Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Cecilie (2007)

2012.07.01. 18:26 Csabi87

cecilie-poster.jpgDán horror hétvégénk utolsó darabja az előzőhöz hasonlóan szintén egy 2007-es alkotás, sőt ezen túlmenően is akadnak kapcsolatok a két produkció között.

Persze számottevő hasonlóságról nem beszélhetünk, de tény, hogy a megjelenési évszám azonossága mellett, mindkét filmben egy-egy tanárnő a főszereplő, csak míg a Vikaren-ben egy gonosz nőről beszélhettünk, aki többnyire terrorban tartotta a diákokat, a Cecilie-ben pont az ellenkezője igaz, ugyanis ezúttal a tanárnő a történések elszenvedője.

Hősnőnk egy fiatal dán asszony, aki férjével él és éppen új munkahelyre jelentkezik egy másik iskolába. Természetesen nagyon izgul és az sem segít rajta, hogy az első napot megelőző éjszaka hangokat hall a házon kívülről és olyan érzése van, mintha valaki beakarna törni hozzájuk. Férje persze leinti az asszonyt, de az így is átvirrasztja az éjszakát.

Másnap az iskolába érve megtörténik a körbe vezetés, ami már egy picit érdekes, hiszen az az érzésünk lehet, hogy habár Cecilie egy számára teljesen új helyen jár, mégis mintha ismerné az egészet, de ezzel akkor még nem is különösebben foglalkozunk, hiszen a cselekmény tovább zajlik: Cecilie megkapja a 9. osztályt, ami nehéz feladatnak bizonyul, de az asszony igyekszik megküzdeni vele. Azonban a helyzet egyre érdekesebb lesz, hiszen Cecilie az éjszaka folyamán továbbra is hallja a hangokat, sőt egy kislányt is lát az ajtóban - aki az éjszaka közepén kopogtatással jelzi kísérteties jelenlétét - illetve olykor már nappal, az iskolában is hallucinálni kezd. Cecilie pedig napról napra egyre rosszabbul fest, úgy tűnik kezd megőrülni.

Folytatás a tovább mögött.

Nem igazán szeretnék ezúttal sem spoileresen írni, ezért a történetbe nem is mennék bele jobban, de higgyétek el mindenképpen izgalmasan alakulnak a dolgok. Sőt egy picit meglepően is, hiszen annyit talán elárulhatok, hogy nem egy megszokott szellem történettel van dolgunk, hanem egy picit összetettebb alkotással.

A történet tehát jó, a forgatókönyv precíz és jól átgondolt, a végére minden értelmet nyer és még logikusnak is mondható. Egy-két hatásvadásznak tűnő, picit sablonosnak érezhető rész akad, de összességében számomra újszerű volt a szkript, persze nem zárja ki, hogy láthattuk már ezt vagy ehhez hasonlót máshol is.

A sztorin túl a technikai megoldásokat is dicséret illeti, ugyanis a film ezen a téren sem vall kudarcot. A fényképezés szép, a kamerakezelés szintúgy, utóbbira talán a legjobb példa a kezdés, amikor a kamera az ajtó felé siklik. Szép megoldás, mint amilyet mondjuk Bekmambetov-tól szoktunk meg, vagy, mint amit a Pánikszobában is láthattunk. Szeretem az ilyet.

Tetszett a végén lévő bulizós jelenetek kivitelezése is, amikor egy részt a múltban és egy részt a jelenben járunk, az egyiknél piros a másiknál pedig kék árnyalatban úszik a képernyő, ami szintén ügyes és jól néz ki.

Szereplőinkre szintén nem lehet panasz, ügyesen teszik amit kell, közülük Sonja Richter (Bűnök), Anders W. Berthelsen (Politikai pókháló, Titkok szigete), Claus Riis Ostergaard (Angyalok pörgésben, A jelölt) és Kurt Ravn (Fluerne pa vaeggen) nevét említeném meg.

A rendezést Hans Fabian Wullenweber vezényelte, akitől itthon az Apáért mindent című krimit láthattuk, amellyel egyébként jó pár filmes díjat is besöpört. A forgatókönyvet pedig két dán úriember, Nikolaj Arcel (Politikai pókháló, A tetovált lány) és Rasmus Heisterberg jegyzi, utóbbi nevét egyébként pénteken a Szentivánéj kapcsán már megemlítettük.

A film tehát korrekt, picit lassabb menetű ugyan, de ez esetben ez egyáltalán nem zavart, pedig érdemes tudni, hogy nem vagyok odáig a döcögős sztorikért, de azért itt erről talán nem is igazán beszélhetünk, hiszen jó pár eseménydúsabb jelenet próbálja feldobni a hangulatot a picit lassabb részek után.

Ami a pontokat illeti részemről egy 7-es filmélményről beszélhetünk, hiszen a Cecilie a Vikaren-hez hasonlóan egy fasza kis dán produkció.

 

Címkék: 2007 dán film 7/10 ajánlók

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr184575428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása