Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Mercy (2014)

Egy őrült nagymama Stephen King-módra

2015.01.28. 18:32 Csabi87

mercy-1.jpgTöbb okból is izgalmakkal ültem neki a Mercy című horrornak. Elsősorban azért, mert Stephen King Nagyi című novellája adta az alapját, a törénet, amely a Csontkollekció című gyűjteményben jelent meg. Másrészt pedig arra is kíváncsi voltam, hogy a The Walking Deadben szereplő Chandler Riggs mennyire ügyes, ha ki kell lépnie a zombibirodalomból.

A novellát már meglehetősen régen olvastam és mint kiderült nem az a fajta volt, ami úgy beégett volna az emlékeim közé, hogy többé ne bírjam elfelejteni. A könyv is gyerekszobám polcán áll a többi között, így igazán fel frissíteni sem tudtam az emlékeket, de egye fene, gondoltam, legalább meglepetésként ér minden.

A sztori főhőse egy fiatal srác, George, aki meglehetősen odavan a nagyanyjáért. Az asszony azonban egy nap ájultan esik össze a családi ebéd találásakor, majd kórházba kerül, egy év múlva pedig agyvérzést is kap. További probléma az is, hogy a nőt kirakják a gondozó intézetből, förtelmes és őrült viselkedése miatt, így a zakkant, idős hölgy haza kerül és George anyukája próbál gondoskodni róla, fiai segítségével.

Ahogy viszont telik-múlik az idő hamar kiderül, hogy Mercy egyáltalán nem az a túrós lepényt sütögető, kakaóhabot osztogató, szeretetre méltó nagyi, hanem egy asszony, rémséges, sötét titkokkal.

mercy2.png

Kicsit talán közhelyszerű, hogy kevés a jó Stephen King adaptáció. Bár szerencsére én ritkán éreztem azt, hogy egy-egy filmje kifejezetten rosszul sikerült volna. A Mercy esetében pedig szintén nem volt okom a panaszra. Egy lassan építkezős, eleinte inkább thrillerszerű filmmel van dolgunk, ami megpróbál bemászni a bőrünk alá. Abban nem vagyok biztos, hogy ez maradéktalanul sikerül neki, de a végeredmény azért mégis kellemes meglepetés lehet.

mercy-poszter.jpgSemmiképpen nem akarom az egekbe magasztalni Peter Cornwell filmjét, mert inkább egy erősebb közepesnek lehet nevezni, azt is talán jó indulattal.

Chandler Riggs érdekes módon kevésbé idegesítő, mint a The Walking Deadben, habár parádés alakítást itt sem nyújt, de legalább a falat sem kapartam tőle. A kétszeres Oscarra jelölt Shirley Knight viszont egy idő után tényleg kifejezetten hátborzongató öreg lány lett. A többiek nevét pedig talán megemlíteni is kár, mondjuk Dylan McDermott is feltűnik, valamint Mark Duplass és Frances O'Connor is, de sokat nem tesznek hozzá a filmhez.

A misztikus történetet pedig ügyesen adagolják, igaz Matt Greenberg forgatókönyvíró, már korábban is hozott össze egész jól sikerült King adaptációt, a 1408-at, sőt anno A kukorica gyermekei 3. részét is ő körmölte.

Egy misztikus, lassan kibontakozó, de unalmasnak azért nem nevezhető, olykor véres alkotás a Mercy, amely Stephen King rajongóknak jó próba lehet, de azt gondolom a többieknek sem okoz túl nagy csalódást.

A feliratért ezer hála és köszön Pedronak!

6/10

Címkék: 2014 amerikai film 6/10 ajánlók

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr177110073

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása