Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Vikaren (2007)

2012.06.30. 19:35 Csabi87

vikaren-poster.jpgDán horroros hétvégénket folytassuk egy 2007-es darabbal, Ole Bornedal (Éjjeliőr a hullaházban, Szabadíts meg minket a gonosztól, Éjféli játszma) egy filmjével a Vikarennel, amely sajnos ezidáig itthon nem jelent meg, pedig higgyétek el egy szórakoztató horrorvígjátékról van szó.

A szépen keretbe foglalt történet egy csirkefarmon kezdődik, ahová egy földönkívüli gömb csapódik be, amellyel kapcsolatban már előtte megtudjuk, hogy egy olyan bolygóról érkezett, ahol az ott lakók régóta már csak ölik egymást és háborúznak, a Földre pedig azzal a céllal küldik társukat, hogy az megtanulja az emberektől a szeretet, a szerelem, az empátia képességét, mivel, hogy ezek a tulajdonságok az egész univerzumban csak az emberre jellemzőek. 
A gömbből kitörő kis fényplazma csakhamar neki is lát a küldetésnek és egy nőbe röppen szájon át, hogy átvegye a teste és a tudata felett az irányítást.

Ezek után egy másik szálon egy kisfiút ismerhetünk meg, aki elveszítette az édesanyját, így apjával és testvérével él. Az iskolában a basztatások középpontjában áll és egyébként is meglehetősen befelé forduló személyiség lett a tragédia után. A dolgok azonban egy picit megváltoznak, amikor ő és az osztálya egy új tanárt kap Ulla Harms személyében. A tanárnőt a minisztérium rendelte ki a gyerekek mellé, a terve pedig az, hogy az osztállyal megnyerjenek egy díjat és elutazhassanak Franciaországba. Azonban, ahogy azt sejthetjük Ulla nem feltétlen az, akinek kiadja magát, sőt külsőre eléggé hasonlít arra a nőre, akit megszállt a fényplazma. 

Folytatás a tovább mögött.

A Vikaren semmiképpen nem nevezhető durva horrornak, habár az Államokban R-es besorolást kapott túlon-túl véres jelenettel nem találkozhatunk, sőt szám szerint ilyenből egy akad az egész film során és az sem ver ki semmilyen biztosítékot. Ellenben mégis izgalmas és valahol horrorisztikus darab ez, hiszen a tanárnőről már az elején tudjuk, hogy ki és mit akar és rajta csak a gyerekek látnak át, akiknek pedig eleinte senki nem hisz el szót sem, így pedig Ulla kedve szerint terrorizálhatja őket.

Ulla tanárnő karaktere egyébként zseniális. Humoros ugyanakkor könyörtelen és az őt megformázó mókás nevű Paprika Steen (Akitől félsz) remek alakítást nyújt és nagyban hozzájárul ahhoz, hogy ez a film jó legyen.

Sok gyerek van a filmben, ami lehetne baj is, hiszen gyerekszínészen már sok film megbukott, viszont az itteni szereplőink ügyesek. Nem idegesítőek, nem bénák, szépen teszik a dolgukat úgy, ahogy azt kell.

A forgatókönyvet egyébként Bornedal és Henrik Prip (Akitől félsz, A jelölt) jegyzi és egy jól összerakott, kerek szkriptet sikerült írniuk, amely valahol félelmetes és izgalmas, illetve kellően humoros és ezektől a film teljesen jól fogyaszthatóvá válik.

A vizuális effektek is szépen meg vannak csinálva, bár ezekből túl sok nincs, illetve az operatőri munka is ügyesre sikeredett, de ezt arra északon azért megszokhattuk.

Számomra teljesen pozitív élmény volt a Vikaren, így jár is neki a 8 pont: jó történet, jó színészek, jó rendezés. Ennyi.

Címkék: fantasy 2007 vígjáték dán film 8/10 ajánlók

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr804567611

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

RolloJuve 2012.06.30. 21:53:51

Akkor ez hasonló, mint a Marslakó a mostohám?

Csabi87 · http://talesfromtheblog.blog.hu 2012.07.01. 00:00:07

@RolloJuve: Hát talán nagyon sarkítva rámondhatjuk. De míg az vicces volt (de legalábbis akart lenni), addig ez picit komolyabb - mondjuk tényleg nem durva és poénos is, de azért a Marslakó a mostohámnál mindenképpen ütősebb.
Sőt én a sztorit se érzem koppintásnak.
Ha szereted a nagyon laza, inkább vicces horrort, akkor tegyél vele egy próbát, szerintem nagyot nem fogsz csalódni :)

RolloJuve 2012.07.01. 11:47:07

@Csabi87: Én az ilyeneket szeretem :D

süti beállítások módosítása