Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Late Phases (2014)

2015.03.27. 17:34 Csabi87

late-phases-1.jpgA vérfarkasos zsáner pont olyan, mint a többi. Legalábbis abból a szempontból mindenképpen, hogy kevés az igazán kirívó és jól sikerült darab. Persze az utóbbi időben nem ezek a filmek élik reneszánszukat, így talán a zombis és nem is olyan régen még vámpíros filmekkel ellentétben nem lapul minden bokorban egy szőrös farkasember.

Emiatt pedig talán felüdülés is, hogy a hörögve közlekedő zombik mellett egy-egy ütősebb vérfarkas film is felüti fejét. Ütős, legalábbis a külföldi kritikák java része erről szólt a Late Phases esetében és meg kell hagyni tényleg nem egy szemétre való próbálkozásról van szó.

A történet főhőse egy Ambrose nevű fickó, aki megjárta Vietnámot, háborús veterán. Egy többségében morgós fickó, de talán meg lehet érteni, sok borzalmat kellett átélnie, ráadásul meg is vakult, időközben pedig a felesége is elhunyt. Más megoldás nem lévén Ambrose beköltözik egy hangulatos lakóparkba, ahol vele egykorú idősebb emberek töltik a nyugdíjas évekeit. A környék viszont nem az a nyugodt és szeretnivaló fajta, hősünk erre már az első teliholdas éjszakán kénytelen rájönni, ugyanis egy farkasember támadását kell túlélnie.

late-phases-2.jpg

Igazság szerint kicsit olyan, mintha Adrián García Bogliano rendező Stephen King Ezüst pisztolygolyók című történetét olvasgatva álmodta volna meg történetét. Mintha az a történet elevenedne meg újból előttünk, csak tolószékes fiú helyett egy vak veterán kapja a főszerepet. A párhuzam ráadásul itt nem is ér véget, hiszen azzal sem spoilerezem szét a filmet, ha elárulom, hogy a farkasember egyike karaktereinknek, a lakópark közösségének.

late-phases-poszter.jpgAz talán egyéni megítélés kérdése, hogy ez a hasonlóság zavaró-e vagy sem, én többségében bírtam. Ami miatt viszont Bogliano-t dicséret illeti, hogy óvatosan de egy-két mosolyogtatóbb mondat is akad a játékidő során, valamint Ambrose karaktere egészen ki van találva, még ha a többiek hozzá képest kicsit két dések is.

A férfi felkészülése a nagy napra, a következő teliholdas időszakra egyáltalán nem unalmas, pedig az eltelt időben inkább csak nyomozgatást és „üres járatokat” kapunk. Igaz a vége talán kárpótol, ráadásul az még az Ezüst pisztolygolyóknak is egy fajta tovább gondolása.

Felemás érzésekkel kezdtem neki a Late Phasesnek, ugyanis a rendező korábbi filmjei közül a Sudor frío és a Penumbra egész jók voltak, a Gonosz lélek közelegtől viszont máig ráz a hideg, annyira ellenszenves alkotás lett. Szerencsére a Late Phases ennek ellenére a jobbak közül való.

Nagy szerepe van mondjuk ebben a főszereplőt alakító Nick Damici-nak is, aki jól hozza a szófukar az élettől megcsömörlött vak fickót. Őt egyébként korábban a Vámpírok földjében is láthattuk, úgy tűnik nem választ magának rossz filmeket.

A kötelező farkasemberré alakulást is láthatjuk, ez egyébként egészen jól sikerült, azt viszont meg kell hagyni, hogy maga a farkasember talán az idétlen szóval is jellemezhető, én legalábbis néha nem tudtam eldönteni, hogy röhejes vagy félelmetes és inkább előbbi felé billent a mérleg. Viszont ami mindenképpen pozitívum, hogy nem valami CGI marhasággal állt elő a stáb. Jár is a piros pötty.

Mindent összevetve talán a külföldi szerintem túlzásba vitt kritikákhoz képest 6 pontot osztanék ki erre a produkcióra, amit egyszer az életben érdemes lehet bepróbálni, főleg ha bírtad az Ezüst pisztolygolyókat.

Címkék: 2014 amerikai film 6/10 ajánlók

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr367306300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása