Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A macska (2001) - Kat

A film, amelyben a macskáé a legjobb alakítás

kat-poszter.jpgEgy távoli, legendákkal teli világban, amikor az MTV-n még zene ment, és az HBO-ra nem ment rá az ember fél fizetése, elcsíptem a tévében ezt a dán filmecskét. A címe felkeltette az érdeklődésem, és bár nem sok jó állatos horror készül a világban, mondtam magamban, egye fene, macskásat még nem láttam. De emberek... nem lehettem több 12 évesnél amikor először láttam a filmet, és már akkor is csak nevetni tudtam rajta.

A sztorival alapból semmi gond nem lenne. Egy Maria nevű jogász diáklányt követhetünk nyomon, amint az addig sem éppen problémamentes élete fenekestül felfordul. Az egész azzal kezdődik, hogy Maria barátnője és egyben lakótársa, Izabella bevallja, hogy látta a lány pasiját a hétvégén egy másik csajjal, aztán pedig Izabella nagyszülei (akik történetesen pont felettük laknak) valamiféle szeánszot tartanak, ami balul sül el, és az egészen véletlenül éppen arrafelé kóricáló macskát megszállja egy gonosz lélek. Kedves kis négylábúnk pedig ezután szép kis vérengzésbe kezd, szó szerint minden hangosabb szóra felkapja a fejét (veszekedések hallatán teljesen megőrül).

A gyilkosságok ügyében nyomozó rendőrnek gyanús lesz Maria, de nem tartja bűnösnek, inkább csak úgy gondolja, hogy a lány titkol valamit. Ahogy telik az idő és hullanak az emberek, Mariának feltűnik, hogy a macskája körül valami nem okés, és végül elviszi állatorvoshoz, hogy elaltassák. Persze azért a kis döggel nem ilyen egyszerű elbánni. És egy ilyen probálkozás után baromi pipa lesz.

Most a színészi teljesítményekről kéne szólnom pár szót. Meg is tenném, ha lenne a filmben ilyesmi. De mindenki, minden egyes karakter annyira, de annyira kelletlenül és erőltetetten hat, hogy nincsenek rá szavak. Vagy egyáltalán semmiféle érzelem nem látszik rajtuk, vagy annyira műnek tűnik az egész, hogy már nevetséges. Sajnos semmiféle pozitívumot nem tudok felhozni egyikük mellett sem, reménytelenül rossz az egész. Komolyan mondom, a macskáé magasan legjobb alakítás.

A legrosszabb pedig az, hogy mindezek miatt az egész film sokszor élvezhetetlen. Pedig nem lenne rossz, vannak hidegrázós jelenetek, de a véleményemet támasztja alá, hogy azokban rendszerint csak a macska szerepel egyedül (hangtalanul előbukkan a sötétből a folyosón, stb), és ezek nagyon jók, de az emberi jelenlét (vagy inkább hiány) miatt minden lehetőség megdöglik. A film végén a CGI-jal feltuningolt cicus megjelenése abszolút jól sülhetett volna el, ha nincs az a sok mű sikoltozás meg eszetlen menekülési próbálkozás. A végkifejletben is több potenciál lehetett volna, de így csak szimplán gagyi, és semmiféle magyarázatot nem kapunk rá.

Sajnos azt kell, hogy mondjam, kerüld el messzire. Mondjuk ha jót akarsz röhögni, akkor egy társasággal némi pia mellett remek lehet. De akkor meg inkább nézz trash-t, abban legalább van némi önirónia és nem veszi magát ilyen komolyan.

Nekem 3/10-nél nem ér többet, ezt is csak sok-sok jóindulattal kapja meg.

Előzetest sajnos nem találtunk.

Címkék: 2001 dán film 3/10 ajánlók

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr247239139

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gerilgfx 2015.05.12. 18:16:45

egyáltalán van még hbo? utoljára, amikor láttam, valamikor 15 éve, már nézhetetlen műsorok mentek rajta.

GinnyWinchester 2015.05.12. 19:00:30

@Gerilgfx: Van még HBO, de igazából a Trónok Harcán kívül nem sok néznivaló van rajta. Igaz hogy frissebb filmeket adnak mint a többi csatorna, de még így se valami extra az egész. :P

Thunderstick 2016.09.04. 20:39:48

@GinnyWinchester: Azt nem tudod esetleg, hogy honnan tudnám beszerezni a filmet? Engem a negatív vélemények ellenére is érdekelne.

GinnyWinchester 2016.09.06. 22:26:58

@Thunderstick: Hmmm... én valami nagyon névtelen oldalról töltöttem le és azóta megvan, magyar szinkronnal (sajna dánul nem tudok szóval muszáj volt :D), nem tudom van-e vmi mód arra h esetleg elküldjem vagy ilyesmi... de keress rá azért, hátha le lehet szedni vhonnan... ncore-on azt hiszem nincsen, de én se onnan szedtem le anno... amúgy tudom h nagyon lehordtam és tényleg egy rakás szemét a film de vhogy mégis jót derültem rajta, szóval egy próbát megér ha nem veszed nagyon komolyan :D

Thunderstick 2016.09.07. 11:53:29

@GinnyWinchester: Köszi! Időközben már ráleltem itt: www1.legjobbfilmek.com/embed/779/0 Szinkronos, meg nem is a legjobb minőség, de a semminél jobb.

GinnyWinchester 2016.09.12. 21:21:41

@Thunderstick: Okés, király. Ha van időd/kedved, mondd majd el mit gondoltál :D

Afoyem 2019.06.07. 19:00:58

Ulozto-n megtaláljátok keresőszóval: Macska hun

süti beállítások módosítása