Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Clawed aka. The Unknown (2005)

2012.01.09. 18:29 Csabi87

Ismét nehéz a helyzetem, mert a Karmok című film nem túl acélos, akár szarnak is nevezhetnénk és annak ellenére, hogy a fikázás nem áll távol tőlem mégis csak megesik a szívem az ilyen filmeken. Hiszen a készítők - még ha a színészek nem is - valószínűleg abban a tudatban adták ki ezeket a produkciókat, hogy az jó. Legalábbis az ő értékrendjeik szerint. Mondjuk lehet ez badarság, de én se adnék ki olyan dolgot a kezemből, amiről azt gondolom, hogy szar.

Mindenesetre a Karmok című film eléggé gyengére sikeredett habár itt tenném hozzá, hogy meglátásom szerint nem egy horror volt a cél, inkább egy horrorisztikus kaland film. De sajnos még annak is gyenge.

A történet szerint Pine Creek erdeiben, ami egyébként egy szent indián hely volt ám, amíg a gazfickó kávbojok és ganéláda katonák el nem üldözték és le nem ölték az ottani lakosságot. Igen ám, viszont egy lény ott maradt, még hozzá a feldühíthető fajtából és ahogy az lenni szokott pár oktondi vadász fel is dühíti szörnypofánkat, akinek van valami indián neve, de tulajdonképpen egy Big Foot-ról van szó. A dolog pedig odáig fajul, hogy Nagy Láb akcióba lendül és leöl pár embert, mindezt persze úgy, hogy a pór nép medvére gyanakszik.

A történet egy másik szálon is beindul, mert szálakból nincs hiány. A helyi középiskolában biológia órán a diákok éppen a veszélyeztetett fajokról tanulnak és persze akad egy gyerkőc, aki mindenbe szarik, meg egy pedálgép is, akit nyomban pofán vágnánk valamivel, mert egy idegesítő kis pöcs. Két főhősünk utálja egymást, mint a szar, viszont mégis kénytelen együtt működni és egy prezentációt készíteni valamilyen veszélyeztetett fajról. Választásuk a medvére esik és idióták módjára elindulnak az erdőbe anyagot gyűjteni, mintha előző nap nem egy medve gyilkolta volna halomra a vadászokat... 

Hőseink egyébként nőket is visznek magukkal, mert az kell, de ne izguljunk cicit azt nem látunk. Eközben egyébként a vadászok egyetlen életben maradt tagja is útnak indul az erdőbe új barátaival, hogy legyilkolja a medvét, illetve egész konkrétan a helyi seriff egyik beosztottját Indián felügyelő urat, mivel őrült kis vadászunk úgy véli, az indián végzett mindenkivel. Ez egyébként egy rettentően találó utalás arra is, hogy a rohadt fehérek mindenért az indiánokat hibáztatják... mert, hogy ez többször tanúbizonyságot nyer a filmben.

No, de ennél hosszabban már nem is elmélkednék a sztorin, mert már így is túlzásokba estem. Ja még annyi, hogy a lény természetesen előjön rejtekéből és geciskedik.

A történet, mint láthatjuk nem túl acélos, de ki lehetett volna hozni ebből valami, szép fényképezéssel, jó zenékkel (jó mondjuk ez a része, asszem pénztől is függ talán), ügyes megoldásokkal, akár egy jó kis szörny által véghez vitt henteléssel, vagy érdekes karakterekkel.

Viszont ezekből a kritériumokból igazán egynek se felel meg a film. A karakterek nevetségesek, mert sablon alak mind. A puncsgép srác meg idegesítőbb bármi másnál a világon és talán nem árulok el titkot azzal, hogy meg sem hal, pedig Isten bizony többször kívánjuk, hogy így legyen, mert egy ripacs. A másik diák szintén sablon, viszont hozz egy-két poént, ami jót tesz a filmnek. A két női karakterünk csak úgy van, míg a vadász bácsi szintén sablon szerint lézeng, egész konkrétan az elme rottyant vadász szerepkörben.

A fényképezés átlagos, sőt néhol szar is, ugyanis a jeti/szörny/lény az esetek 50%-ában lassítva közlekedik, de hát ilyen special bullet time szörnnyel állunk szembe, ami nem tudom mikor volt menő. Valószínűleg a büdös életben soha. Úgy amúgy, a szörnnyel nem lenne baj, nem egy világmegváltó de egy ilyen B filmbe pont elmenne.

A gyilkolások nagy része sem túl izgalmas, illetve ugye említettem, hogy kalandfilmként is funkcionál az alkotás, ez mondjuk annyiban merül ki, hogy erdőben vannak, oszt kész. Viszont ezt a képi megoldásokkal sem igyekeztek kiemelni, ami baj.

Tulajdonképpen egy-két jó megoldás akadt, viszont ezeknek az értékelhető részeknek az aránya olyan kicsi, hogy tulajdonképpen kár is megnézni a filmet.

Ja igen pár szót a készítőkről is, legalább a mihez tartás végett. A rendezést Karl Kozak-nak köszönhetjük, akinek Out of the Black címmel van egy hasonlóan buta filmje. A forgatókönyvet Kozak és Don J. Rearden írta.
A főbb szerepekben pedig Dylan Purcell (Paraszomnia), Brandon Henschel és Miles O'Keeffe látható.

Azt hiszem azzal sem okozok nagy meglepetést, hogy ezt a filmet 2 pontosra értékelem és ezzel együtt a "nyugodtan elkerülhető filmek" kategóriájába teszem.

Címkék: 2005 thriller szörny amerikai film 2/10 ajánlók

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr733448411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása