Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Holtak hajnala (2004) - Dawn of the Dead

2016.08.26. 10:56 Csabi87

Kicsit nehéz helyzetben vagyok, hiszen akadnak olyan filmeket, amelyeket nem igazán kell bemutatni és ajánlani a közönségnek, a többség már úgyis látta, ráadásul valószínűleg többször is. A Holtak hajnala ugyanis sokak szerint az egyik legjobban sikerült zombis film és az sem igazán érdemi információ, hogy valójában egy a '70-es évek végén készült George A. Romero remake-jéről van szó, ezzel is pontosan tisztában vagyunk.

A történetről viszont mégis csak álljon itt pár sor a mihez tartás végett. Egy ápolónő, egy rendőr, egy nagyképű értékesítő, egy bűnöző és még sokan mások. Mi a közös bennünk? Mindösszesen annyi, hogy most egymásra számítva kell túlélniük a zombiapokalipszist egy pláza falai köz rekedve. A dolog talán egyszerűnek tűnik, de az emberi természet mindent megnehezít, így hőseink dolgát is.

Talán érdekes lehet, hogy annak idején egy meglehetősen ismeretlen rendező kezébe kerülhetett a projekt. Zack Snyder ugyanis a Holtak hajnalát megelőzően mindösszesen néhány rövidfilmet tett le az asztalra, többek közt egy zenés darabot, illetve egy Michael Jordanes dokumentum filmet.

A producerek mégis mellette tették le a voksukat, a történelem pedig őket igazolja, hiszen Snyder nem csak, hogy egy igazán pofás filmet varázsolt James Gunn forgatókönyvéből, hanem több jól sikerült produkció is köthető a nevéhez, igaz a horrornak végképp hátat fordított. Ledirigálta a 300-at és néhány pénzügyileg meglehetősen szerényen teljesítő filmet, úgymint az Álomháború vagy Az Őrzők legendája. Az újra gondolt Superman film, Az acélember viszont már jól termelt, a rendező pedig a közeljövőben marad is ebben a DC-s univerzumban.

Snyder filmje talán tényleg a zombifilmek egyik iskolapéldája, egy kötelező darab, ráadásul egy olyan remake, amely bőven az eredeti nyomába ér. Igaz Romero esetében inkább egy fajta társadalomkritika akart lenni a végeredmény, az új Holtak hajnalában ez már kevésbé érhető nyomon, sokkal közhelyesebb és sivárabb ez a vonal, a film inkább szórakoztatni akar és zombikkal kínálni, semmi több.

Az eredeti filmet ennek ellenére azt hiszem tisztelettel kezeli, ráadásul néhány ott feltűnt színészt is sikerült átcsábítani az újrára. Így feltűnik Ken Foree, Tom Savini és Scott H. Reiniger is, igaz teljesen más karakterek bőrébe bújva, mint annak idején. Mellettük pedig néhány apróbb utalásba is belefuthatunk, ha nagyon figyelünk. 

Tény, hogy elfogult lehetek a filmmel kapcsolatban, de nem igazán tudnék bármi érvet is felhozni ellen, simán többször nézősnek tartom, a rohangálós zombik ellenére is - egyébként hozzájuk Snyder ragaszkodott, nem akart mamlasz, vánszorgó agyhalottakat, mert úgy hitte, hogy az a tempó rovására mehetne. 

A szereplők korrektül teljesítenek, ráadásul felidézhetjük azt az időszakot, amikor Ving Rhames még nem vállalt be mindenféle baromságot. A karakter szerepére egyébként mindvégig ő volt az első számú jelölt.

9/10

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr1007735302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tra lala 2016.08.26. 11:46:48

Nagyon szerettem ezt a filmet, egyedul a visitos/sipolos/fura hangot kiado zombik zavartak. Elsore talan fel sem tunt, de nemreg ujra megneztem es akkor mar nagyon bena hatast keltett.

NewUser 2016.08.28. 17:36:28

5/10
Nem sok zombis filmet lattam idaig, mert egyik bemutatoja sem fogott meg igazan. Szeretek parazni, viszont ezen cseppet sem sikerult. Attol tartok, nem ertem igazan a zombifilmek lenyeget. Valoszinuleg a brutalitasnak es seruleseknek kellene hatassal lennie a nezore, de ezek nem hatnak meg. Igy legnagyobb sajnalatomra nem hagyott bennem mely nyomokat a mu. Mindezek ellenere nem egy csapnivalo film, hiszen vannak benne jo jelenetek es a helyszin is hangulatos. Aki szereti a zombis mufajt es ezt nem ismeri, batran vagjon bele. En a magam reszerol tobbszor nem fogom megnezni.

desmondwallace · http://desmondwallace.wordpress.com/ 2016.08.30. 17:10:35

Ez valóban egy jól sikerült darab a zombifilmek között. Valamikor újra kéne néznem.

süti beállítások módosítása