlságosan és egyébként is, amikor már úgy érezzük, hogy na most kellene már valami akció vagy vér, akkor ezt maradéktalanul megkapjuk. Elég durva jelenetekkel igyekeznek levenni minket a lábunkról, hiszen láthatunk a mennyezetből aláhulló véres emberi testet, de szellem szögesdrótok martalékául eső börtönőrt is. Ezen a téren tényleg nem lehet panasz.

A kiszámíthatóság már más kérdés, igazából egyelőre egész jól behatárolható sztoriról beszélhetünk, de nem gondolnám, hogy ez különösebb gond lenne. Engem nem igazán zavart, mert a már említett elhalálozások legalább ötletesek és durvák és így azért egyensúlyról beszélhetünk.

Néhány apró logikátlanságot is kapunk, amelyekre mondjuk más ezer filmben is találunk példát, persze nyilván ez nem mentség, de talán enyhítő körülmény.

A szellemet magát jószerével nem is láthatjuk, inkább éles fény formájában jelenik meg olykor-olykor, de van hogy csak mozgat dolgokat. Végül is nem baj az, hogy valami gagyi effekttel nem próbálták meg őt elénk varázsolni.

A szereplők közül néhány nevet még megemlítenék, például Viggo Mortensen-ét, akit horrorszinten az Angyalok háborúja első részében vagy a Bőrpofa: Texasi láncfűrészes mészárlás III.-ban is láthattunk, illetve ott van még Chelsea Field (Porforgatag, Halálos árnyék), Lane Smith (A madárijesztő, Rettegés a London-hídnál), Lincoln Kilpatrick (Piranha, The Stoneman) és Ivan Kane (A szakasz, Fülledtség) is.

A véres jelenetek miatt mindenképpen tetszett a Börtönhalál és igazából jobb is volt annál, mint amire számítottam, ezek miatt pedig 6 pontnál semmiképpen nem adnék neki kevesebbet. Akinek még ez ideáig kimaradt az szerintem tegyen vele egy próbát.

Címkék: szellem 1988 amerikai film 6/10 ajánlók

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr624631506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása