Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Az emberi százlábú 3. (2015) - The Human Centipede III (Final Sequence)

Újra tekereg a százlábú

2015.06.02. 18:41 Jason13

09-centipede_w529_h352_2x.jpgA 2009-ben bemutatott Emberi százlábú egy elég harmatos horror lett. Hiába mutatott fel egy új, kifejezetten beteg ötletet, azt nem igazán tudta kidolgozni, így a végeredmény meglehetősen erőtlenre és unalmasra sikeredett. Ennek ellenére két év múlva érkezett is a folytatás, ami már nem teketóriázott. Nyugtalanító atmoszférájával és undorító jeleneteivel simán felülírta a langyos előzményt, nekem személy szerint a maga módján még tetszett is. Persze, megértem azokat, akik szerint ez az egész egy elmebeteg baromság, de valamilyen szinten a horror műfaja erről szól. De ebbe most ne menjünk bele.

Nézzük inkább a 3. epizódot, amiről a rendező azt állította, jóval meghökkentőbb lesz, mint az eddigi felvonások.

A történet egy börtönben játszódik, ahol a meglehetősen őrült igazgató már nem bír a tomboló rabokkal. Sőt, a kormányzó is le akarja váltani a vezetői személyzetet, mert csökkenteni akar a költségvetésen. Emiatt az igazgató és  könyvelője ötletelni kezd, hogy mivel lehetne pénzt spórolni és a rabokat is kordában tartani. Vajon mire jutnak? Hát arra, hogy csináljanak az elítéltekből egy szép százlábút, kb. mint az előzményekben.

Nem viccelek, ez a sztori. Teljesen komolyan vehetetlen baromság, de ezzel még nem is lenne baj, hiszen a széria sose a jól felépített cselekményéről volt híres. Sőt, a készítők hasonlóan viszonyulnak az elődökhöz, mint a második rész. Azaz ismét előjön a "film a filmben" megoldás, ami egész jópofa és szül néhány meglehetősen vicces képsort.

human-centipede-3-final-sequence.jpg

A baj ott van, hogy Tom Six rendezőúr totálisan elszállt és ahelyett, hogy a vizuális erőszakra tette volna a hangsúlyt, inkább a poénokra és az inkorrekt beszólásokra koncentrált. Így hamar tudatosulhat bennünk, hogy amit nézünk, nem egy brutális elmebeteg állatság, hanem egy paródia, a rosszabbik fajtából. Így akik azt várják (mint például én), hogy a második rész elképesztően undorító képsorait viszi majd tovább a folytatás, nagyot csalódhatnak. Itt nincs nyomasztó atmoszféra, ahogy már-már művészfilmekre jellemző szürreális megoldásokkal sem találkozhatunk. De engem legjobban az szomorított el, hogy nagyon kevés gore-jelenet szorult a játékidőbe. 

Maga a százlábú se nyújtja azt a hatást, mint az előzményekben, köszönhetően annak, hogy a megvalósítása is néző barátabb lett. Ezalatt azt értem, hogy nincs részletesen bemutatva az átalakító műtét, ahogy etetési jelenet sincs. Mondjuk ennek lehet sokan örülnek, meg is értem őket.

De pont a második részben csúcsosodott ki, mi a lényege ennek a sorozatnak: a nézők megbotránkoztatása. A 3. rész pedig ezt nem teljesíti. Ehelyett elmesél egy röhejes történetet megfűszerezve gyenge poénokkal és pocsék színészi alakításokkal. És itt ki is térnék a főszereplőre, aki az első rész őrült doktorát is megtestesítette, Dieter Laser művész úrra. Ez a fickó olyat ripacskodik a játékidő alatt, hogy azt épp ésszel képtelenség feldolgozni. Egyfolytában ordibál, fel-alá szaladgál, idióta pofákat vág és rosszul megírt dialógusokat folytat le a körülötte tébláboló személyekkel. Az általa alakított Bill Boss nem egy félelmetes fő gonosz, hanem egy szánalmas szerencsétlen, akit már első megszólalásakor agyonütöttem volna. Mellette feltűnik a második rész kulcsfigurája, Laurence R. Harvey is, akthe_human_centipede_3_poster.jpgi itt egy totál szürke és semmitmondó karaktert személyesít meg. De őt legalább el lehet viselni.

Amúgy egy kisebb sztárparádé ez a mozi, hiszen beugrik pár percre Eric Roberts, Tommy "Tiny" Lister és a pornós Bree Olson is.

Összegezzünk. Az emberi százlábú 3. egy túlnyújtott és sok helyen unalmas szösszenet, amit össze se lehet hasonlítani az ultra-brutális második résszel. Ki tudja, lehet az volt a koncepció, hogy mindhárom rész teljesen más hangulatot üssön meg és talán egy tehetséges direktor ügyesen vette volna az akadályokat, de Tom Six ezek alapján nem tartozik közéjük. Úgyhogy akik egy gyomorforgatóan beteg horrorra kíváncsiak, másfelé keresgéljenek, mert a harmadik százlábú kaland csak egy izzadságszagú, morbid paródia, amit le lehet húzni a vécén.

Játékidő: 102 perc
Rendező: Tom Six
Forgatókönyvíró: Tom Six
Szereplők: Dieter Laser, Laurence R. Harvey, Bree Olson

Értékelés: 2/10

Címkék: amerikai film 2/10 2015 ajánlók

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr157509744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.06.02. 19:00:05

Hehe, két pont...ilyet még nem is láttam eddig. Tényleg nagy szar lehet, bár az első is az volt, utána nem is voltam kíváncsi a folytatásra

Spanci 2015.06.03. 07:15:30

@mejicano: Pedig a 2. rész nagyon jó volt

2015.06.03. 19:20:21

@Spanci: szerintem az lehetetlen, ezzel a sztorival meg főszereplővel

stargatelost · https://twitter.com/stargatelost 2015.06.06. 16:44:39

Egyetértek mindennel, amit írtál. Bődületes, mekkora szar volt ez a harmadik rész. Hatalmas csalódás.... amúgy nekem is bejött a második rész, merész volt, és ahogy írtad, nyomasztó. De ez... felejtsük is el...

süti beállítások módosítása