Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A piramis (2014) - The Pyramid

Kalandok egy piramis mélyén

2015.03.11. 18:07 Jason13

the-pyramid-hd-stills-wallpapers.jpgA tavalyi év egyik legjobban várt horrorfilmje volt nálam a The Pyramid, viszont a tengerentúli bemutató után kicsit visszavettem a lelkesedésemből. Mégpedig azért, mert mind a nézők, mind a kritikusok földbe döngölték Grégory Levasseur alkotását.

Pedig a téma kifejezetten érdekesnek bizonyult, hiszen az ókori Egyiptom mítoszait és történeteit az olcsó B-kategóriás celluloidszörnyeken kívül ritkán dolgozza fel Hollywood. Emellett az alkotógárda is elég ígéretesnek tűnt, hiszen a direktori székben csücsülő Levasseur eddig olyan filmek szkriptjéért felelt, mint a Tükrök vagy a Sziklák szeme. Sőt, a produceri teendőket az előbb említett mozikat dirigáló Alexandre Aja látta el. 

Azonban mérsékelt siker (mondjuk ki, bukás) ellenére mégis megadtam az esélyt ennek a piramisos horrornak és a lelkem mélyén azért bíztam abban, hogy nekem legalább hátha elnyeri tetszésem. És így lett!

A történet középpontjában néhány régész és egy dokumentumfilmes brigád áll, akik azon dolgoznak, hogy a sivatag közepén feltárjanak egy ritka, 3 oldalú piramist. Szerencsétlenségükre az ottani kormány a Kairóban elfajuló lázongások miatt lezárja az ásatásokat. Viszont hőseink ebbe nem igazán nyugodnak bele és elindulnak felfedezni az építményt. Odabenn azonban olyan dolgok várnak rájuk, melyekkel még legrosszabb rémálmaikban sem találkoztak.

Meg kell hagyni, a sztori nem valami frappáns, láthattunk már hasonló szösszeneteket. Ott van például a szintén tavalyi Úgy fent, mint lent, de ott a szereplőkre támadó gonosz kissé megfoghatatlan volt. Itt azért jóval kézzelfoghatóbb szerzetek támadnak hőseinkre, és ez nálam már pluszpontot ért. Komolyan, ha megint előhozakodtak volna a készítők a "múltban elkövetett bűnök visszaütnek a jelenben" koncepciót, azonnal kikapcsolom a készüléket. Ehelyett szerencsére az egyiptomi mitológia kerül a középpontba, amelyet talán kissé elnagyoltan tálal a film, de azért élvezhető módon.

the-pyramid-2014-horror-movie-news-4.jpg

Sőt, eleinte azt hittem, gonosz múmiák fogják levadászni a pórul járt kalandorokat, pedig nem teljesen erről van szó. 

Amit még a pozitívumok oldalára írnék fel, az a remek hangulat és a kézi-kamerás stílus alkalmazása. A sötét folyosók és a szűk járatok remekül megteremtik a bezártság érzetet és az operatőri munka is fokozza a feszültséget. Egyaránt kapunk képeket a szereplők kamerájának nézőpontjából és a hagyományos módon is, ez pedig egyáltalán nem zavaró, sőt, kifejezetten érdekessé teszi az élményt.pyramid_ver4.jpg

Vérbő jelenetek is akadnak, ezekkel sincs baj. A probléma a CGI-effekteknél jön elő. A film fő gonosza teljes egészében egy számítógépes trükk, ez sajnos elég erősen meg is látszik rajta. A készítők eleinte nem is nagyon mutogatják és amikor épp a sötétben motoszkál, akkor még elfogadható a kinézete. De mikor már jól látható terülteken szaladgál, kissé kínos a megvalósítása.

És amit még hibának felhoznák, az a lezárás. Túlságosan hatásvadász és bugyuta. Igaz, ezt a sztorit nem is lehetett volna Oscar-díjas fordulattal befejezni, de egy kissé szolidabb vég picit dobott volna a minőségen.

Összesítve a dolgokat, nem egy óriási remekmű a The Pyramid, azonban a sok lehúzó kritikának sincs igaza, mert egy agyatlan, másfél órás szórakozásnak azért bőven megfelel. Úgyhogy akik szeretik az egyszerű, de egyben pörgős, véres és hangulatos műveket, tehetnek vele egy próbát.

Játékidő: 89 perc
Rendező: Grégory Levasseur
Forgatókönyvíró: Daniel Meersand, Nick Simon
Szereplők: Ashley Hinshaw, James Buckley, Denis O'Hare

Értékelés: 7/10

Címkék: 2014 amerikai film 7/10 ajánlók

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr797258195

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Darkcomet 2015.03.15. 01:51:29

Most végeztem vele. Hát ez kérem egy ritka szar és unalmas film.

2015.03.21. 10:29:58

Tegnap néztem, nekem bejött.

Juveteam 2016.01.05. 13:14:01

Nekem nagyon tetszett a film.
"Kézi kamerás horror" kategóriában 8/10.
Jók a színészek,a helyszínek a zene+effektek is jók.
CGI - nem a legjobb , de így is hatásos.
Megtekintési javaslat:
Este 10 körül indítsd el.
Egyedül nézd.
Fejhallgatóval.

A hatás garantált.

Syracuse 2016.03.30. 23:06:30

4-nél többet nem adok rá, egyszer nézős. Mint horror, azt mondom jó, hangulatilag kiváltképp.
De az a sok f@szság, amit a szereplők magyaráznak, illetve tesznek - főleg a "nagy öreg tudós", aki már 1000-szer volt kint terepen - engem egy idő után kiakasztott. Eleinte vicces volt, meg hát csak bölcsész karakterekről beszélünk, szóval többet nem is vártam tőlük, de tapasztalt régészek lévén nem gondoltam volna, hogy az első 10 méteren gyakorlatilag ki is nyíratják magukat - a kérdés az, mennyi idő múltán következik be a haláluk - ráadásul ahogy halad előre a film, egyre zavaróbb az, hogy egy 5 éves gyerek szintjén viselkednek a szereplők.

süti beállítások módosítása