Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A barlang (2005) - The Descent

descent-1.jpgA legjobb barátnőm ajánlotta ezt a gyöngyszemet még általánosban, azt mondta, kicsit lassan indul be, de nagyon jó, és hogy figyeljek, amikor az egyik csajszinak eltörik a lába, mert elég durván hihető az a hangeffekt. Mindenben igaza volt.

A történet egyszerű: hat barátnő elmegy egy barlangtúrára abból a célból, hogy a tragédiát, ami egyikükkel nemrégiben történt, kicsit feledtessék. A baj akkor kezdődik, amikor zseniális vezetőjük bevallja, hogy nem csupán eltévedtek a barlang belsejében, még csak nem is abban a barlangban vannak éppen, ahová eredetileg készültek és amihez talán még térkép is van náluk. Na meg amikor elkezdenek furcsa zajokat hallani meg árnyakat látni.

A film első fele eltelik azzal, hogy megtörténik a tragédia a főszereplőnkkel, aztán szépen sorban egy kicsit megismerjük a többieket is, és lassanként elindulnak lefelé, felfedezni a barlangrendszert, amit előzőleg kinéztek maguknak. Amikor egy alagút beomlik mögöttük, mindenki a vezető Junóra bámul, hogy most hogyan fognak kijutni, és Juno kénytelen elárulni, hogy egy teljesen másik földalatti rendszerben vannak éppen, és hogy úgy gondolta, jó ötlet lenne felfedezni, mivelhogy előttük még senki sem járt itt. Persze aztán biztosítja a lányokat, hogy a barlangnak van két másik kijárata is, úgyhogy nem kell aggódni. Akár igazat mondott, akár nem, nem számít, mert csak egyre mélyebbre hatolnak, egyre sötétebb lesz, és közben ott vannak azok furcsa hangok meg elsuhanó árnyak, amik ugye sosem jelentenek jót.

descent-2.jpg

Neil Marshall írta és rendezte is a filmet, talán ismered is már néhány korábbi munkáját, a Végítéletet vagy a Démoni harcosokat, de sorozat-epizódokat is rendezett többek között a Hannibálban, a Constantine-ban és a Trónok harcában is. Kétségkívül ez volt eddig a legsikeresebb és a kritikusok által is legjobban fogadott filmje. Én szívesen néznék még pár csemegét tőle, ha te is, akkor idén Halloween-kor megtehetitek, jön ugyanis egy újabb alkotása, Tales of Halloween címmel.

descent-poszter.jpgÉrdekesség, hogy készült egy folytatás is, amelyben az összes első részbeli szereplő feltűnik, bár gyanítom, hogy (Sarah kivételével) a többiek inkább csak flashback-ekben, mert egy nagy visszaemlékezés az egész, Sarah kénytelen egy másik csapatot levinni ugyanoda és meggyőzni őket, hogy van ott valami szörnyűség, mert elsőre persze nem hisznek neki, és menet közben felkavarodnak benne az emlékek.

A színészi munkákra nem lehet panasz, mindenki kiválóan teljesít. Különösebben ismert színésznő nincs a csapatban, talán csak a Sam-et játszó MyAnna Buring lehet ismerős, a Twilight-széria utolsó két filmjéből, a többiek viszonylag névtelenek, de ez senkinek ne vegye el a kedvét, csak dicsérni lehet a lányokat.

A készítők túl veszélyesnek (és nagyon idő-igényesnek) tartották volna igazi barlangrendszerben leforgatni a filmet, így inkább a díszlet mellett döntöttek, összesen 6 különböző ál-barlang alkotja a helyszíneket, de természetesen a színésznőket elvitték egy-két gyakorlóórára igazi barlangtúrákra, hogy otthonosabban mozogjanak a díszletben.

Összességében ez egy igencsak jó kis filmecske. Tényleg picit lassan indul be, de a második fele már minden más elfeledtet, csak izgulunk a lányokért. Van benne néhány jump-scare, nem is rosszak, de nem azokra alapozza a film az ijesztgetést, maga a bezártság érzése, a tény hogy talán sose jutnak ki, a kétségbeesés, az eszeveszett menekülés, mind-mind szinte átjön a képernyőn. Nincs megállás. Nagyon el lett találva minden, helyükön vannak a dolgok: nincs üresjárat, nincs unatkozás, nincs felesleges szövegelés. A lezárás tartogat némi csavart, engem felkészületlenül ért még anno, de a tapasztaltabbak már talán kevésbé lesznek meglepve.

Ha még nem láttad, semmiképp se hagyd ki, csak az első felén lendülj túl, utána beindul a buli. Maga Jigsaw mester a Fűrész-sorozatból (Tobin Bell) is látta a filmet, és állítása szerint az egyik kedvence, ha nekem nem is hiszel, legalább neki higyj. :D

7/10

Címkék: 2005 7/10 angol film ajánlók

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr467568204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása