Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Zombieland (2009)

2009 egy egészen szerencsés és kreatív év volt filmek szempontjából. Voltak jó horrorok (pl. Az árva, Pokolba taszítva, Fűrész 6, Az utolsó ház balra, Daybreakers, The Loved Ones) és jó komédiák is (pl. Becstelen brigantyk, Sherlock Holmes), de ami a legmeglepőbb, még néhány pofás horror-komédiára is futotta, pedig azok ritkaságszámba mennek. Ebben az évben jött ki a Náci zombik és a Doghouse is, ők a jobbik fajtából, míg a negatív oldalon ott volt a Jennifer's Body. Azonban jelenlegi filmünk magasan a többi felett áll, kategóriájában is, meg úgy általában is.

Történetünk főszereplője egy egyetemista srác, aki a szüleihez igyekezne haza Ohio-ba, a dolgát csak az nehezíti meg, hogy a világ az időközben kitört zombi apokalipszis utóhatásaival küszködik. Útközben találkozik egy kemény fickóval, akinek meggyőződése, hogy létezik még Twinkie a világon, és egy lány testvérpárral, akik egy vidámparkba tartanak, amiről úgy hírlik, zombimentes terület.

Főhősünkről, Columbusról tudni kell, hogy miután egyetemi csoporttársnője megpróbálta őt élve felfalni, szigorú szabályok szerint él (pl. maradj kondiban, mindig csekkold a hátsó ülést, kösd be a biztonsági övet, ne menj egyedül nyilvános wc-be), és nagyon igyekszik mindet betartani. Azonban amikor találkozik útközben Tallahassee-vel, a veteránnak tűnő, ámde laza zombi gyilkolóval, aztán pedig a vagány Wichita-val és kishúgával, Little Rock-kal, a viszontagságos út során jó néhány szabályt meg kell, hogy szegjen. A csapat végül eljut Hollywood-ig, és egyenesen Bill Murray házába sietnek, ahol kiderül, hogy Mr. Murray még él és virul, és a legkevésbé sincs kifogása a látogatók ellen. Nem is menne rosszul a soruk, de a lányok elszöknek, hogy csakazértis megnézzék maguknak a vidámparkot ahová eredetileg készültek, és amiről kiderül, hogy nagyon nem zombimentes övezet. Columbust nem hagyja nyugodni a lelkiismerete, úgyhogy Tallahassee-vel elindulnak megmenteni a lányokat, és Columbus legfontosabb szabálya is próbára tétetik, miszerint: Ne játszd a hőst!

zombiel.jpg

A színészek egytől egyig parádésak ebben a filmben, és külön kiemelném, hogy nem csak a "nagy öregek", hanem a fiatalok is kitesznek magukért. Jesse Eisenberg (Közösségi háló, A falu, Vérfarkas) nagyon jól hozza a félénk srácot, aki végül megtanul a sarkára állni és kiderül, hogy valójában egészen belevaló. Emma Stone és Abigail Breslin (Jelek, Haunter) nagyon vagányak, már a belépő jelenetük sem semmi. Egyik fiatal játékában sem éreztem kényszeredettséget, kellően hihetőek és kedvelhetőek.

Aztán persze itt van nekünk Woody Harrelson (Kamera által homályosan, Nem vénnek való vidék, Az éhezők viadala), akit remélem nem kell bemutatnom, ahogy Bill Murray-t (Szellemirtók, Rémségek kicsiny boltja) sem, akitől zseniális cameo-t láthatunk, és bár sok feszültséget enyhítő komikus elem fellelhető a filmben, az ő alakítása biztosan az egyik legjobb ezek közül. Egy rövidke jelenet erejéig Amber Heard (Majd meghalnak Mandy Lane-ért, A mostohaapa /2009/, The Ward) is tiszteletét teszi, de nem kapunk tőle semmi extrát azon kívül, hogy dögös. De még ez is felejthető, mert Emma Stone simán elviszi a filmet ilyen szempontból. Talán nem úgy néz ki, mint egy modell, de aranyos és belevaló, amitől messze ő a legdögösebb csaj a filmben.

Ruben Fleischer-nek ez volt az első komolyabb rendezése, és annyira bejött, hogy már bejelentették a második részt is. A producer csapat tagjai korábban olyan filmeken segédkeztek, mint a Végső megoldás: Halál, vagy a Pánikszoba, és többen közülük már biztosan a rendezővel tartanak a készülő folytatásra. Sajnos időpont és stáblista még nincs, és bár nagyon magasra tették a lécet, reméljük, sikerül egy méltó következő részt összehozni.

Ez a film az első perctől az utolsóig szórakoztatja és leköti az embert. Szórakoztat, mert röpködnek a poénok és szerethetők a karakterek. Leköt, mert akad benne kellő mennyiségű akció és egy kis dráma is. De pont ebben rejlik a titok, mindhárom dologból annyi van, amennyi kell, se több, se kevesebb. Mondhatni, egy tökéletes egyveleg lett a végeredmény. Nem veszi túl komolyan magát, épp csak amennyire kell. A szereplők is nagyon jól el lettek találva, mind a jellemüket, mind a színészeket tekintve. Többek közt az ő érdemük, hogy nincs egyetlen unalmas, lassú vagy vontatott pillanat sem, a vége nincs elnyújtva és bár kicsit kiszámítható, ez nem megy a film rovására. Az alig 90 perc játékidőt a film a végletekig kitölti, az elején belecsap a dolgok közepébe és nincs is megállás, teljesen magával ragad.

Mindenkinek csak ajánlani tudom, és most nem csak a műfaj kedvelőire gondolok, hanem bárkire, aki egy igazán jó filmet akar látni. Oké, nem olyan értelemben klasszikus, mint pl. a Ponyvaregény, de a horror-komédia műfajában betonbiztos helyet sikerült kivívnia és ez nem kis szó. A film egyik legfőbb tanulsága, hogy a legóvatosabb, szabályimádó ember is kerülhet olyan helyzetbe, amikor szeretett szabályait kénytelen áthágni, úgyhogy a nem kifejezetten horror műfajra szakosodottak se habozzanak megnézni, mindenféle skatulyázás és előítélet nélkül.

Ritkán pontozok ilyen magasra egy filmet, de hidd el, simán megérdemli a 9/10-et.

Címkék: 2009 amerikai film 9/10 ajánlók

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr137254823

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Globetrotter2014 2015.03.18. 20:03:01

Ez a trailer annyival de annyival rosszabb mint a film...

Javaslom linkeld be inkább a nyitózenét
www.youtube.com/watch?v=1uUHamXmUAI

És nem lesz több kérdés :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.03.19. 09:48:15

tényleg jó film, és tényleg még jesie se idegesítő.

Dzsézön 2015.03.19. 10:06:31

Nagy hype volt körülötte és én is alig vártam akkoriban, hogy lássam...aztán nem jött be igazán. Lehet, hogy újranézem egyszer, hátha jobban elkapom a hangulatot, de igazából nem hiszek ebben. Doghouse sokkal jobban tetszett nekem.

wovbagger 2015.03.19. 11:18:53

Nagyon szeretem, évente legalább egyszer megnézem. Viszont elírtad: Columbus nem a szomszéd bombázó kajálási kísérletének hatására kezd el szabályok szerint élni - az ő élete eleve fóbiákkal teli, amit a társasági élettől és másoktól elszigetelten, a számítógépe előtt tölt. Pont az izoláltsága teszi túlélővé, amit elősegítenek a zombi világvége következtében bevezetett újabb szabályai.

GinnyWinchester 2015.03.19. 13:24:06

@doggfather: fura de én is azt hittem h idegesítő lesz :D szerencsére nem :)

GinnyWinchester 2015.03.19. 13:25:07

@doggfather: a Doghouse-t is nagyon bírtam, nagy kár h sokkal kevesebben ismerik mint pl. a Zombieland-et mert tényleg jó :)

GinnyWinchester 2015.03.19. 13:25:48

@wovbagger: ott csak a zombis szabályokra gondoltam, de köszönöm az észrevételt :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.03.20. 10:52:38

@GinnyWinchester: velem van a baj, tudom, de alapból olyan ütni való feje van sztem.

GinnyWinchester 2015.03.20. 15:44:22

@doggfather: én is így éreztem, már anno a Közösségi hálóban is nehéz volt néznem :D de ebben egészen jól viseltem :D

süti beállítások módosítása