Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Pajzán kísértetek (1988) - High Spirits

2012.01.14. 18:58 Csabi87

Neil Jordan tegnapi munkájához hasonlóan a Pajzán kísértetek (Pajzán szellemek) is egy horror-fantasyként fogható fel, viszont ezúttal a humor is jelentős szerepet kap. Talán oly annyira, hogy már-már fekete komédiának is nevezhetnénk a filmet. Na és hogy mennyire sikerült ötvöznie Jordannek ezeket az elemeket. Az a helyzet, hogy remekül.

Történetünk egyik főhőse Peter Plunkett, egy nem túl idős úr, a Plunkett kastély tulajdonosa. A kastély tulajdonosok dolga jó lehet, gondolhatnánk, viszont Mr. Plunkett nincs valami irigylésre méltó helyzetben. Ingatlana ugyanis turisztikai elemként, szállóként működne, viszont a kutya se jár arra, a hitelt viszont fizetni kell, mivel a gonosz hitelező - akit egyébként nem látjuk a film során, mindössze a hangját halljuk egyszer - szemet vetett az épületre.

Végső elkeseredésében Plunkett úgy dönt, hogy turpissághoz folyamodik és szellemkastélyként tesz szert turistákra, kalandra vágyókra. A tervet az ott élőkkel remekül elő is készíti, már csak a vendégek, az amerikaiak hiányoznak, de ők sem sokáig.

A hülyeségek pedig elkezdődnek, köteleken belógatott emberek, lovagi páncélba öltöztett nagymama és hasonló őrültségek várnak ránk, viszont nem sokáig, ugyanis az amerikai népek nem olyan hülyék, mint a videómegosztókon látható műveltségi vetélkedőkben, és egész gyorsan rájönnek arra, hogy felültették őket.

A csavar pedig ekkor jön (na mondjuk már amekkora csavarról beszélhetünk), ugyanis a szellemek valóban megjelennek és, ahogy a cím is jelzi valamelyest pajzánok, de azért nem kell izgulni, se cici, se semmi nem lesz, csak egy-két ágyjelenet.

Már a Farkasok társaságánál is kiemeltem, hogy varázslatos helyen játszódik, nos ha ez teljes egészében nem is igaz mostani filmalanyunkra, azért meg kell hagyni, hogy a kastély így is valamelyest mesebeli és fain. Nem beszélve az ott történtekről.

A karakterek szintén remekül sikerültek, amiben mondjuk szerepe van a kiváló szereposztásnak is, egész nagy nevekkel találkozhatunk a film során. 

Remek jeleneteket is kapunk, például a kisbusz "szétrobbanása" vagy mikor a papírból készült víz és polip "életre kell", de akár a forgóágy is jól sikerült. Idéző jelezek itt, mint egy hülye, de aki megnézi, majd tudni fogja mire gondolok.
Persze az is igaz, hogy egy-két félmegoldásszerű dolog is helyett kapott a filmben, na de egy '88-as darabról beszélhetünk, tehát ezekbe nem igen köthetünk bele.
Igazán horrorisztikus jelenet viszont nem igazán van, talán a halszájból előugró véres kéz az, ami ijeszt, a többi inkább csak szórakoztat.

A rendezést ugye Neil Jordan vezényelte, a forgatókönyv szintén az ő kezéből került ki.

Az említett szereplők közt pedig olyan nevekkel találkozhatunk, mint Peter O'Toole (Fantomok), Daryl Hannah (Kill Bill, Kill Bill 2.), Steve Guttenberg (Véres póker), Jennifer Tilly (Chucky menyasszonya), Peter Gallagher (Ház a kísértet-hegyen), Liam Neeson (Elrabolva, The Grey).

A Pajzán kísértetek tehát talán picit erőltetve nevezhető horrornak, de szerintem még befér abba a bizonyos skatulyába, ami pedig biztos, hogy remekül szórakoztam és bátran ajánlom a filmet azoknak, akik még nem látták vagy csak pajzánok. Haha.
Részemről ez 8/10. Tetszett na.

Címkék: szellem vígjáték 1988 amerikai film 8/10 angol film ajánlók fekete komédia

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr43525163

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása