Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Ich seh, Ich seh (2014) - Goodnight Mommy

2015.08.27. 18:38 Csabi87

goodnight-mommy-1.jpgAz osztrák horror, mint olyan meglehetősen ritka. A német humor mennyiségével vetekszik vagy még talán azzal sem. A Félelem című film mindenképpen eszünkbe juthat a sógorok kínálatából, illetve a nem annyira régen készült Blutgletscher is bevillanhat.

Most viszont egy újabb indulót köszönhetünk a rajtkőnél, ráadásul egy olyat, amely már néhány díjat is bezsebelt és meglehetősen sok pozitív visszhangot kapott.

Az Ich seh, Ich seh-ben két fiatal srácot ismerhetünk meg, egy ikerpárt, akik egy festői szépségű helyen élnek és aligha van bármi gondjuk is az életben. Legalábbis ez lehet az első benyomásunk. Elias és Lukas élete viszont egy csapásra megváltozik. Édesanyjuk ugyanis egy szépészeti beavatkozást követően hazatér, viszont mintha nem önmaga volna. A dolgot nehezíti az is, hogy az arcát kötések fedik, így jó formán csak a szemét látni.

Lukasék számára pedig kezd egyre szembeötlőbb lenni a másság és kezdik úgy hinni, hogy a kötések mögött talán nem is az anyjuk van, hanem egy másik nő. Anya hisztérikus viselkedése sem segít a helyzeten, a dolgok pedig egészen elfajulnak, a fiúk ugyanis szentül meg vannak győződve arról, hogy nem az anyjukat kapták vissza és tenniük kell az újonnan jött idegen ellen valamit. 

goodnight-mommy-2.jpg

A sztoriból legyen elég ennyi, hiszen meglehetősen könnyű agyon spoilerezni a folytatást. A helyzet az, hogy a produkciónak odaítélt filmes díjak nem túlzóak, sőt talán azok a kijelentések sem, melyek szerint az utóbbi idők egyik leghidegrázósabb darabja volna a Goodnight Mommy.

goodnight-mommy-poszter.jpgMisztikus, pszichológia thrillerként kezdődik az egész, amikor viszont már azt hinnénk, hogy egy újabb tucatfilmmel van dolgunk, akkor a rendező és író páros (Severin Fiala és Veronika Franz) lerántja a leplet a valódi történetről. Azt nem állítom, hogy utóbbi teljesen eredeti, sőt a társaságban, akikkel a filmet néztem már volt, aki 15-20 perc után vázolta, hogy miről is lesz szó, és igaza lett. Mégis kellemes meglepetésként érhet minket a csavar, amivel egyébként egy óvatosabb torture filmbe megyünk át. Persze nem kell igazán nagy durvaságokra számítani, legalábbis vizuálisan. A Goodnight Mommy ugyanis végig inkább a lelkünket próbálja megcélozni és a torture résznél sem igazán a gyomrunkat akarja.

Ha pedig ez a jelleg nem volna elég, akkor zseniális fényképezést is kapunk mindezek mellé, azt a fajtát, amitől már-már művészies hangulata lesz az egésznek, de talán pont ez lesz az, ami miatt még jobban megragad bennünk a film.

A két gyerekszínészen óriási hangsúly volt, viszont teljesen ügyesen teljesítették a feladatot és remek alakítást nyújtottak, sikerült a hátukon vinniük a filmet.

Összességében tehát akár még jogosnak is nevezhetjük a film körül kialakult hype-ot, hiszen tényleg nem mellé nyúlás a Goodnight Mommy-t választani esti film gyanánt. Persze a lassabb menetre és a művészies jellegre érdemes felkészülni.

7/10

Címkék: 2014 7/10 osztrák film ajánlók

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr337731008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.08.28. 07:45:54

Kicsit vontatott, az szentigaz, de tényleg jó darab. Én nem sejtettem, hogy mi a helyzet, meglepi volt :)

JanDítě 2015.08.28. 14:18:16

@mejicano: hello,hol sikerült elcsípned?kikölcsönözted a nagy magyarországi videóncoretékából vagy vetítik valahol?

SarahConnor 2015.08.28. 18:29:03

De jól hangzik! Megvan az esti filmem. Megyek popcornért :D

2015.08.29. 15:40:45

nekem is felkeltette az erdeklodesemet, koszonom az ajanlot, igyekszem megnezni majd :)

2015.08.31. 08:24:25

@JanDítě: Hehe... A nagy magyar videopuncktrackertékából kölcsönöztem amúgy, de lehet, hogy abban a másikban is megvan

2015.08.31. 18:49:00

@JanDítě: Megvan ott is, de felirat nélkül

Viktor Patócs 2015.09.01. 11:50:24

"A helyzet az, hogy a produkciónak odaítélt filmes díjak nem túlzóak, sőt talán azok a kijelentések sem, melyek szerint az utóbbi idők egyik leghidegrázósabb darabja volna a Goodnight Mommy."

EZ A FILM?! :DDDD Esküszöm nektek, hogy a Barátok Köztben több az izgalom és a gidegrázás mint ebben a filmben.. Se lelkileg se sehogy nem volt képes engem semmilyen szinten felzaklatni..

"A két gyerekszínészen óriási hangsúly volt, viszont teljesen ügyesen teljesítették a feladatot és remek alakítást nyújtottak, sikerült a hátukon vinniük a filmet."

Szerintem ha két krumplis zsákot raktak volna a gyerekek helyébe ugyanugy meg tudják csinálni ezt a filmet. Rendesen idegesítő volt, hogy a két gyerek mered a semmibe.. se félelmetes se semmi jelentőssége nem volt. Hihetetlen, hogy ilyen sz*r filmek a hype miatt elismeréseket kapnak...Sajnálom nagyon nem jött át, halálra untam magam.

süti beállítások módosítása