Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Daybreakers - A vámpírok kora (2009) - Daybreakers

daybreakers-1.pngEz a film már nagyon régóta ott csücsült a "megnézendő horrorfilmek" listámon, és most már nagyon bánom, hogy nem néztem meg hamarabb. Mostanában nem sok valamire való vámpíros film készül, és ettől se vártam semmi különlegeset. Annyira, de annyira kellemeset csalódtam.

A történet szerint 2019-et írunk, és a Föld lakosságának nagy része vámpír, tekintve, hogy a nagy "outbreak" 2009-ben volt. Ennek az a hátulütője, hogy az emberek eléggé megfogyatkoztak, így végessé válik a vér utánpótlás a lakosság számára. Eközben természetesen néhány tudós már dolgozik a megoldáson, bár elég nagy ellentétek húzódnak a háttérben, hiszen nem mindegy, hogy egy, a vért helyettesítő anyagot fejlesztenek ki, vagy egy komplett gyógymódot a vámpír kórra. A filmben a tudósok egyikét követhetjük nagy figyelemmel.

daybreakers-2.jpg

Tudósunk egy igen szimpatikus figura, szépen csendben éli az életét, és igyekszik kerülni az emberi vért, kockáztatva ezzel, hogy az elvonási tünetek miatt szörnyeteggé váljon. Közben persze szeretne minél előbb módot találni a túlélésre, de ebben sem a főnöke, sem a drága kisöccse nincsenek segítségére. Miután segít néhány embernek elszökni a városból, azok megkeresik őt, mondván, a segítségére van szükségük a gyógyszer kereséséhez. Van köztük egy, aki pár éve még vámpír volt, aztán egy baleset folytán majdnem elégett a napfényben, ám amikor magához tért, újra ember volt. Ebből főhősünk levonja a következtetést, hogy talán a napfényben rejlik a gyógymód kulcsa. Miközben próbál rájönni a dolog nyitjára, természetesen üldözni kezdik őket, menekülniük kell, és a legnehezebb feladat talán nem is a gyógymód megtalálása lesz, hanem a lakosság meggyőzése arról, hogy ez a helyes út.

daybreakers-poszter.jpgA főszerepben Ethan Hawke-ot tisztelhetjük, aki véleményem szerint remek munkát végez. Nem ismeretlen számára ez a szféra, láthattuk az Életeken át című thrillerben, a Bűn Éjszakájában, és a legtöbbeknek valószínűleg a Sinister-ből lehet ismerős, ami szintén egy egész ütős (bár kissé túlértékelt) alkotás. Én végig izgultam érte és drukkoltam neki, egyszerűen megvan benne az a valami, ami egy jó protagonistának kell. Természetesen nem ő az egyetlen, akit érdemes megemlíteni, nagyon jó szereplőgárdát hoztak össze. Itt van mindjárt Willem Dafoe, akit remélem nem kell bemutatnom. Ezt a filmet ugyan nem viszi el a hátán úgy mint például a Testvérbosszút, de attól még zseniális. Horror fanok láthatták már őt az Amerikai pszichóban, a Gyilkolás művészetében, vagy a Vámpír árnyékában, de feltűnt a Rémségek cirkusza adaptációjában is (az Antikrisztust már valószínűleg kevesebben látták, de ezt meg is tudom érteni). Neki már olyannyira horrorba illő arca van, hogy szinte furcsa (de nagyon felemelő) pozitív karakterként látni. A gonosz főnök mellett se mehetünk el szó nélkül (Sam Neill - Jurassic Park), a lányának ugyan kevesebb szerep jutott, de nekem ő is tetszett (Isabel Lucas - Kéjlak, Vörös hajnal), és női főhősünk (Claudia Carvan - Véres hétvége) se volt éppen rossz. 

Egy kezemen meg tudom számolni, hány darab valamire való vámpíros filmet láttam eddig (Drakula /1992/, Interjú a vámpírral, Engedj be!). Volt olyan, ami tetszett és jól szórakoztam rajta, de nem vettem túl komolyan (Alkonyattól pirkadatig, Kárhozottak királynője, Penge: SzentháromságÉjsötét árnyék), és volt, ami egyenesen untatott vagy nevetségesnek találtam (Byzantium, Ismeretlen Drakula). Örömmel mondhatom, hogy a Daybreakers érdemesnek bizonyul az első kategóriára. Természetesen nem arról van szó, hogy egy szinten mozog azokkal a filmekkel, de egyértelműen nem egy felejthető, egyszer nézős alkotás. Folyik benne vér bőven, a szörnyek jól néznek ki, nincs egyetlen lassú, vontatott perc sem, gyorsan beindulnak az események és onnantól nincs megállás. Nem mintha bajom lenne a lassabb tempójú filmekkel, de ahhoz, hogy az esetleges vontatottságot kiküszöbölje, egy filmnek fel kell tudnia mutatni valami extrát (erre mindig az Ördögűzőt tudom felhozni a legjobb példának, nem egy gyors menetű film, mégis lerágom a körmömet közben, mert olyan hangulata és atmoszférája van), főleg ebben a mai, túlságosan is felgyorsult társadalomban. Ez a film nem esik ilyen hibába egy pillanatig sem. A történet jó, a szereplők kellően szerethetők (vagy utálhatók), és a film vége is el lett találva (kicsit szomorú és kellően epic). Utoljára a Szellemhajóban csalódtam ekkorát és ilyen pozitívan. És az nem mostanában volt.

Csak ajánlani tudom mindenkinek, még talán kezdőknek is, mert nem a belezés meg a vér kapja a főszerepet benne, hanem a sztori. Tőlem egy erős 8/10-et kap. 

Címkék: 2009 amerikai film 8/10 ausztrál film ajánlók

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr677234353

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.03.27. 11:05:13

még egy ilyen unalmas vámpíros film kevés van.
láttam mikor kijött, de konkrétan semmire nem emlékszem már belőle.

GinnyWinchester 2015.03.27. 15:06:08

@doggfather: ízlések és pofonok, uram :D nekem bejött :)

gizmo26666 2015.03.27. 23:22:55

Hát a Frászkarika jobban megmaradt, mint ez.
Igaz, abban játszik a Doktor.

Krajcs · http://uralicowboy.blog.hu 2015.03.28. 09:23:21

Vannak benne jó ötletek az elején, de különben elég "vérszegény" volt sajna.

süti beállítások módosítása