Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Veszett (1977) - Rabid

2011.12.16. 19:38 Csabi87

Arra gondoltam, hogy elsőként Cronenberg 1977-es Veszett című filmjét veszem górcső alá, amely azt gondolom, hogy egy kellemes meglepetés, ugyanis hiába az egészen jó pontszám az imdb-n és a többségében pozitív kritikák én azért tartottam a filmtől. Az okát mondjuk nem igazán tudom megmagyarázni, de hát ez volt.

Ehhez képest a biohorror atyja egy teljesen jól összerakott filmet tálal a kedves nézők elé.

A történet felvezetésével tulajdonképpen nem is tökölnek túl sokat, talán egy picit bumm bele módon közelítik meg, ami szerintem egy jó dolog. Néni és bácsi ülnek a motoron, ám egy lerobbanó autónak hála balesetet is szenvednek, melynek során a bácsi agyrázkódik és kezét töri, míg néni szereplőnk a motor alatt végzi, ami motor ráadásul még be is robban. Nagyon fasza gondolhatnánk, de szerencsére a közeli magánklinikáról az egyik bennlakó észreveszi mi történt, ennek hála pedig a mentősök ki is vonulnak a helyszínre, ahol kiderül, hogy néni főszereplőnk megmaradt, viszont csúnya sérüléseket szenvedett. Orvosi szakzsargonnal élve kurvára odakozmált. Viszont aggodalomra még mindig nincs okunk, hiszen a klinikán pont egy új fajta talán plasztikai műtétnek megfelelő eljárást dolgoztak ki, amelynek segítségével a leégett bőrfelületeket más honnét elvett bőrrel pótolják.

Na már most én nem vagyok orvos, és valószínűleg nem is leszek - meg egyébként is csak a pálinkában hiszek, mint orvosság - viszont, hogy ha máshonnét vesznek el bőrt, akkor ott nem lesz bőr... bár fenntartom, hogy egy pillanatra beszunnyadtam és akkor maradtam le erről a kulcsfontosságú momentumról.

Mindenesetre a gyógymód működni látszik, legalábbis egy gyors egy hónapos ugrás után nénink - akit ettől kezdve nevezzünk Rose-nak, mert Cronenberg is így tett - még él, habár ugyan nem tért magához, de ez már csak részlet kérdés. Ám de a cselekmény hamarosan beindulni látszik, ugyanis Rose észhez tér, viszont egy picit mintha meg változott volna, ugyanis a hónaljából szőr helyett egy fura lény tör elő, ami vért akar és Rose közreműködésével meg is szerzi azt, a folyamat közben megfertőzve a szegény áldozatokat.

Az áldozatok nagy része egyébként nem is szegény, ugyanis tudnunk kell, hogy Rose csinos (egyébként tényleg, Marilyn Chambers színésznő csinos, ez tény, szegény mondjuk két éve elhunyt) és ezt kihasználva leginkább pasikkal "táplálkozik", akik ugye mindig csak azt akarják. Pfff... férfiak...

Külön jó, hogy a fertőzés szépen lassan természetesen kiderül és először a kórházban, majd szépen a városban is elterjed, aminek következtében a végén odáig fajulnak a dolgok, hogy Kanada utcáit, de legalábbis Montreál utcáit ellepik a fertőzöttek, akik ellen nem is igazán van ellenszer. Ebből a szempontból egyébként picit (nagyon picit!!!) zombi filmként is felfoghatjuk az alkotást, mivel, hogy fertőznek és emberekre támadnak, mondjuk azért nem klasszik zombikról beszélhetünk, csak vannak közös vonások. Természetesen, ahogy azt illik megjelenik a katonaság is és egy picit a hangulat is a világvégét, de legalábbis a nagy katasztrófát jelez.

A jelenetek egyébként rendben vannak, gondolok itt a hónaljból előtörő csápra, ami egészen gusztustalan, illetve ezentúl is akadnak emlékezetes részek, például a Télapó lelövése abszolút ezek közé tartozik.

A szereplők közül Marilyn Chambers nevét már említettem, ő szép és igazából nincs is probléma vele, talán picit még a hátunk is libabőrözhet tőle. Rajta kívűl Frank Moore (Blood & Donuts), Howard Ryshpan és Joe silver (Shivers) teszi többek között tiszteletét a filmben.

A rendezés mellett pedig a forgatókönyvet is David Cronenberg írta.

A Rabid korának egyik egészen jó darabja, bár tény, hogy kísértetiesen hasonlít Cronenberg korábbi filmjére a Parazitákra, ami akár zavaró is lehet és mondjuk valóban nem túl pozitív, de ha nem egymás után nézed a kettőt, akkor szerintem nem feltétlen vészes. Gore, meztelenség, szexualitás (egy minimális szinten mindenképpen), hónalj szörny, 7 pont.

Címkék: 1977 fertőzés sci fi 7/10 ajánlók kanadai film biohorror

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr543440878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása