Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Rémálmok és lidércek - Csatatér

Nightmares & Dreamscapes: From the Stories of Stephen King (2006)

2017.02.05. 14:27 Csabi87

A minap Stephen King után keresve futottam bele a TNT 2006-os minisorozatába, amely az író Rémálmok és lidércek című novelláskötete alapján készült. Annak idején terveztem, hogy átrágom magam a szérián, viszont valahogy mégis feledésbe merült az egész, amiért leginkább talán csak a sört tehetem felelőssé. A kis kutakodásom viszont ismét előtérbe hozta a sorozatot és arra gondoltam, hogy érdekes lehet megemlékezni a sorozatól és annak egyes epizódjairól. Ennek veselkednénk most neki.

Imádom King novelláit, talán jobban is szeretem őket, mint a nagyobb lélegzetvételű írásait, a Rémálmok és lidércek pedig a szerző legjobb gyűjteményes kötete, zseniális történetekkel és remek írásokkal.

2006-ban a TNT be is rendelt egy végül 8 részből álló sorozatot, amelyben egy-egy novellát dolgoztak fel. Az első részben a Csatatér (Battleground) nevű írás kapta a főszerepet.

Egészen fiatal kis hülye gyerek voltam még akkor, amikor a Rémálmok és lidércek a kezembe került, még talán abban a korban, amikor nem szégyen, ha az ember imádja a műanyag játékkatonákat és az esős délutánokon házi csatákat rendez a cimborákkal. A Csatatér című írás pedig emiatt lenyűgözött. Nem egy horrorisztikus írás, de mindig is kíváncsi voltam arra, hogy filmen, milyen is lehet a történet. A sorozat első részében pedig választ is kapunk erre.

Főhősünk Jason Renshaw, aki első ránézésre talán egy kivénhedt magánnyomozónak tűnik, vagy legjobb esetben egy házibácsinak, mindeközben viszont egy könyörtelen bérgyilkos, aki éppen munkában van. Egy ismert játékkészítővel kell végezni. Nem tudjuk meg miért, talán maga Jason sincs vele tisztában, de a bérgyilkos feladata nem az, hogy kérdezzen, hanem a ravaszt kell meghúznia, hősünk ebben pedig profi.

A munka után pedig örömmel tér vissza több csillagos szállodai szobájába, ahol egy beltéri medence is elterül. Egy este viszont Jason egy különös csomagot kap, ráadásul úgy tűnik, hogy a megölt játékgyáros egyik műanyag katonákból álló gyűjteményét postázták számára.

Jason eleinte nem tulajdonít különösebb jelentőséget a dolognak, amikor azonban a kis zöld figurák életre kelnek és rátámadnak egyből más lesz a leányzó fekvése.

A Csatatér sorozat változatának egyik legérdekesebb része talán az, hogy egyetlen szó nélkül történnek az események, párbeszédnek abszolút híján vagyunk.Érdekes koncepció, hogy filmen is így hagyták az ötletet, de az a helyzet, hogy működik. 

William Hurt talán nem véletlen nyert Oscar-díjat és nem is véletlen jelölték összesen négyszer erre az aranyszoborra. Viszi a hátán a produkciót, igaz nem is tehet mást. Küzdelme az apró figurákkal egészen izgalmas. A katonákat persze CGI-vel varázsolják a szemünk elé,többségében nem is otromba módon, így élvezhető marad a hosszan elnyúló küzdelem. Hangulatos,néhol viszont mégis gyermekinek tűnő csatározás ez, ami szerintem nem fordul át röhejesbe, persze egy percig sem borzongató. Inkább csak szórakoztat.

A rendezést egyébként Brian Henson vezényelte, aki többnyire egyébként is sorozatok esetében fogta a stafétát. A forgatókönyv pedig Richard Christian Matheson munkája, a híres író fia ő.

Jó kezdés ez a rész, bár fenntartom, hogy a nosztalgikus élmény miatt erősen elfogult vagyok a Csatatérrel kapcsolatban, de annyi baj legyen. Inkább megyek és megkeresem azokat a játékkatonákat.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr707143697

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása