Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Regression (2015)

Ethan Hawke és a sátánisták

2016.02.11. 18:32 Jason13

regression-700x305.jpgAlejandro Amenábar leginkább művészfilmjeiről híres, de 2001-ben letett az asztalra egy kifejezetten erős thrillert/horrort. Ez volt a Más világ, Nicole Kidman főszereplésével. Ugyan a végeredmény mutatott némi hasonlóságot a Hatodik érzékkel, mégis, nagyon szórakoztató, néhol meglehetősen ijesztő mozi volt, a végén egy jópofa fordulattal.

Tavaly a direktor újra a műfajban alkotott, ami az előzetesek alapján egész ígéretesnek tűnt. Sőt, olyan színészeket sikerült megnyernie alkotásához, mint Ethan Hawke, Emma Watson és David Thewlis. 

A bemutató után azonban elkezdtek szivárogni a negatív kritikák, melyek azért az én kedvemet is lelombozták, de végül csak adtam egy esélyt a Regression-nek.

A történet főszereplője Bruce Kenner nyomozó, aki egy elég kényes ügybe tenyerel bele. Egy fiatal lány azt állítja, megerőszakolták, a tettes pedig a saját apja. A gyanúsított nem emlékszik semmire az esetből, ennek ellenére elismeri bűnösségét. Az ellentmondásos nyomozásba ekkor csatlakozik egy pszichiáter, aki Kenner-el együtt egy sátánista szektára bukkan. A szálak innentől egyre kuszábbá válnak és úgy tűnik, a szövevényes ügy a detektívet is elnyeli.

A sztori igencsak érdekes, simán rá lehetett volna építeni egy feszült thrillert. A játékidő első felével nincs is a baj, az események pörögnek, feszült és megrázó képsorokból sincs hiány, a színészek pedig hozzák a formájukat. Aztán a cselekmény egyre jobban leül és az események olyan fordulatot vesznek, melyek az addig látottakat egy szimpla blöffnek állítják be. Aztán jön a befejezés, amely megkoronázza ezt a felemás élményt egy teljesen súlytalan lezárással.

regression-4.jpg
A probléma abban gyökerezik, hogy a készítők túl sok mindent akartak belesűríteni a filmbe. Egyrészt itt a sátánista vonal, aztán a megerőszakolt lány drámája, ezek mellé pedig kapunk még információkat a pszichológus által használt módszerről, amit végül némi kritika fejel meg, a tömegpszichózist pellengérre állítva.

Ezek a témák külön-külön tényleg érdekesek, de így egyben egy hatalmast katyvaszt alkotnak. A mozi emiatt bezuhan a székek közé és egyszerűen nem tudja eldönteni, melyik vonalnál tegye le a voksát. Legyen sötét thriller, vagy egy szimpla krimi? Esetleg az érzelmi vívódásoknál állapodjon meg és a drámát preferálja? Nem, inkább mindenből egy kicsit, hogy a néző csak kapkodja a fejét.

fid15303.jpgAzt azért meg kell hagyni, hogy a színészek megtették a tőlük telhetőt. Ethan Hawke jó szokásához híven brillírozik a zaklatott detektív figurájában. Egyedül talán Watson kisasszony lóg ki a sorból, bár azért az ő játékát sem nevezném rossznak. 

A képi világ is kellően nyomasztó, köszönhetően a remek operatőri munkának. A borongós atmoszférához a zenei aláfestés is sokat hozzátesz.

Ahogy fentebb már írtam, a film első fele kifejezetten erős. Szinte le se tudtam venni a tekintetem a képernyőről, annyira odaszögeztek a látottak. Sőt, azok a jelenetek, ahol betekintést nyerhetünk a sátánisták szeánszaiba, valami elképesztően félelmetesek és brutálisak. 

Kár, hogy ezt a színvonalat nem tudták a későbbiekben tartani a készítők és teljesen kicsúszott a kezükből az irányítás. Így a Regression egy ígéretes darab helyett csak egy kihagyott ziccer, ami ugyan bőven nézhető, néhol kifejezetten szórakoztató, de jóval többet kilehetett volna hozni belőle egy összeszedett forgatókönyvvel.

Játékidő: 106 perc
Rendező: Alejandro Amenábar
Forgatókönyvíró: Alejandro Amenábar
Szereplők: Ethan Hawke, Emma Watson, David Thewlis

Értékelés: 6/10

 

Címkék: amerikai film 6/10 2015 spanyol film ajánlók kanadai film

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr198379862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Brail Kast 2016.02.12. 15:26:01

Bemutatták a hazai mozik? Hol lehet megnézni?

mejicano (törölt) 2016.03.11. 08:16:07

Súlytalan befejezés? Kihagyott ziccer? Asszem nem figyeltél oda...

süti beállítások módosítása