Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Constantine - A démonvadász (2005) – Constantine

Keanu Reeves a világ megmentője

2015.01.14. 18:12 SZANDRA

constantine-4.jpgManapság reneszánszát éli azoknak a film adaptációknak a sora, amik képregényeken alapulnak. Régebben erre ott voltak könyvek, azonban ahogy változik a divat, a képregények is egyre nagyobb szerepet kapnak a kultúrában, olyannyira, hogy nem csak rajzfilm sorozat adaptációvá növik ki magukat, hanem sorozat illetve film megvalósítást is kapnak.

Remek példa sorozatra The Walking Dead, filmre pedig sorra jelennek meg a szuperhősös mozik. A Constantine ilyen szempontból egy kakukktojás, ő nem egészen olyan szuperhős, mint mondjuk Superman vagy Batman, mégis rendelkezik különleges képességgel. Ennek a filmnek az alapja a Hellblazer című képregény, de más képregényekből is vettek át elemeket, hogy teljessé tegyék ezt a filmet. Jól döntöttek.

John Constantine egy láncdohányos, ördögűzéssel is foglalkozó magánnyomozó. Sötét múltja van, ami miatt eleve tisztában van azzal, hogy valószínűleg a Pokolra jut, ott pedig már alig várják, hogy végre megkaparintsák Constantine lelkét. Nem is kell olyan sokat várniuk, ugyanis mint kiderül, a férfi már így is a halál küszöbén áll a dohányzás miatt. Mivel egyre inkább növekednek a démoni megjelenések a Földön, Constantine aggódni kezd, mi a pontos céljük a mi világunkban.

constantine.jpg

Angela egy rendőrnő, akinek ikertestvére öngyilkosságot követett el. Angela nem hajlandó elfogadni, hogy hívő testvére képes ártani magának (így a hit szerint Pokolra kerül). Constantine végül segít a nőnek kideríteni, mi történt igazából, majd a nő múltjának részletei is előtérbe kerülnek. Ennek az lesz az eredménye, hogy Angela - Constantine-hoz hasonlóan – szintén képes látni a démonok és angyalok jelenlétét. Ennek hatására együtt megpróbálják leállítani a démonok nagyobb térnyerését. Constantine-nak vannak még segédei, ahogyan ellenfelei is, és a harcuk kimenetelén függ a földi béke sorsa.

Ennek a filmnek valami bámulatos a képi világa. Személy szerint egyszerűen imádom, ahogyan ábrázolja a Poklot, az angyalokat, a démonokat, messze az egyik legjobb megvalósítás. Sok-sok esetben nagyon ijesztőnek, brutálisnak és monumentálisnak mutatják bei ezeket az elemeket, a Constantine pedig ebben az egyik a legkiemelkedőbb számomra. Két lemezes DVD változatban, extrákkal érdemes igazán csak megnézni. Ezek a kis extrák, amik jobban megmutatják ezt a hatalmas számítógépes kreációt, amit Pokolnak hívnak, valami döbbenetes az egész. Amikor csak lehetőségem van rá, megnézem.

constantine-a-demonvadasz.jpgA cselekmény is ötletes, van benne ugyebár egy csavar, amire sokan nem is gondolnának és hatásosnak mutatkozik. Logikus, minden részlet megvan magyarázva, ki mit miért csinál, minden mellékszereplő kap fontos kulcsjelenetet. Még maga Isten is, sejtelmesen.

Bár én valóban nagyon szívlelem ezt a filmet, azért azt hozzá kell tenni, hogy a története is nagyon alapos, a karakterek azonban nem minden esetben váltanak ki ekkora csodálatot az emberből. Itt van Constantine jelleme, egy mindig dohányzó, nem éppen kedves alakot játszik. Folyamatosan kedveljük meg az ő karakterét, a cselekedetei során egyre szimpatikusabb, ez pedig lényeges szempont, főleg a végén, mikor már izgulhatunk érte. Aggódni kezdünk érte, a kis „szuperhősünkért”, aki megpróbálja a maga módján megvédeni az embereket.

Keanu Reeves nagyon jól alakítja a címszerepet, jó választás volt a flegma, de jó szándékú férfi szerepére. Rachel Weisz Angela (és Isabel) szerepében szintén jót alakít, színészileg nagyra tartom őt, igaz ma már nem ez a legjobb alakítása. Meg kell említeni még természetesen Tilda Swintont (Gábriel, igen itt Gábriel arkangyal egy nő!), Peter Stormare-t (Lucifer) és Djimon Hounsou-t (Midnite).

Maga a CGI nem elég egy film sikeréhez itt sem, de a mély vallásos történet is nagyon izgalmas, jól kidolgozott, a látványvilága bámulatos, a karakterek egyénisége szintén. Pazarul működnek ezek az egységek kölcsönhatásban a képernyőn. Jó háttér szolgált a forgatókönyvhöz, zseniális megvalósításban rendezte meg Francis Lawrence. A rendezőnek köszönhetjük továbbá a Legenda vagyok című filmet is, ami szintén egy remek film lett.

A Constantine szerintem kötelező darab, nem akarom teljes magasságokba emelni ezt a művet, de egyszerűen fantasztikus. Kissé elfogult vagyok, de ezt látni kell, 9/10.

Címkék: 2005 amerikai film 9/10 ajánlók német film

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr787045869

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.01.15. 09:01:18

vannak hiányosságai, de egészében jól sikerült képregényfilm szerintem is.

Globetrotter2014 2015.01.15. 09:07:46

Igen ez valóban egy nagyon jól megcsinált film volt (A listás színészek határozott alakítással, effektek, képi világ zene hangulat). De egyszerűen megelőzte a korát, akkoriban még nem volt divat képregénnyel reklámozni egy komolyabban megcsinált filmet, a horror képregény pedig amúgy is réspiac volt. Viszont bármikor újranézhető.

Ja és a filmzenéjén is látszott hogy komoly energiát invesztáltak a filmbe...
www.youtube.com/watch?v=vFw9fHN6Bhc

A Perfect Circle mellett Gavin Rosdale-nek már csak filmszerep jutott :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.01.15. 11:09:50

@Globetrotter2014: képregénnyel reklámozni???

Mármint a képregényt filmmel reklámozni, nem? ;)

Yarner · http://androlib.blog.hu 2015.01.15. 14:05:54

Nagy kedvenc, imádom.
Két dolgot tennék hozzá a cikkhez - az egyik, hogy az eredeti Hellblazernek csak nagyon laza adaptációja a film, az eredeti Constantine szőke és angol, és a történetek is eredetileg (elsősorban) Angliában játszódtak, valamint a film erősen katolikus beütésű leegyszerűsített világképe (harc a földön az emberek lelkéért, két egyértelmű csapat, no meg persze John közhelyes segítői - a kövér pap meg a csodabogár beszerző, John gyerekkori traumán és egyebeken alapuló háttértörténete) mind-mind elütnek a forrástól. Ja, és Chas az eredetiben egy harminc-negyvenes angol taxis, John régi barátja.
Mind e miatt utálhatnám, ugyanis az eredeti Hellblazer *baromi jó*, de nem megy, a film minden a forrásművel szembeni tiszteletlensége ellenére is a saját lábán tökéletesen megálló, remek fantasy, remek hangulattal, remek jelenetekkel, remek poénokkal.

A másik csak annyi, hogy vonatkoztass el az isteni Tildától, Gábriel se nem nő, se nem férfi, szándékosan androgün karaktert kapott a filmben. Angyal.

Az új Constantine sorozatnak még csak a pilotját láttam, de az nagyon jól hozza a képregény karakterét és hangulatát, ígéretes kísérője lesz a mozinak - bár a címen kívül szinte semmi közük egymáshoz.

the.man · http://rivercottagenyomaban.blogspot.com/ 2015.01.15. 19:29:43

@Yarner: A pilot jó volt a többi rész meg kicsit annál is jobb.

SZANDRA 2015.01.30. 13:04:01

@Yarner: Igazad van, valóban az angyalok másfajta lények, nincs nemük, valóban rosszul fogalmaztam meg, egy nő játszotta el a szerepet, így korrektebb. :)

@Globetrotter2014: valóban, a zene is remek.

süti beállítások módosítása