Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

The Ghoul (1933)

2011.10.09. 19:32 Csabi87
A mai alkalommal egy igazán régi horrorfilmmel készültem, a The Ghoul-lal, amit még 1933-ban forgattak, a híres Boris Karloffal a főszerepben. Nem semmi milyen régi darab ez és az az igazság, hogy már így előjáróban is tudom ajánlani azoknak, akik a horror műfaj szerelmesei.
 
A történet középponjtában az Eternal Light áll, amit talán Örökkévalóság Fényeként fordíthatunk, a lényeg, az, hogy ezen kis csecse-becse képes megnyitni a túlvilági paradicsom kapuit és ezáltal örök életet biztosítani tulajdonosának. Morlant professzor hisz a legendában és úgy véli halála után visszatérhet az élők közé, ennek az egyiptomi kincsnek köszönhetően. Tulajdonképpen nem is téved olyan nagyot és kénytelen is visszatérni, hiszen páran szintén pályáznak az értékes kincsre.
 
Hogy miért is érdemes ezt végignéznie azoknak, akik szeretik a horrort. Mert ez a film is egy igazi klasszikusa a műfajnak, bemutatja azt, hogy 1933-ban nem kellett belekkel, töménytelen mennyiségű vérrel és fosatós speciális effektekkel ráijeszteni a néző közönségre. Tény, hogy mai szemmel ez a film, egy picit talán esetlen, mint mondjuk egy kis gyerek és valahol ez igaz is, mert ekkoriban a horror, mint műfaj még igen csak gyerekcipőben járt, már persze így most visszatekintve.
 
Kicsit komikusan hathatnak a gyilkosságok, de egyébként azt kell mondanom, hogy a sztori teljesen rendben van, sőt mi több vicces mondatokkal is találkozhatunk, amelyek nagy részt egyébként ülnek is.
 
Boris Karloff, mint gonosz egész jót alakít, sőt maga a karakter miután "átváltozik", de majd, hogynem előtte is elég ijesztő. Persze Karloffnak nagy tapasztalata van ebben, hiszen meg annyi gonoszt keltett ő életre, például két évvel a The Ghoul előtt forgatta a Frankeinstein című filmjét, de volt ő Imhotep is a Múmiában és még sorolhatnánk.
 
A 77 perces játékidő alatt egyébként a film végig érdekes volt számomra és remekül überelt néhány 21. századi fost. 
 
Az operatőri munka egyébként érdekes volt, hiszen tök jól kijött a játék a fénnyel és az árnyékokkal, köszönhetően annak, hogy a film végig fekete-fehér, bár egyébként nem is voltak nappali jelenetek. 
Ja igen a díszletekről is meg kell említeni, hogy fainul meg voltak csinálva.
 
Összességében tehát egy kellemes filmélmény volt ez, amit egy erős közepessel jutalmaznék, hiszen talán picit azért mégis csak eljárt már az idő a The Ghoul felett, de mindenképpen érdemes néha elővenni egy-két igazán nagy klasszikust a régi szép időkből.
 
Egyébként azt kell, hogy mondjam, hogy a lenti előzetest pedig kifejezetten jól vágták össze.
 
Értékelés: 5/10
 
Címkék: 1933 5/10 angol film ajánlók

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr333285802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása