Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A vámpír árnyéka (2000) - Shadow of the Vampire

2012.05.23. 18:47 Jason13

A horror, de úgy unblock az egész filmtörténelemben egy megkerülhetetlen mérföldkő az 1922-s Nosferatu, ezt jól mutatja az is, hogy sokan még most is azt tartják a legjobb vámpírmozinak. Persze, mai szemmel nézve már akadnak benne megmosolyogtató jelenetek, de az idő vasfoga nem tudott mélyen belemarni, köszönhetően a kitűnő rendezésnek és Max Schreck hátborzongató alakításának.

És hogy a fentebb leírtaknak mi köze van a 2000-ben készült A vámpír árnyékához? Annyi, hogy a film a Nosferatu forgatásán játszódik, a főszereplője pedig F. W. Murnau, a rendező, aki minden áron leakarja forgatni minden idők legjobb vámpír-darabját. A főszerepre megnyeri Max Schreck-et, a titokzatos színészt, aki arról híres, hogy teljesen beleéli magát a karaktereibe, a forgatás végéig a szerepében marad. Viszont egy idő után elkezdenek hullani a stábtagok, az életben maradtak pedig kezdik azt hinni, Schreck nem azért ilyen furcsa, mert beleéli magát a szerepbe, hanem mert egy igazi vámpír. De a rendező jóvoltából a forgatás nem áll le addig, amíg nincs kész a teljes mozi, azt a pillanatot azonban nem biztos, hogy mindenki megéli.

Folytatás a tovább mögött.

Így leírva, a sztori elég jónak tűnik, viszont a megvalósításban már vannak gondok, szám szerint kettő. Az első a cselekményvezetés, ami elég lassú és a nagy részében a Nosferatu készítését követhetjük nyomon, ez pedig a vérre és félelmetes jelenetekre szomjazó nézőt hamar elaltathatja. Engem viszont úgy-ahogy letudott kötni ez a része a mozinak, hiszen mindig is érdekelt a filmkészítés, de néha még az én szemem is majdnem leragadt. A másik probléma az, hogy a készítők próbáltak művészi képsorokkal szolgálni, de ezek rettentő erőltetettre sikeredtek, jobb lett volna, ha ezeket meghagyják másnak.  

Azonban jelen van egy színész, aki olyat alakít, amitől a néző álla szabályosan leszakadhat, ő nem más, mint Willem Dafoe. Hihetetlen erővel formálta meg Max Schrecket, ami azt jelenti, hogy nem eljátszotta a karaktert, hanem eggyé vált vele. Miatta már érdemes megnézni a filmet. 

De nem szabad megfeledkezni a többi szereplőről sem (pedig egy ilyen alakítást nézve nagyon könnyű), hiszen ők is megérdemelték a fizetésük. Közülük John Malkovich-t érdemes kiemelni, aki igencsak jól alakította az eltökélt rendezőt.

A színészek és az érdekes történet mellett van még egy nagy pozitívum, ez pedig a hangulat, ami elég nyomasztóra sikeredett és az adott kor miliőjét és sikerült jól megteremteni.

Mindent összevetve, nem rossz kis film ez, akik szeretik a Nosferatut vagy a filmművészetet (esetleg mindkettőt), ki ne hagyják, de mások is próbálkozhatnak vele, azonban csak óvatosan, hiszen a sztori kissé lassú és vér se folydogál benne sok (szinte semmi). 

Évszám: 2000
Játékidő: 92 perc
Rendező: E. Elias Merhige
Forgatókönyvíró: Steven Katz
Főszereplők: John Malkovich, Willem Dafoe, Udo Kier

Értékelés: 7/10

Az előzetest sajnos nem lehet beágyazni, de ide kattintva elérhető.

Címkék: 2000 vámpír amerikai film 7/10 angol film ajánlók luxemburgi film

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr244525968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Syracuse 2014.11.03. 17:37:29

Megmondom őszintén, hogy én nagyjából a film felét alvó állapotban töltöttem. Ezt be lehet tudni annak is, hogy én tényleg egy vérbő 21. századi horrorra számítottam. Szerintem 2000-ben már egy horrorfilm nem így kellene, hogy kinézzen, ezt inkább művészfilmnek mondanám, és ha még egyszer ráveszem magam a megtekintésére már ezzel a hozzáállással, lehet, hogy élvezni is fogom. Minden esetre az ábrázolás szerintem korhűre sikeredett.

"Azonban jelen van egy színész, aki olyat alakít, amitől a néző álla szabályosan leszakadhat, ő nem más, mint Willem Dafoe. Hihetetlen erővel formálta meg Max Schrecket, ami azt jelenti, hogy nem eljátszotta a karaktert, hanem eggyé vált vele. Miatta már érdemes megnézni a filmet."
Tehát mr. Dafoe egy olyan, színésznek beállított vámpír, aki egy olyan színésznek beállított vámpírt játszik el, aki szintén egy vámpírt játszik el? Bocs, de ezt nem hagyhattam ki. :D

süti beállítások módosítása