Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Éjfél – Kísértethistóriák Könyvajánló - 2.rész

Kabos Ede: Ő

2012.08.02. 18:41 Herschmi

ejfelkisertet.jpgKövetkezzen egy magyar novella, az Éjfél című kötetből. az igazat megvallva semmilyen információt nem találtam a műről, vajon mikor íródott, hol jelent meg először, stb. Így erről nem is tudok információval szolgálni.

Története elég egyszerű: Ő, az égből egy leányhoz szól, aki csak annyit mond, anyja és mesterei tanítására az Ő mennyasszonya lesz. A titokzatos égi hang próbálja meggyőzni ezen tanítások helytelenségéről és hogy fiatalként élvezze az életet. Közben 12 oszlop halleluját énekel.

A tizenkét oszlop Krisztus apostolait jelképezi, Ő pedig maga Krisztus vagy Isten lehet. Érdekes novella, annyi biztos. Nem tudtam eldönteni, hogy a hang arról próbálja meggyőzni a lányt, hogy nyugodtan hallgasson a szívére és érzéseire, élje át a szerelmet vagy burkoltan arra is, hogy a szexuális vágyait élje ki. Azt se tudtam eldönteni, hogy egy egyszerű lányról van-e szó vagy apácáról. Igazából utóbbit tartom valószínűnek, erre utalhat, mikor a lány azt mondja, az Ő felesége lesz. Ő szerint a lány mesterei félreértik szavait és mást tanítanak, mint amit szeretne. Nem lemondást akar, hanem hogy élvezzük az életet. Hogy boldogan éljünk. Talán hogy engedjük szabadjára minden vágyunk? A lány zárómondata újabb kérdéseket vet fel („Távozz tőlem, kísértő.”). Vajon Isten szólt hozzá és bűnbe csábításnak gondolta? Vagy a Sátán akarta kísértésbe vinni és megnyerni a lelkét? És ez a záró mondat magával az egész novellával kapcsolatban alapvető kérdéseket vet fel: Vajon Kabos ezzel a novellával megkérdőjelezte a keresztény egyház alappilléreit? A nyomorú sorsot és a szűziességet? Magát a cölibátust és az apácák szüzességét? Vagy arra akarja felhívni a figyelmet, hogy a Sátán bármikor megkísérthet minket, akár Isten vagy Krisztus alakjában is? Ezt már nektek kell eldönteni :)

Magát a novellát ajánlom mindenkinek, nagyon érdekes darab és alig pár oldal. Itt megtaláljátok. Senki se számítson egy hátborzongató történetre, de annál inkább elgondolkodtatóbb. 6 pontot kap tőlem.

Ui.: Érdekes eszmefuttatást lehetne szőni róla, kíváncsi vagyok a véleményetekre, vajon szerintetek mi a mondanivalója. Várom a kommenteket!

Címkék: könyv novella könyvajánló

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr94670955

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tektektek 2012.08.03. 19:27:43

jöhetnek még a könyvajánlások!!!!

Csabi87 · http://talesfromtheblog.blog.hu 2012.08.03. 20:40:29

@tektektek: Igyekszünk :) Ezt a kötetet például egyesével vesszük végig :)

süti beállítások módosítása