Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A sötétség fejedelme (1987) - Prince of Darkness

2012.03.02. 19:07 Csabi87

John Carpenter filmjeinek sorát kezdjük egy 1987-es filmmel, A sötétség fejedelmével, ami véleményem szerint egy ici-picit emlékeztet A dologra is, habár azért tény, hogy itt egy teljesen más alaptörténettel találjuk szemben magunkat.

A sztori pár fizikusról szól, akik között van egy bölcs, hunyorgós ázsiai prof bácsi, kósza arcszőrzettel, illetve az ő diákjai, akik a prof elméleti fizika órájára járnak és ahol nem is annyira elméleti fizikáról van szó, hanem inkább valami filozófiai maszlagról hablatyol az öreg, már ha lehet értene valamit abból, amit mond. De szerencsére ennek a továbbiakban nem is igazán lesz jelentősége, ugyanis befut egy másik szál is.

Az a bizonyos másik szál pedig egy templomban játszódik, ahol egy pap bácsi meghal, az általa féltve őrzött titokra pedig fény derül. A pap bácsi ugyanis a templom alagsorában egy fura, nem kifejezetten e világi tárgyat őrzött, egy henger alakú akármit, a benne keringő zöld izével. Na most ezt jól körülírtam, de pontosan ezért kell megnézni a filmet.

A fizikusok pedig csak hamar képbe kerülnek, bevonulnak a templomba, hogy tanulmányozhassák a jelenséget és egyáltalán magyarázatot találjanak arra, hogy az mégis mi a csöcs.

Hőseink tehát kutatni kezdenek, viszont az éjszaka folyamán egyre több csuda dolog történik, azok pedig, akik nem tartoznak a szerencsésebbek közé, halálnak halálával hullanak el.

A tovább után folytatom.

Faith is a hard thing to come by these days. 

A fura dolgok egyébként többek között egy csapat hajléktalanban merülnek ki, akik picit zombi módjára kezdenek viselkedni, körbe veszik a szóban forgó templomot és élve senkit nem engednek ki, sőt mi több a film elején még fura dolgokról is hablatyolnak.

Nem beszélve a fura alakú Holdról, ami mosolygósnak látszik és bizony úgy néz ki ennek is köze van ahhoz, hogy a hajléktalanok átalakultak, illetve az is kiderül, hogy ezt az egészet a hengerben kavargó zöld folyadék okozza.

A dologgal való összefüggésnél arra gondoltam, hogy tulajdonképpen itt is az emberekbe férkőzik a gonosz folyadék és így átváltoztatja őket, nyilván nem teljesen ugyanarról beszélhetünk, mint Carpenter 1980-as filmjénél, de szerintem hasonló a két eset.

Speciális effektusokból itt talán kevesebbet kapunk, de ami van, az egész jól néz ki, gondolok itt például a nénire, aki rohadni kezd és úgy néz ki, mint, aki terhes, de rajta kívül is rendben volt a filmnek ezen része.

Érdekesség lehet, hogy a zenét Carpenter szerezte, annyi biztos, hogy sosem lesz belőle DJ, de a film hangulatához jól passzol és amolyan old-school horror feelinget is kölcsönöz neki.

Ami nekem nem tetszett az a néha feltűnő álomkép, aminek a jelentőségét nem is igazán értettem, nyilván a végén volt még szerepe, de egyébként nem volt túl fontos, legalábbis érzésem szerint.

A szereplőkkel nem igazán volt gond, bár mindannyian túl koros egyetemistáknak látszanak, de nem voltak se idegesítőek, se kirívóak. Néhányuk nevét meg is említeném.
Az egyik pap szerepében Donald Pleasencet (Halloween - A rémület éjszakája, Halloween 4.) láthatjuk, de feltűnik még a képernyőn Jameson Parker, Victor Wong, Lisa Blount és Dennis Dun.

Összességében azt gondolom, hogy A sötétség fejedelme egész jó, nekem tetszett mind hangulatában, mind megvalósításában, talán egy picit lassabb menetű és hangyabokányit vontatott volt, de egy 7 pontot így is adnék rá.

Címkék: 1987 amerikai film 7/10 ajánlók

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr634097798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Syracuse 2015.03.02. 21:52:42

Számomra érdekes, hogy a sok noname színész mellett (kivéve Pleasence) nem említetted meg azt az Alice Coopert, aki az egész shock rock ősatyja, aki a horrort bevitte a zenébe, akire az összes északi sátánista templomgyújtogató fazon felnéz (ironikusan mondhatnánk, hogy istenként tekintenek rá) mindezt annak ellenére, hogy egy hívő keresztény emberről beszélünk. Nem kap nagy szerepet a filmben, de a "feltűnik még a képernyőn" kategóriába nem hogy befér, hanem az élen a helye szerintem.

Carpenter meg zenét szerez, nem csak play gombot nyomkod, meg néhány kamu potmétert tekerget, úgyhogy már több, mint egy DJ. :D

süti beállítások módosítása