Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A pokolból (2001) - From Hell

Johnny Depp vs Hasfelmetsző Jack

fromh465869.jpgAmikor ez a film megjelent, még csak 10 éves voltam, de már erősen érdekelt a horror kategória (nem mellesleg Johnny Depp is), és úgy gondoltam, tegyünk egy próbát. Akkoriban még videókazettán (micsodaaa?!) vettem meg, és azóta is megvan. És működik.

Ha összeszámolnánk, hány embert érdekelne egy gyilkos, aki (anatómiai pontossággal) felkoncolt öt prostit anno a gázlámpafényes London külvárosában, valószínűleg nem jutnánk nagy eredményre. A Hughes testvéreknek mégis sikerült egy egész pofás kis mozit összehozniuk. Szerencsére meg se próbálták kijátszani az "igaz történet alapján" kártyát, ez szimpla fikció, a legkevésbé sem dokumentál semmit, egészen kicsit merít csak Stephen Knight írásából (Jack The Ripper: The Final Solution). A filmben a Scotland Yard egyik hányatott sorsú nyomozóját figyelhetjük, akit segítségül hívnak a Hasfelmetsző gyilkosságokhoz, látnoki képességei miatt. 

Nyomozónk eléggé beleássa magát az ügybe, olyannyira, hogy maga is belekeveredik a háttérben zajló hatalmi játszmákba, és a végén persze beleszeret abba a nőbe, akiről úgy hiszi, ő lesz az utolsó áldozat. Az első lányt nem is meggyilkolják, hanem elmegyógyintézetbe zárják, csak aztán kezdenek hullani sorra azok, akik abba a "baráti" körbe tartoztak. Kiderül, hogy azért, mert a lány, akit bezártak, magával a herceggel folytatott viszonyt, amiből gyereke is született, ráadásul előtte még össze is házasodtak, így a gyerek törvényes örököse lenne az angol trónnak. Természetesen a világ legnagyobb botránya volna, hogy a herceg egy prostival kavart, majd elvette feleségül, aztán gyerekük is született. Így hát nincs mit tenni, el kell hallgattatni mindenkit, aki akár csak sejthet valamit az ügyről. Ez az összefüggés természetesen szép lassan bontakozik ki, de a kérdés az, hogy kedves nyomozónk rájön-e időben, és meg tudja-e fejteni ebből, hogy ki a gyilkos.

fromh6838357.jpg

A Hughes fivérek viszonylag ütős castot hoztak össze (bár ők rendezték az Éli Könyvét is, és arra se tudnék panaszkodni: Denzel Washington, Gary Oldman, Mila Kunis). Johnny Depp remekül hozza a kissé (vagy inkább nagyon) depressziós nyomozót, aki időről-időre kicsit elmenekül a valóság elől, vagy a múltba, vagy a jövőbe, néhány villanás erejéig. Itt persze drogokról és piáról van szó, de megismerjük a múltját is, és akkor már nem csodálkozunk annyira, hogy vajon mi elől menekül. Depp úrfi otthonosan mozog az ilyen nem kifejezetten vidám szférákban is, konkrétan horrorban kezdte a nagybetűs karrierjét is (Rémálom az Elm utcában), és utána is számos alkalma volt gyakorolni, jelenlegi filmünk előtt (A kilencedik kapu, Az asztronauta, Az Álmosvölgy legendája) és után is (A titkos ablak, Sweeney Todd, Éjsötét árnyék, Tusk).

A nyomozásban főhősünk segítségére van Godley őrmester, és higgyétek el, felemelő érzés Robbie Coltrane-t másban is látni, nem csak a Harry Potter-ben. Női főszereplőnk pedig a szépséges Heather Graham (Gyilkos áldás, Sikoly 2), aki erősen kitűnik az összes többi női karakter közül, mert hát Johnny Depp mégse smárolhat valami bányarémmel a vásznon, az nem járja. De ezt megbocsátjuk a készítőknek, egész jól sült el a dolog. Kicsit ugyan erőltetettnek tűnik a szerelmi szál, anélkül is ugyanaz a sztori lényege, de meg lehet barátkozni vele. És végül, de nem utolsó sorban meg kell említenünk Sir Ian Holm-ot is (Nyolcadik utas: a Halál, Frankenstein (1994), Áldott a gyermek), aki lenyűgözően hátborzongató alakítást nyújt. Valami rejtélyes okból ő is szimpatikusnak találja a mi szomorú vadászkutyaszemű felügyelőnket, és néha-néha besegít a nyomozásba. Érdemes megfigyelni még Jason Flemyng-et (Netley, a kocsis), véleményem szerint ő az egyik, ha nem a leghihetőbb karakter a filmben, furcsamód összefogja az eseményeket egy egésszé, puszta jelenlétével. 

mv5bmtm1mjkxntqxmv5bml5banbnxkftztywmdmxndg2_v1_sy317_cr1_0_214_317_al.jpg

A legnagyobb baj ezzel a filmmel az, hogy kicsit olyan érzésem lett tőle, mintha nem tudta volna teljesen kiforrni magát. Több szeretne lenni, mint egy szimpla sorozatgyilkos-thriller, pedig néha annak is picit gyenge, a kelleténél több benne az olyan mellékszál, ami feszültségoldóként szolgál. Nincs benne elég szépen adagolt tényanyag, hogy detektívsztori legyen, horrornak nem elég brutális (már-már művészi), társadalmi drámának viszont túl brutális. Természetesen ettől még boncolgat (hehe) társadalmi problémákat is, legyen szó akár pénzről (prostiktól kezdve a királynőig mindenki feltűnik), vallásról (zsidók) vagy nemzetiségről (írek, skótok, bevándorlók, stb). Nem csinálja rosszul, amit csinál, de mintha mindegyikkel csak félmunkát végezne. Mindezt viszont ellensúlyozza, hogy a sztori viszonylag tempósan halad, a zene zseniálisan borzongató, a színészek hozzák a szintet, és koncentrálni kell, hogy a sötét háttér előtt sötét ruhában járkáló szereplőkből lássunk is valamit.

A próbálkozás, hogy visszaadják az akkori nyomornegyedek hangulatát, túlságosan is jól sikerült, de az egész film atmoszférája kissé depressziós, kezdve mindjárt az élet határvonalain mozgó felügyelővel. Mindez persze akár pozitívum is lehet, az ember jobban bele tudja élni magát a helyzetekbe. Feszültség végig akad bőven, és a végkifejlet is kielégítő, a legtöbb dolog értelmet nyer, bár eléggé keserédes ízt hagy maga után.

Összességében véve ennek a filmnek megvannak a maga hibái, de nincsenek túlsúlyban. Bátran ajánlom mindenkinek (Johnny Depp fanoknak még jobban), de kell hozzá egy kis gyomor. Nem egy brutálhorrorhoz van szerencsénk, de nem is kezdőknek való. Tőlem egy erős 7-est kap. 

Címkék: 2001 amerikai film 7/10 ajánlók

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr807235931

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.03.05. 09:13:24

ez a film akkor készült mikor jack sparrow még színészkedett nem ripacskodott.

Pickman2 2015.03.05. 14:02:59

@GinnyWinchester :

"Nincs benne elég szépen adagolt tényanyag, hogy detektívsztori legyen, horrornak nem elég brutális (már-már művészi), társadalmi drámának viszont túl brutális."

Hogy jobban megertsd a filmet (hogy mi is akart igazabol lenni) erdemes elolvasni az alapjaul szolgalo kepregenyt: en.wikipedia.org/wiki/From_Hell.

GinnyWinchester 2015.03.05. 23:12:46

@Pickman2: Olvastam a képregényt is. Úgy nem írnék ilyeneket h nem tudom miről is beszélek. Ez csak az én véleményem, ettől még bírom a filmet. :)

GinnyWinchester 2015.03.05. 23:14:05

@doggfather: Sajnos ez így van :( Amilyen filmjei mostanában készülnek...

Pickman2 2015.03.06. 10:06:10

@GinnyWinchester: En is birom. egyetertunk. Persze nem egy kategoria a kepregenyel, de onmagaban elvezheto.

süti beállítások módosítása