Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Gyerekjáték (1988) - Child's Play

Bejegyzés alcíme...

2012.07.27. 18:33 Herschmi

childs-play-poster.jpgKi ne emlékezne Chucky-ra, a gyilkos babára? Szerintem mind lélegzetvisszafojtva figyeltük gyerekkorunkban brutális, egyben humorral fűszerezett ámokfutását három részen át. (Tudom, öt van, de az utolsó két szarkupacról nem vagyok hajlandó tudomást venni!)

Az évek során a horrorfilmek igazi ikonjává nőtte ki magát és bérelt helye lett a legismertebb gyilkosok között. A hétvége folyamán az első három részről írok és megtudjuk, valóban kiérdemelte a hírnevet vagy csak egy újabb túlértékelt sorozatról van-e szó. Lássuk az első rész történetét.

Charles Lee Ray-t, a fojtogatót sarokba szorítják egy áruházban és halálos lövést kap. Utolsó erejét összeszedve egy játék baba testébe költözik egy varázslat segítségével, persze később a bábu gazdára lel, a kis Andy kapja meg karácsonyi ajándékként.

Chucky természetesen nem hagy fel a gyilkolással, hullanak körülötte az emberek, mint a legyek és a bosszú tüze is ég benne a halálát okozó rendőr és az őt cserbenhagyó társa iránt. Igen ám, de nem csak a katonának, a játék babának is nehéz a dolga. Minél tovább tartózkodik a műanyag testben, annál inkább összeolvad vele és sebezhető lesz, elpusztítható. Egyetlen esélye kijutni belőle, ha a lelkét abba az emberbe költözteti, akinek először elmondta titkát. Ez persze Andy. Ettől kezdve csak egy cél lebeg a szeme előtt: Andy testébe költözni, mielőtt végleg a Jófiú baba testben ragadna.

A tovább után ott a folytatás.

Az alaptörténet alapján minden adott volt egy igazi Zs-kategóriás szemét elkészítéséhez. A gyilkos baba ötlete eleve eget verő baromság, az meg pláne, hogy csak annak a testébe költözhet bele, akinek először elmondta titkát. Ki hallott már ekkora ökörséget? Nem mindegy a léleknek, melyik testben van? Főleg ha egy játék is megfelelt neki előzőleg.
És itt jön az, amit a mai napig nem értek. Egy ilyen hülye történetből hogy lehetett egy ennyire ütős filmet csinálni? Le a kalappal Tom Hollandék előtt, persze a Psycho 2. forgatókönyvírójától elvárható hogy átlagon felüli filmet készítsen (ő rendezte pl. a Sorvadj el! című Stphen King feldolgozást is).
Chucky karakterét és szövegét nagyon eltalálták, a maszkmesterek is jól kidolgozták az egyik pillanatban aranyos baba másik pillanatban pszichopata gyilkos bábút. Persze kisebb hibák vannak, amiket gyerekként nem vettem észre, viszont felnőttként igen. Pl. eléggé megmosolyogtam azt a jelenetet, amikor egy kocsi ülése alól szurkál Chucky, sofőrünk pedig 100-al száguldva öv nélkül csak gugol meg ugrál felette, de ez legyen a film legnagyobb hibája.

Összegezve a mai napig élvezhető, izgalmas, igazi B-kategóriás klasszikus, bizonyítéka annak, hogy bármilyen idióta ötletből lehet korrekt és igényes horror filmet csinálni egy kis odafigyeléssel.

Erős 8 pontot kap tőlem.

Címkék: 1988 amerikai film 8/10 ajánlók

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr44662987

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása