Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Az ördögűző (1973) – The Exorcist

Az örök klasszikus

2014.11.30. 17:38 SZANDRA

The-Exorcist-1973.jpgMind a mai napig az 1973-as Az ördögűző című filmet tartják a világ legjobb/legijesztőbb horrorfilmnek a legtöbben. Kritikusok és rajongók tömkelege is azon az állásponton van az egész világon, hogy ez a mestermű méltán van a filmtörténelem, azon belül is leginkább a horrorok történetében a ranglista élén. Elnyerte a legjobb hangeffektusokért és legjobb forgatókönyvért járó Oscar díjat. Pedig a Filmakadémia nem kimondottan szereti az ilyen stílusú darabokat, mégis több jelölést és díjat is bezsebelt. Ez is csak a film különlegességét és nagyságát támasztja alá.

Irakban ásatások folynak, ezek során találnak egy környezetidegen tárgyat, aminek elég démoni kinézete van. Az igazi gonosz jelképe vetül fel a pap, Merrin atya szeme előtt.

Ugrunk egy nagyot, így máris Georgetownba kerülünk, ahol egy színésznő, Chris McNeil és a lánya élik mindennapjaik. Regan, a kislány pedig bekerül a Sátán bűvöletébe. Szép lassan egyre gyanúsabbá válik, hogy túl sok a gond vele, ráadásul ezek természetfeletti eredetűek. Ekkor jön a képbe Damien Karras pap, aki bár hadilábon áll jelenleg a hittel, ez az eset nem hagyja nyugodni, úgy érzi itt valami sötét erő lappang, ami nem a mi világunkból való.

the-exorcist-1973-.jpg

Regant hiába vizsgálják ki orvosok, a tudomány megmagyarázza depresszióval és agystimuláló gyógyszerekkel. A tudomány mindenféle betegséget ilyen eszközökkel old meg, szerek és kémiai hatások alá vonják a betegeket. Regan viszont egyre morbidabb, trágár módon kezd viselkedni, más hangokat is ad ki, bevizel nyilvánosan és az orvosi eredmények semmilyen eredményt nem mutatnak. Karras pedig az anya hatására úgy érzi, ide nagyobb segítség kell. Ekkor tűnik fel újra Merrin atya.

Az ördögűző.jpg

A film szép lassan halad, ahogy egyre jobban növekednek a tünetek egészen a katarzisig, amikor elvégzik az ördögűzést. Hosszú film, érezhető rajta, mert itt-ott lassú a tempója, de kicsit se unalmas.

Megismerjük Karras személyiségét is, mellékszálként, de persze Regan és az anyja helyzete kerül igazán kidolgozásra. A sok mellékszereplő, akik mind az okokat kutatják, a sok orvosi hacacáré után eljutnak az exorcizmus gondolatáig. Természetesen mindenki kétkedve fogadja ezeket a gondolatokat, pedig létezik és Regant meg is találta.

Az anya története egy külön vonal, mindent az ő cselekvéseiből ismerünk meg: az utakat, amiket végigjárt ebben a tragikus helyzetben: az orvosok, a pszichiáterek és végül a papok segítségét kérve. Egy anya mindent megtesz a gyerekéért, hogy mentse, mindent. Még azt is, amiről álmodni se mert volna. Ezek után a papok élete kerül jobban előtérbe, miben hisznek, mit képesek végigvinni ahhoz, hogy megszabadítsák az ártatlan lelket a gonosztól.

Ugye a filmben rengeteg kultikus jelenet van, ilyen a pókjárás lefelé a lépcsőn, a hányás, meg a nyakkitekerős 180°-os fordulat, rengeteg méltán elhíresült jelenet szerepel benne. Ezek jellemzik a filmet, ezekről mindenki rögtön erre asszociál és joggal.

Akkortájt ugye a technika messze nem volt ennyire fejlett, mint manapság. A felvételeket nagyon nagy gondossággal kellett megalkotni, például a pókjárásos jelenet meg is lett vágva az eredeti felvett anyaghoz képest a technikai „hibák” elkendőzése miatt. Persze ezeket a részeket digitálisan feltudták újítani később.

A sminkesek munkája remek teljesítményt mutat, csak úgy mint a színészeké. Ebben ugyebár Linda Blair emelkedik ki, mint Regan, végig ő játszotta a kislányt nagyon profi alakítást nyújt. Remek volt, sajnos nem lett fényes jövője a filmművészet terén, de egyszerűen ebben a lehető legjobb választás volt. Max von Sydow is nagyon jó Merrin atya szerepében, tulajdonképpen mindenkit csak dicsérni lehet. A rendező William Friedkin csodás munkát végzett, nem hiába lett híres és elismert a szakmában.

Ez a film volt az, ami megalapozta az ördögűzéssel kapcsolatos alkotások mikéntjét, egy mérföldkő, egy kiemelkedő kezdet, amit csak utánozni lehet, de felülírni aligha. Ez tényleg egy olyan film, amit egyszerűen látni kell, aki valaha is belekóstolna ebbe a műfajba, ez egy kötelező darab. 10/10.

Címkék: 1973 10/10 amerikai film ajánlók

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr446898321

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Syracuse 2014.11.30. 22:06:17

És valóban, mennyi jelenet, amit 982352374687456 későbbi filmben is alkalmaztak. :) Klasszikus darab.

süti beállítások módosítása