Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A köd (2007) - The Mist

the-mist-1.jpgA mai napig emlékeszem az érzésre, ami ennek a filmnek a végén elöntött. Totális, teljes döbbenet és sokk, nem tudom, mikor volt utoljára, hogy ilyesmit éreztem volna. Egy nagyon jó barátom ajánlotta a filmet, de semmit nem árult el róla, csak hogy Stephen King-feldolgozás. Ebből annyit kitaláltam, hogy valószínűleg lesz valamiféle csavar a végén, de erre még így sem számítottam. Egyszerűen zseniális. Persze nem csak a lezárás, hanem az egész.

Egy este hatalmas vihar tör ki a maine-i Bridgton városában, másnap pedig a lakók valamiféle furcsa ködöt fedeznek fel, amint feléjük tart a tó felől. Főszereplőnk, David, a kisfiával Billy-vel a vihar másnapján a városba megy bevásárlás céljából, ám amikor a köd eléri a szupermarketet és soha nem látott lények bukkannak elő belőle, néhány másik emberrel együtt ottragadnak és próbálják túlélni.

Egy idő után azonban Davidnek nem csak a ködből időnként előrontó szörnyekkel kell megküzdenie, hanem Miss Carmody-val is, aki belülről akarja bomlasztani a csapatot mindenféle vallásos hülyeséggel, hogy eljött a világvége és hogy a szörnyek a bűnösöket ragadják majd el elsőnek. Hát persze. A baj csak az, hogy sokan hisznek neki, és ahogy telik az idő, már senki sem bízik a másikban, ami jelentősen rossz hatással van a túlélési esélyekre.

the-mist-2.jpg

Frank Darabont már több mint 20 éve bizonyította, hogy ott a helye a rendezői székben, a legjobbak között. A remény rabjai hatalmasat ütött és máig megállja a helyét, a Halálsoron úgyszintén, és legutóbb a The Walking Dead-ből is nagy siker lett. Ez a film ugyan nem olyan népszerű, mint az említett 3 alkotás, de így is kiváló. A harmadik King-adaptáció ez, ami Darabont keze alatt készült, kétségtelenül nagyon jó csapatot alkot a direktor és az író. King regényei zseniálisak, de sajnos nem mindegyik megfilmesítés sült el jól, jelenlegi filmünkről azonban csak pozitívan tudok nyilatkozni.

the-mist-poszter.jpgA színészekre sem lehet panasz, a film nagyon jó csapattal büszkélkedhet. A főszereplő Thomas Jane-t láthattad a Megtorlóban vagy a szintén King-féle Álomcsapdában, nekem nagyon szimpatikus volt, megvan benne az a sárm és sütnivaló, ami egy jó főhősnek kell. Érdekesség, hogy a cast 3 tagja is a rendezővel tartott a The Walking Dead-be, Laurie Holden, Melissa McBride és Jeffrey DeMunn, de nagyon jó őket a sorozaton kívül is látni. Azonban a filmet az Oscar-díjas Marcia Gay Harden viszi el Miss Carmody-ként. Annyira idegesítő, hogy legszívesebben megfojtanám, de mindenképpen jól csinálja, amit csinál. Bocsásd meg neki, hogy szerepet vállalt a Szürke ötven árnyalatában, előtte olyanokban tűnt fel, mint a Titokzatos folyó vagy a Ha eljön Joe Black

A film befejezéséről a rendező a DVD-kommentárban elmondja, hogy maga Stephen King közölte vele, hogy ez az a befejezés, amire azt kívánja, bár ő gondolt volna hamarabb. Ez azért nem kis szó. A lezárás biztosan szerepel minden olyan listán, ami a megdöbbentő filmes befejezésekkel foglalkozik. Nem akarom túl magasra emelni a filmet, de én utoljára a Hetedik végén éreztem ugyanazt mint ennél.

Egészében véve egy kiváló alkotásról beszélhetünk. Mindenkinek bátran ajánlom, kezdőknek is, a szörnyektől nem lesznek rémálmaid, és nem is az a lényeg benne. A lényeg az, hogy egész végig kívülről és belülről egyaránt jön a fenyegetés és a főhősöknek nagyon résen kell lenniük minden pillanatban. A film képes feszütséget teremteni és aztán bő két óráig fenn is tartja azt. A műfaj és King rajongóinak egyaránt kötelező darab, aki még nem látta, ne hagyja ki. 

8/10

 

Címkék: 2007 amerikai film 8/10 ajánlók

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr787583792

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Syracuse 2015.07.01. 20:07:14

Klasszikus King-sztori: Kisváros, mely valamilyen természet(felett)i úton elszeparálódik a világtól, előtérbe kerül a vallás, kiderül, hogy a hadsereg van a dolog mögött. Mindenkinek ajánlom, az egyik legjobb King adaptáció.

GinnyWinchester 2015.07.01. 20:10:33

@Syracuse: Csak egyetérteni tudok. Ámen. :)

Daniel Ectro 2015.07.02. 08:12:39

Szerintem a film vége nagyon öncélú, és hatásvadász. Akinek van gyereke, az tudja-érzi, hogy ilyen helyzetben sem lőné le a fiát - pláne úgy, hogy még számtalan lehetősége van a menekülésre. Én azt hiszem, hogy a csattanó miatt beáldozta a rendező (vagy az író, nem olvastam King eredetiét) az egész filmet. Sajnálom, mert az utolsó tíz-húsz percig tetszett a történet.

Dzsézön 2015.07.02. 09:08:42

@Daniel Ectro:
Az eredetiben szó nincs ilyen állatságról hála Istennek. ha King erre a befejezésre azt mondja, hogy tetszett neki, akkor már értem miért egyre gyengébbek a munkái. Az egész filmet hazavágja ez az ostobaság.

Syracuse 2015.07.02. 13:14:45

@Daniel Ectro: Bár nem ma láttam utoljára a filmet, úgy emlékszem, hogy saját magát is fejbe akarta lőni az inas, de mindenképp a szenvedéstől próbálta kímélni a gyerekeket. Mert ugye akkor még úgy tudták, hogy nincs menekvés, úgyis meghalnak. Annyiban viszont igazad van, hogy érdekes pszichológiai kérdést vet fel a befejezés, de nem tudhatjuk, hogy hasonló helyzetben, ha mérlegelni kellene, akkor mi mit tennénk.

Attila Racz 2015.07.03. 01:39:27

URISTEN EMBEREK TI NEM ISMERITEK AZT A SZOT, H SPOILER??

Az a kicsi szo amit a mondandod ele teszel, ha a film csattanojat vagy mas kulcsfontossagu dolgot irtok le a filmrol es a barom aki csak estere keres filmet, kb baszhatja ha meglatja a hozzaszolasokat.

Nekem nagy szerencsem van, h mar lattam a filmet, de nem tudom mit csinaltam volna, ha miattatok elbaszodik egy ilyen fantasztikus csattano egy nagyon komoly filmnel. Tuti, h ti akik itt lefikazzatok a befejezest, nem egy embernek basszatok el az elmenyet, h maga tapasztalja meg a filmet. Remelem az oldal uzemeltetoje kitorli a spoileres hozzaszolasokat, mert nagyon nem szep dolog masoknak elcseszni azt az elmenyt amit a film tud adni.

Csakhogy legkozelebb tudjatok, h kell:

SPOILER INNEN NE OLVASS TOVABB HA NEM LATTAD A FILMET!!!!

Tehat azert azt megneznem, h ha lenne egy gyereked es ilyen helyzetbe kerulnel, h nincs kiut, akkor mit valasztanal, h egy szorny kinok kinja kozott szetcincalja es szepen megegye, vagy egy gyors es fajdalommentes fejloves ami egy pillanatig tart. Gondoljatok at az egeszet, eljetek bele magatokat abba a szituba amibe a kocsiban ragadt emberek kerulnek, h nincs kiut es valaszhatnak a szornyu es fajdalmas kinhalal es a gyors es fajdalommentes halal kozott.

Sztem Stephen King is verte a fejet a falba, h nem jutott eszebe egy ilyen csavar, amivel amblock a foszereplot ilyen helyzetbe hozza, mivel a konyvben csak mennek a kodbe lesz ami lesz alapon. Az abszolut nem adja meg azt a katarzist ami a filmnek a befejezese.

SPOILER VEGE.

vacsad · http://indafoto.hu/vacsad/collections 2015.07.04. 13:25:38

Szerintem az eredeti befejezés jobb volt, sejtelmes, de sokat sejtető. Ez nekem túl direkt volt.

süti beállítások módosítása