Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Odalenn (2008) - Dark Floors

2010.10.31. 19:57 Tsabee87

Az van, hogy a Dark Floors egy finn horrorfilm, igazából a legdrágább eddig finn horror és tulajdonképpen egy nagyon jól sikerült alkotás. Volt benne minden, mint a mesében, bár azért sajnos akadt pár dolog, amibe mindenféle rossz érzés nélkül beleköthetünk. Viszont mielőtt ezt megtennénk, inkább nézzük meg a sztorit.

Adott egy kislány, aki azt hiszem autista és éppen kórházi jelenésen van az apukájával. A kivizsgálás azonban nem sikerül, mert a fantasztikus orvosi gépezet tönkre megy. Apuka felháborodik és úgy dönt elviszi lányát olyan helyre, ahol normálisan tudnak vele foglalkozni és ahol segítenek rajta. Ám de csak a liftig jutnak. Beszállnak, 4 másik emberkével együtt és megtörténik az, amitől én mindig marhára félek a liftekben: megáll kétszint között, hőseink pedig bent rekednek. Viszont ez a kis malőr nem is tart olyan sokáig, kiszabadulnak, de valami nincs rendben, a kórházban ugyanis mindenki eltűnt.

Mindig szerettem az ilyen sztorikat, és valamiért a Langolierekre emlékeztetett ez a történés. Szereplőink jobbra-balra téblábolnak, keresik a kiutat, és igazából, ami fura, hogy nem annyira lepődnek meg semmin. Találkoznak egy kivájt szemű nénivel, aki még ráadásul halott is: semmi. A lift aljából egy ork(?) tör elő: semmi. Kiderül, hogy megállt az idő: semmi. Jó most ez így nyilván túlzás, de mintha mi se történt volna... és tulajdonképpen csak azt hajtogatják, hogy mi a fene történhetett itt. Osztán ennyi. Én picit több bele élést vártam volna. Szóval a karakterek laposak, mint egy levegőtől megfosztott guminő.

Hiányérzet volt még számomra a film vége is... illetve nem is az... csak nem nagyon fogtam fel, hogy akkor mi is történt, de mondjuk ezt tudjuk be annak, hogy lassú a felfogásom és lehet pár nap múlva egyszer csak rájövök. Ezeken túl viszont csak jókat tudok írni.

A lepusztult kórház, a koszos falakkal, a szerteszét dobált/esett hullákkal, az ork(?), a végén felbukkanó szörny és a többi is nagyon korrekt. Aztán az a baj, hogy spoiler nélkül nem is nagyon lehet beszélni a filmről, de tényleg kapunk mindent, a már említett szörnyűségeken kívül is, például szellemet és zombikat is. És a látványvilág, hát azt még egyszer meg kell említenem, nagyon megfogott, hogy az idősík felborulásáról már ne is beszéljek.

Persze ezt az egészet szépen lehúzzák a színészek, akikben nincs túl sok beleélés, mint ahogy már írtam is. Emellett buták is, logikátlanok és a párbeszédek meg olyanokat, mintha nem is lennének. Vagy csak jobb lenne ha nem is lennének. De mondjuk horror filmben ugye nem az a lényeg.

Mivel jó fej vagyok, meg úgy szokás azért pár szereplőt megemlítenék. A kislány szerepében, aki egyébként a Sarah hívónévre hallgat Skye Bennett-et láthatjuk. Igazából vele volt talán a legkevesebb baj, pár horrorban már feltűnt, például az It's Alive-ban is. Az ő apukája Ben, azaz Noah Huntley, aki a Halálhajóban is ott volt már '97-ben, de a 28 nappal későbben is. A női főszereplőnk pedig ezúttal Dominique McElligott, ő horrorból nem annyira lehet ismerős viszont a Moon-ban a főszereplő feleséget alakította, már amennyit azon alakítani kellett.

A szörnyekről egyébként mindenképpen meg kell említeni, hogy Lordi-szörnyek. A Lordi pedig egy finn együttes és tulajdonképpen ők alakítják a szörnyeket. Heavy-metál bandáról van szó, 2006-ban Eurovíziós Dalfesztet nyertek (Lordi - Hard Rock Hallelujah) és a film ötletét is ők szállították. Tehát ügyesek a srácok.

A rendezés Pete Riski feladata volt, első komolyabb munkája a Dark Floors. A forgatókönyvet pedig Pekka Lehtosaari vetette papírra (vagy gépelte jegyzettömbbe) két sorozatot jegyez ő, amik persze finn illetőségűek és pár finn filmet is.

Azt gondolom a film megérdemli a 7/10-et, a buta karakterektől függetlenül is és már csak azért is, mert nem egy amerikai remake, hanem egy új ötlet, jó megvalósítás és egyáltalán nem is unalmas. Tudom ajánlani.


Címkék: szellem 2008 zombi szörny misztikus finn film 7/10 izlandi film ajánlók

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr542412293

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása