Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Az utolsó órán (1995) - Sidste time

Horror a mocsok médiáról

2017.01.15. 12:44 Csabi87

Egy kedves újságíró ismerősöm ajánlotta a figyelmembe Az utolsó órán című dán horrort, azt mondta, hogy nézzem meg, valószínűleg nagyon fog tetszeni, jó kis horror. Igazából az illető tévedett, nem feltétlen tetszett a film, bár a mondanivalója igencsak eltalált, de elég zavarós az egész sztori.

Kezdjük ott, hogy adott egy vérben tocsogó TV műsor, a Végső órán, amelynek műsorvezetője a dán Hajdú Péter. Neki mindegy, hogy mi történik a világban, a lényeg, hogy eladható legyen a tévék előtt ülő bábuknak, akiket persze legjobban a vér, a halál és a szenvedés érdekel. Maga a műsor persze e köré épül, halálos baleseteket, emberi szenvedéseket mutatnak be Mickey Holm pedig az egyik legnépszerűbb tévés személyiség, őt és műsorát is imádja az agy nélküli közönség.

Mickey legújabb dobása egy gimnáziumi gyilkosság. Az elkövető megölt egy tanárt a biológia szertárban, illetve úgy tűnik néhány diákot is behívatott, akik bent ragadtak az épületben, a gyilkos köztük van, a stáb és persze a rendőrség pedig a falakon kívül rekedt. A zsaruk többnyire csak szemmel követik az eseményeket, Mickey és kollégái igyekeznek minél nagyobb szenzációként bemutatni az egészet, míg a tanulók bent próbálják meg túlélni a vérfürdőt. Mi pedig mindezt végignézhetjük.

A tovább mögött folytatom.

Amikor végeztem a filmmel körbe kérdeztem az ismerősök között, hogy látták-e ezt a produkciót és hogy most mi is a vége, mert őszintén szólva nekem elég zavaros lett. Néhány megoldást kaptam és azt hiszem mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy mit lát bele.

Annyi biztos, hogy könyörtelen pontossággal mutatják be nekünk azt, amit nap, mint nap láthatunk a TV2 és az RTL Klub híradóit nézve: vér, halál, szenvedés. Koromból adódóan nem emlékszem, hogy '95-ben milyen is volt a hazai televíziózás, bár ugye még kereskedelmi csatornák nélküli, tehát valamilyen szempontból jobb. Azóta viszont eltelt néhány év és a hazai példák pontosan Az utolsó órán történetét tükrözik vissza.

Nem tudom mennyire menjek bele, mert nyilván van véleményem erről, picit talán bele is látok a dolgokba, de az biztos, hogy Magyarországon, országos csatornákon nincs híradás. Inkább az filmben látható módon próbálják nekünk bemutatni a szörnyűségeket és csak azt. Persze a történésekről beszélni kell, de mégis szomorú az egész, főleg ha picit tovább megyünk és ránézünk a magyar televíziózás egyik legvisszataszítóbb személyiségére Hajdú Petikére, aki néha egy meggyilkolt lány szenvedéseiből csinál nézettséget. Mondjuk megint tovább mehetünk, hiszen ezt emberek nézik. Emberek nézik azt is, hogy 12 igénytelen, tanulatlan és gusztustalan embert összezárnak luxus körülmények közé, majd Való Világ néven eladják. De akkor is ott vagyunk 1 millióan a készülékek előtt, amikor egy tehetségtelen roma "sztár" a családjával ökörködik és igénytelenkedik - félreértés ne essék, nem cigányozni akarok, valószínűleg ezt a műsort ugyanúgy megnéznénk zsidókkal, feketékkel, arabokkal, de magyarokkal is, hiszen arra is van igényünk, hogy naponta 1 órán átnézzük, hogy olyan emberek, akik állítólag letettek valamit az asztalra, hogy főznek és mit esznek, hiszen betekinthetünk az életükbe - teszem hozzá előre megírt forgatókönyvek alapján történik minden ezekben a műsorokban.

Tehát mi is hibásak vagyunk és igazából azt se mondhatjuk, hogy azért mert nincs más, rengeteg alternatíva volna, nézzünk DVD-t. A filmek véleményem szerint kevésbé torzítják el az embereket és, mint olyan nem is a valóságot akarják bemutatni. Én például egy 11-12 éves gyereknek inkább adnék egy horrorfilm DVD-t a kezébe, mint hogy a Viva TV-re kapcsoljon, kevésbé torzulna a személyisége - de vitába lehet szállni.

Bocsánat, nagyon bele mentem, de eléggé bassza ez a dolog a csőrömet. A lényeg a lényeg, hogy igen a média nagy részt undorító - a Magyar Televíziót kivenném innét, szerintem az új arculata még igényesnek is nevezhető egy kis túlzással, de sajnos szinte a kutya nem nézi őket (én se) - viszont, amíg a nézők többsége kíváncsi a szarra, az érdekli őket, hogy kihalt meg és hogy, addig bizony ezt kapjuk, szóval kurvára szégyellheti magát mindenki, aki táptalajként működik közre ezeknek a műsoroknak a burjánzásában.

Persze TV-zni kell, csak meg kell választani mit nézünk, szerencsére akadnak sportműsorok is - na mondjuk az se az RTL-en, meg a TV-2-n... no komment.

Ilyen szempontból egyébként nekem elég visszás volt Az utolsó órán és még most a megnézés után is fel vagyok háborodva. Mickey Holm pedig annyira bosszantott, hogy legszívesebben megfojtottam volna, de a készítők célja talán pont ez volt, hogy ilyen reakciót váltson ki filmjük, ez pedig sikerült.

Amúgy horror szempontból sem rossz, amit látunk, akadnak kifejezetten borzongatós részek, bár tényleg nagyon zavarós az egész, emiatt pedig számomra picit élvezhetetlen volt.

Az utolsó órán egyébként Martin Schmidt rendező és Dennis Jürgensen forgatókönyvíró első filmje és, mint ilyen jár nekik a taps, talán picit kényelmetlen témába nyúltak, de ügyes a találat és valóban jár a dicséret.

Mindezek ellenére 5 pontot adnék ennek a produkciónak, nem is ismételném önmagam, szerintem leírtam, hogy mik vezettek ehhez. Egyszeri megnézésre azért erősen ajánlott, hátha azoknak is felnyílik a szemük, akik csipától ragacsosan nézik a Hal a tortánt, mert azok ott benne sztárok és a valóságot láthatjuk.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr435019623

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása