Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A 23-as szám (2007) – The Number 23

A szám erejének rabságában

2014.11.23. 17:49 SZANDRA

The Number 23 Book1.jpgWalter Sparrow egy kutyasintér, békésen él nejével és fiával. Felesége meglepi egy könyvvel, ami a 23-as szám címet viseli. A férfi a könyv megszállottja lesz, egyre jobban képes azonosulni a könyvben szereplő nyomozóval, Pingipanggal. Waltert egyre nyomasztóbb álmok gyötrik, amiben nejét is meggyilkolja. Jobbnak látja, ha kiszakad a saját világából, és egy időre eltűnik, hogy befejezhesse a könyvet. Azonban nincs teljesen vége a történetnek, a könyv azzal zárul, hogy megöltik a nőt.

Walter ezután is a könyv és a 23-as szám bűvöletében marad, amiben családja is próbál segíteni. Fiával kideríti, hogy azon kívül, hogy Walter egész élete a 23-as szám körül forog, még üzenetet is rejt ez a szám. A születési dátumától kezdve az életében mindenben megjelenik valahogy ez a szám. Walternek egy olyan sejtése támad, mi szerint egy nőt, akinek a sírjához egy kutya vezetett, az egyik professzor ölte meg, és ez a vallomása.

Egy szakértő segítségével még jobban elmélyülnek a számmisztikában, de a legfőbb vonal az üzenet, ami a könyvben van. Walter pedig elkezdi összekapcsolni a nő meggyilkolását a könyvben való párhuzammal és a börtönben sínylődő professzorral.

the-number-23.jpg

Walter neje eközben magánnyomozásba kezd a könyv miatt, mert megrémíti férje viselkedése. A titok pedig, amire rábukkan döbbenetes és sokkoló hatású mindenki számára.

thenumber_23.jpg

A film két részre osztható: egy könyv és cselekmény utáni nyom: szóval a 23-as számot valóban sok jelentéssel felruházhatjuk: prímszám, kromoszómaszámok, a csillagjegyek ekkor váltják egymást (illetve 22), a vér 23 másodpercenként folyik keresztül az emberi testben és még hasonló magyarázatok. Nos, ami mérhető, azt számmal kell kifejezni, szóval nem csoda, ha bizonyos számok ismétlődnek egy vagy több minta szerint. Mindig nagy szerepeket tulajdonítanak a számoknak, akár tudat alatt is az emberek, ami addig nem jelent bajt, míg valaki csak ennek rendeli alá magát olyan értelemben, mint amit a cselekmény mutat be.

A könyv főhősével való azonosulás sok történet megihletője, hisz a nézők is sok esetben próbálnak szimpatizálni a szereplőkkel, hasonlóságokat felfedezni, vagy egyszerűen csak személyiségjegyek alapján jobban kedvelni. Ez egy elragadtatottabb verziója ennek a témának, ami már-már fanatikussá teszi a főszereplőt.

Joel Schumacher (A fülke) rengeteg filmet rendezett már, szerintem sokan ismerik a nevét. Egyaránt thrillerben és vígjátékokban is otthonosan mozog, most az egyik thriller darabját vettük elő. Hozzá kell tenni, hogy a főszereplőnk Jim Carrey, akinek ez az első, igazi thriller szerepe, hisz ő a komédia mestere. Ebben a filmben megláthatjuk, hogy megállja a helyét a kicsit horrorisztikusabb művekben is.

Mellékszerepben láthatjuk Mark Pellegrinot és Rhona Mitra-t is. Izgalmas, alapos munka ez, egyszer megéri megnézi. Ötletes és csavaros, amilyennek egy thrillernek lennie kell, mitikus jelekkel teletűzdelve.

7/10

Címkék: 2007 amerikai film 7/10 ajánlók német film

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr466894941

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

S.Witwicky 2014.11.25. 18:03:40

Megint belenyúltál a tutiba! :) Az egyik legjobb Carrey film!Zseniális az alakítása.Ebből is látszik,hogy mennyire keskeny a drámát ès a vígjátékot elválasztó határvonal.

SZANDRA 2014.11.25. 21:50:46

@S.Witwicky: Köszönöm szépen :D Kedves tőled. Igen, valóban Carrey egyik legjobb filmje és mivel ilyen műfajban mást nem nagyon lehet kiemelni eddig tőle, az egyik legjobb alakításai között van. Furcsa is Ace Ventura után ilyen stílusú műben látni, de jó! Valóban keskeny a vonal, Carrey esetében pedig a sokszínűségét mutatja meg, hogy igenis tehetséges színész, még ha vannak, akik ezzel nem értenek egyet. A dráma és a thriller is passzol hozzá, nem csak a bohóckodás.

S.Witwicky 2014.11.26. 00:03:29

@SZANDRA:Ugyan.Számomra öröm,ha régi kedvencekre újra felhívjátok a figyelmemet! :) A Truman show és a Mi lenne ha is nagyon erős alkotások,elég széles skálán mozog Mr.Carrey,ha mások kételkednek is a tehetségében,engem már rég megvett.Amiben sztem a legnagyobb és ezzel nem csak én vagyok így az Egy makulátlan elme örök ragyogása.Maga a film is olyan érzések kiváltója,amikre nem minden mozgókép képes.Na mindegy,aki meg leszólja az urat,az mind PAN-CSEEERRR :)

SZANDRA 2014.11.28. 23:18:03

@S.Witwicky: Igazad van, Carrey-nek kétségkívül azok nagyon kimagasló filmjei, számomra a Truman Show az egyik ilyen örök darab. :D Sokan nem kedvelik, de nem is kell mindenkinek, attól még el lehet ismerni, jó színész és komikus. :)

süti beállítások módosítása