Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Párbaj (1971) - Duel

2012.02.03. 19:06 Csabi87

Igazság szerint a Steven Spielberg filmek sorát a rendező első nagy filmjével szerettem volna kezdeni, az 1964-es Firelighttal, ami egy UFO-s scif-fi thriller. Viszont sehol se bukkantam rá a filmre, amennyire tudom magyarul meg sem jelent, de külföldi oldalakon se jártam sikerrel, úgy hogy feladtam a próbálkozásaimat.

Ezzel szemben Spielberg második nagy filmjével készültem, amelyet Richard Mathesonnal közösen készített. Matheson neve sok helyről ismerős lehet, filmekből talán a Legenda vagyok vagy A hetedik érzék kapcsán, ugyanis mindkettő az ő elbeszéléseit vette alapul. Ezenkívül pedig íróként is tevékenykedik. Amennyire tudom itthon csak egy novellás kötete jelent meg, amiben egyébként többek között a Legenda vagyok is szerepel. Remek könyv, csak ajánlani tudom.

A Párbaj című film - a mostanában oly divatos "valóság" shows szarságokhoz semmi köze, huh - egy megbeszélésre igyekvő hétköznapi autós és egy őrült kamionos küzdelmét mutatja be. Viszont ez a küzdelem nem a Michael Bay-féle látványos csihi-puhiban merül ki - amit egyébként szintén lehet szeretni -, hanem egy sokkal érdekesebb és izgalmasabb, habár tény, hogy kevésbé akció dús párbajban.

Főhősünk, David Mann számára ez a nap is úgy indult, mint a többi, reggel behuppant személygépjárműjébe, majd pedig neki vágott az országútnak. Ezt egyébként mi, a kocsi szemszögéből láthatjuk, amint a várost átszeli és halad úti célja felé. Tulajdonképpen egy izgalmas látószög és pont mikor már a tökünk ki van vele, akkor hagyományos nézetre váltunk.

David hamarosan ki is ér a városból a hosszan elnyúló országútra, időközben a rádiót hallgatva - amiben egyébként zseniális beszélgetések hangzanak el - majd egyszer csak egy régebbi típusú, füsthányó kamion kerül elé. David azt teszi, amit ilyenkor mindenki tenne, megelőzi. A hibát viszont pont itt követi el. A kamion sofőr először visszaelőzi, majd nem akarja elengedi, a "csata" pedig megkezdődik.

Tök jó thriller. A főszereplőnk remek, a fényképezés szintén kiváló, a történet pedig annak ellenére, hogy az adrenalin szintünk valószínűleg nem fogja az eget verdesni, tetszetős. A szinte kihalt, kietlen országút, ahol egyedül vagy, egy mániákus kamionossal a nyomodban. Picit azt sajnálom, hogy a film egésze nappal játszódik, hiszen egy sötét környezetben ez a sztori valószínűleg még hatásosabb lett volna, bár talán kevesebbet láthatnánk.

Természetesen az országúti autókázást és az ott történő incidens, azért Matheson kiegészítette pár aprósággal. Mann betér egy út menti kajáldába, ahol úgy hiszi, hogy a kamion sofőr is bent van, majd később egy iskolabuszon is megpróbál segíteni.

Ami engem picit zavart, hogy néha halljuk a főszereplői gondolatait. Elsőre azt hihetnénk, hogy emberünk has beszél, de nem. Persze értem, hogy miért kellett ez bele, viszont engem zavart, picit mintha kilógott volna, viszont ezenkívül nem sok mindenbe lehet belekötni. 

A szereplők közül a David Mann-t alakító Dennis Weaver nevét említeném meg, aki teljesen rendben van. Rajta kívül tulajdonképpen csak epizód szereplőket kapunk, hiszen a kamion vezetőjével igazából nem ismerkedhetünk meg, őt ugyanis ügyesen sose mutatják telibe.

Mit is mondhatnák (írhatnék), a Párbaj egy remek, lassabb menetű, de ugyanakkor izgalmas thriller, amiből még azt is megtudhatjuk, hogy hosszú, pláne üldözésekkel tarkított országúti autókázáshoz, nem érdemes világos kék inget felvenni, mert hónaljból úgyis izzadni kezdünk.

A pontozás pedig 7/10.

 
Címkék: 1971 thriller amerikai film 7/10 ajánlók

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr133549680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Darkcomet 2012.08.20. 17:28:17

A Firelighttel nem is fogsz találkozni, mivel elveszett az egész film, és csak olyan 3-4 perc maradt meg belőle. Amikor Los Angelesbe elment filmes munkát keresni, az egyetlen tekercseket odaadta egy produkciós irodának demo gyanánt, de egy hét múlva az iroda tönkrement, és a tulajok, a tekercsekkel együtt eltűntek.

Egyébként a 17 éves Spielberg első filmje is anyagilag sikeres volt, mivel az 500 USD-ből forgatott film 1 dollár hasznot hozott. A helyi moziban egy dollár volt a beugró, de valaki az 500 nézőből 2 dollárral fizetett. :-D

süti beállítások módosítása