Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Skjult (2009) - Hidden

2012.06.11. 18:23 Herschmi

hidden-skjult-poster.jpgVan egy After Dark nevű fesztivál, amin minden évben nyolc horrorfilmet mutatnak be. Ez mind nagyon szép és jó lenne, de sajnos az After Darkos filmek rendre elég pocsékra sikerednek. Kivételek meg csak erősítik a szabályt. Egy ilyen  a norvég Skjult is.

Egy fiú sárosan menekül az erdőben. Kifut az útra egy kamion elé. A kamionos félrerántja a kormányt és belerohan egy parkoló autóba. Az autóban ülő pár halálra ég, miközben az erdő szélén vizelő kisfiúk végignézik. Tizenkilenc évvel később Kai Koss hazautazik anyja halála miatt. Érezhető, hogy gyűlölte az asszonyt. Egyetlen öröksége családi házuk, amelyben sétálva hallucinál, sötét emlékképek gyötrik, furcsa zajokat, lépteket hall és fura hívásokat kap. Majd rá kell jönnie, nincs egyedül a házban. A furcsaságok sokasodnak, a hallucinációk erősödnek és két fiatal eltűnésével is őt gyanúsítják a helyiek.

Folytatás a tovább mögött.

Hát mit mondjak, nem egy egyszerű film. Sokáig nem tudtam eldönteni, hogy most ez egy thriller, kísértettörténet, slasher vagy pszichohorror lesz. Az elején volt egy megérzésem, ami sajnos be is jött, de ezt a végén spoiler felkiáltás után kifejtem. Hátborzongató film, engem teljesen kirázott a hideg, mikor néztem. Egy-két jelenetnél még az ágyból is felugrottam. Egy idő után nehéz kibogozni a történetet, nem tudjuk egyértelműen eldönteni mi a valóság és mi a képzelgés, egyre jobban összekuszálódnak a szálak. Szerencsére a készítők nem estek át a ló túloldalára, nem kavarták annyira össze a dolgokat, hogy élvezhetetlen legyen. A gyilkos külsejében semmi extra nincs, csak egy piros, kapucnis felsőt visel, mégis baromi jól néz ki a filmvásznon.

A színészek jól teljesítenek és a film technikai kivitelezésére sem lehet panaszunk. Sőt! A színeket, helyszíneket nagyon eltalálták, a zene félelmetesre sikeredett, a kamerabeállítások és kameramozgások tökéletesek. A kameramozgások közt egy-két szokatlanabbal is találkozhatunk, ami sokat dob a filmen. Teljesen profi munka. Talán lassan a francia mellett elkezdhetünk beszélni a horrorfilmek skandináv új hullámáról is, olyan alkotásokkal az élén, mint a Skjult vagy az Engedj be.

Bár a befejezés pont az lett, amit megsejtettem és a falra mászok az ilyen befejezésektől, még így is megérdemel 8 pontot.

SPOILER!

Kb. 15-20 perc után volt egy olyan megérzésem, hogy minden talány nyitja az lesz, hogy főszereplőnk tudathasadásban szenved. Rengeteg filmet elcsesztek ezzel, pl. a Magasfeszültséget, az Azonosságot vagy a The Silent House-t (La Casa Muda). A Skjult esetében szerintem elsősorban nem az eget verő fordulat reményében használták fel a tudathasadást, ezért szerencsére nem is szarta el a filmet.

Címkék: 2009 8/10 ajánlók norvég film

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr854561269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása