Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Kedvencek temetője (1989) - Pet Sematary

pet-semetary-1.pngÉpp a napokban fejeztem be egy Stephen King-regényt, a Tortúrát (rendesen libabőröztem rajta, ajánlom mindenkinek), annak kapcsán jutott eszembe ez a kis filmecske, ami pár éve elég nagy hatással volt rám. Sajnos a hozzá tartozó regényt nem olvastam, de arról még az író is azt nyilatkozta, hogy az az egyetlen írása, amitől ő maga is félt. Nem is csodálom, mert a film is borzongató lett, bár ebben biztosan közrejátszik a tény, hogy a forgatókönyvet is King jegyzi.

A történet szerint a Creed család új házba költözik, távol a nagyváros zajától, és egy idő után eljut hozzájuk a legenda, miszerint nem messze tőlük van egy indián temető, ahol ha eltemetnek valakit, az illető nem sokkal később visszatér az élők közé. Persze senki sem veszi komolyan a mendemondát, egészen addig, amíg a család macskáját el nem üti egy autó az úton. Creed apuka pedig minden józan esze ellenére elviszi az állatot az indián temetőbe, mondván, egy próbát megér, úgyse igaz belőle semmi. Csakhogy másnap a cica valóban visszatér a házhoz, és azon kívül, hogy piszkos, semmi baja sincs. Látszólag.

pet-semetary-2_1.jpg

Hamar kiderül azonban, hogy nem egészen úgy tért vissza az a szegény macska, ahogy távozott, de nem törődik vele senki, hogy kicsit agresszívebb, mint általában. Eltelik egy kis idő, és jóval nagyobb tragédia üt be, Creed apuka pedig, felbuzdulva a macskával elkövetett sikeres akción, az elhunytat is elviszi az ominózus temetőbe, csakhogy ő sem egészen az aki volt, amikor visszatér. Egy barátságtalan macskával még csak-csak elbírunk, de egy vérszomjas ember (zombi?) egészen más kérdés. Főleg, ha az illető családtag, és néha úgy tűnik, mintha igenis olyan volna, mint régen. Nehéz ügy, Creed apuka is vívódik eleget, mire elszánja magát a cselekvésre.

pet-semetary-poszter_1.jpgBátran állítom, hogy Mary Lambert rendezőnek ez volt eddig a legsikeresebb és legszélesebb körben (el)ismert filmje. Mondjuk ő dirigálta a folytatást is, de az már korántsem ütött akkorát. Ezen kívül csupa egyszer nézhető produkció került ki a keze alól, mint a Rémségek könyve 3, a Halálos hullámhossz vagy a Veszélyes körök, és a Megapiton kontra óriásaligátort már nem is firtatnám. Nagy mázlija volt, hogy az író elvállalta a forgatókönyvet is, valószínűleg hozzátett a film sikeréhez valamicskét. Sőt, King jelen volt a forgatáson is, ami mintegy 20 percre volt az otthonától Maine-ben, és ugyanazon a területen zajlott, mint a regény cselekménye. Ha ez nem lenne elég, még a filmben is cameo-zik, a temetésnél csíphetjük el.

A stáblista egészen meggyőző, és mindenki hozza a szintet, egy percig sem unatkozunk a bő másfél órás játékidő alatt. Nekem Creed apuka szimpatikus volt, Dale Midkiff-re (A holló 3, A 666-os út, A mélység foglyai) nem lehet panasz, én végig drukkoltam neki. Egy igazi "nagy öreg" is jelen van, Fred Gwynne (Végzetes vonzerő, Gyomok között) személyében, mondanom se kell, kulcsfontosságú szerep jut neki. Denise Crosby (Creed anyuka) talán sokaknak ismerős lehet, szerepelt többek közt a The Walking Dead-ben és a Star Trek: Az új nemzedékben pár rész erejéig, de volt néhány felejthető horrorja is (Halottasház, Dolly a gyilkos szellem, A látnok). Miko Hughes (Gage Creed) még három éves sem volt a forgatás idején, mégis (vagy talán pont ezért) kiráz tőle a hideg, zseniálisan cuki volt és pont annyira gonosz is. Szerencsére megmaradt a filmvilágban nagyobb korára is, és volt néhány ismertebb filmje is (Ovizsaru, A kód neve: Merkúr, Az új rémálom: Freddy feltámad), de sajnos semmi érdemleges. Kár, jó lenne őt viszontlátni egy igazán jó produkcióban.

Érdekesség, hogy Stephen King nagy rajongója a Ramones-nak, több dalukra is utal a regényben, a banda pedig volt olyan kedves és készített egy dalt külön a könyv és a film kedvéért, Pet Sematary címmel, amit meg is hallgathattok, amíg a film végén mennek a kreditek.

Összességében ez egy kellemesen borzongató alkotás, bár bevallom, már bánom, hogy nem olvastam előbb a könyvet, mert a Tortúrán sikerült totál beijednem (olyannyira, hogy félve mentem ki a konyhába ásványvízért, várva, mikor bukkan fel Annie Wilkes egy baltával), és a könyvhöz képest a film csalódás volt, na nem nagyon, mert igenis zseniális amit Kathy Bates művel ott, de a könyvhöz képest esti mese. A Kedvencek temetőjét bátran nézzék meg akár kezdők is, de azért ne éjjel, egymagad állj neki, mert hiába egy régebbi film (1989), és hiába nevetségesek az effektek néha, hidd el, nem lehet észrevenni, és magával tud ragadni. Nem mellesleg van benne egy nagyon durva jelenet, amit hála égnek nem totál premier plánban mutatnak, de attól még szörnyű, én nem nagyon szoktam felszisszenni meg eltakarni a szemem, de itt muszáj, minden alkalommal. Nem spoilerezek, aki látta, tudja miről van szó, aki nem, az úgyis rájön. A lényeg, hogy szerintem egy nagyon jó sikerült filmecskéről van szó, az egyik legjobb King-adaptáció, bárkinek jó kikapcsolódás lehet, fanoknak kifejezetten ajánlott.

Tőlem egy erős 7/10-et kap.

Címkék: 1989 amerikai film 7/10 ajánlók

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr807393474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

prophecy942 2015.04.28. 10:52:46

Igazság szerint én nem tudom, melyik jelenetnél szisszentél fel és takartad el a szemed, mert a tényszerűség kedvéért nekem kb négy is reakcióm is volt a film közben. :)

GinnyWinchester 2015.04.28. 14:55:32

Én személy szerint az útra-kiszaladós-teherautós jelenetre gondoltam, egyszerűen nem bírom nézni, komolyan mondom h akármilyen véres-belezős-trancsírozós szöszt megnézek de ez más. o.O

2015.04.28. 17:12:31

Nem gáz, hogy nem olvastad, szinte betű szerint követi a film a könyvet.
Szerintem ez a legjobb King adaptáció, mert pl (tudván, hogy szentségtörés ilyet állítani) a Ragyogás számomra totál gáz volt, a régi épp úgy, ahogy a frissebb.
De ha már papír fölött akarsz borzongani, ajánlom a "Rémület a sivatagban" és a "Rendcsinálók" című műveket. Ha még nem volt meg...

GinnyWinchester 2015.04.28. 21:28:24

@mejicano: Már be is szereztem a könyvet, alig várom hogy legyen egy kis szabadidőm h rendesen nekiálljak :D A Ragyogás kicsit tényleg fura bár nekem a régi tetszett, mondjuk szerintem csak Jack Nicholson miatt :P A Rémület a sivatagban-t is láttam filmen és az tetszett úgyhogy köszönöm a tippet, megyek a könyvért :D

süti beállítások módosítása