Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Éjjeliőr a hullaházban (1997) - Nightwatch

2012.07.13. 18:54 Csabi87

Az 1997-ben készült filmek sorát nyitó darabot egy dán rendező, bizonyos Ole Bornedal készítette, sőt azt is tudnunk kell, hogy tulajdonképpen egy remake-ről van szó, méghozzá Bornedal 1994-es eredetijéről, amelyet még Dániában forgatott és magyarul az Éjféli játszma címet kapta.

3 év elteltével aztán az amerikai filmes gépezet úgy gondolta, hogy le kell nyúlni a jó alapanyagot, viszont hogy-hogynem a rendezést az eredetit is jegyző Bornedalra bízták, aki mintegy újra forgatta a produkciót, bár tény, hogy a forgatókönyvben történtek változások, amelyekben Steven Soderbergh rendező-producer is besegített.

Igazság szerint az eredetihez még nem volt szerencsém, viszont a közvélemény szerint jobban sikerült, mint a '97-es újra és ebben talán van is igazság.
A történet egy egyetemista srácról szól, aki pénzkereset és a viszonylag könnyű meló reményében egy hullaházban vállal éjszakai őr állást, ami viszont picit nehezebbnek bizonyul a vártnál, mivel egy a városban tevékenykedő, prostikra vadászó sorozatgyilkos úgy dönt megpróbálja főhősünkre terelni a gyanút.

A tovább után folytatom, spoileresen.

Megölték már magát valaha?

 

 

Az a helyzet, hogy picit bajban vagyok ezzel a filmmel. A szinopszis alapján jónak tűnik, a kezdés sem rossz, viszont aztán jön egy számomra inkább unalmas és érdektelen rész, aminek nyilván erősen köze van a főszálhoz, hiszen itt tereli a rendező a gyanúnkat a haversrácra. De olyan suta az egész.

Persze, egy darabig én is elhittem, hogy ő lehet a gyilkos, de mégis baromi furán sikeredett ez a rész. Gondolok itt arra, hogy a srác az elején teljesen normális, átlagos. Aztán elkezd őrült lenni, hirtelen teljesen máshogy kezd viselkedni, szinte egyértelmű, hogy csak ő állhat a gyilkosságok hátterében, majd mikor számunkra, nézők számára is világossá válik, hogy a gyilkos a rendőr, akkor hirtelen megint egy 180 fokos fordulat áll be a srác viselkedésében. Ez pedig rohadtul suta, nem?

Na és azon túl, hogy suta, szerintem picit unalmas is az egész és tart vagy 30-40 percig, amikor alig-alig történik valami és inkább olyan krimis beütése lesz az egésznek.

Ezzel szemben viszont az utolsó 20-30 perc megint csak jól sikerült, egészen eltalált lett és Nick Nolte teljesen jól hozza a gonosz bácsi figuráját. Persze egy olyan kérdés bennem is felmerül, hogy egy tag, aki éjjeliőrként hullákat dugott, hogy állhat be utána a rendőrséghez nyomozónak? Persze többször is hangsúlyozták, hogy az akkori hullagyalázást eltusolták, de akkor is felemásnak éreztem.

Nolte-n kívül egyébként még 3 nevet említenék meg: láthatjuk Ewan McGregort (Sekély sírhant, Star Wars), Patricia Arquette-t (Médium, Stigmata) és Josh Brolint (Nem vénnek való vidék). Igazából egyikük sem annyira tűnik ki, sőt annak ellenére, hogy McGregort eléggé bírom, itt meglehetősen középszerűen alakít.

Végül egyébként még azt is megemlíteném, hogy a '97-ben a Málaga-i nemzetközi mozis hétvégén a legjobb rendezőnek járó díjat és a közönségdíjat is Ole Bornedal rendező kapta ezért a filmért.

Mindezek ellenére viszont számomra csak egy 6 pontos produkció az Éjjeliőr a hullaházban. Egyértelműen többet vártam és habár a vége jó, de az sem változtat azon a tényen, hogy addig is elég rögös volt az út.

Előzetest keresve találtam egy-két érdekességet is, például egy Duna TV-s előzetest, ami legalább magyar, illetve a youtube-on magyarul felkerült a teljes film is.

Angol előzetes:

Magyar előzetes:

Címkék: thriller sorozatgyilkos 1997 amerikai film 6/10 ajánlók

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr884415128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása