Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Frankenweenie – Ebcsont beforr (2012) - Frankenweenie

Zombikutya akcióban

2014.11.22. 18:02 SZANDRA

frankenweenie1.jpgNew Holland egy idilli, békés kisváros. A lakói között megtalálhatóak az egyszerű emberek és a kissé flúgosok is. Ebben a kicsi városkában él a Frankenstein család, a szülők, és egy szem fiuk, Victor.

Victor igazi csodabogár: imádja a tudományt, szeret filmeket készíteni, és különféle projekteken töri a fejét. Felnéz a tanárára, Mr. Rzykruski-ra, aki a város legokosabb embere. Szülei minden „furcsasága” ellenére imádják fiukat, és teret engednek a személyiségének, nem korlátozzák be, és támogatják. Victor kis különcnek számít, barátai sincsenek igazán, kivéve a kutyáját, Sparky-t.

Sparky egy nap balesetet szenved, és meghal. Victor képtelen ezt feldolgozni, ezért inkább úgy dönt, hogy újraéleszti házi kedvencét a tudományos kísérletekből tanultakkal. A tudomány segít neki visszakapni a kutyáját, és Victor ismét Sparky-val lehet. Erre a sikeres kísérletre jönnek rá Victor iskolatársai, akik le akarják másolni ezt. Egy éjszaka mind megpróbálják, és szörnyek lepik el a várost. Victorra és Sparky-ra vár a feladat, hogy megmentsék a polgárokat.

frankenweenie.jpg

Tim Burton 3D stop-motion alkotása ismét sok témát vázol fel. Mindezt tetőzi a fekete-fehér hatás, ami a régi horrorok világába visz minket. A főszereplőnk egy fiú és a kutyája. Ezt már korábban is láthattuk pár filmjében. Vegyük példának a szellemkutyát (Karácsonyi lidércnyomás), vagy akár a csontvázkutyát (A halott menyasszony). Ebben a produkcióban pedig előlép a zombikutya.

A fő témánk a barátság, és az élet-halál elfogadása, valamint a tudomány. Valóban, a kisváros lakói aggályoskodnak a tudománnyal kapcsolatban, mert félnek az újdonságtól, ami más, ami megmagyarázható és ijesztő is tud lenni. Inkább megszabadulnak tőle, minthogy megértsék, és befogadják a tudomány okozta csodákat, ami pedig az emberek előrelépését szolgálná.

Frankenweenie4.jpegKell-e ragaszkodni valamihez/valakihez miután elvesztettük, akár végérvényesen, a halállal? Nos, ezt a kérdést járja körbe a film. Mindenkinek meg lehet a maga véleménye, Burton azt mutatja be, hogy igenis kell, ha van rá lehetőség. Ugye itt egy kutyáról van szó, aki ha tehetné, se tudná elmondani, ő maga mit szeretne.

Mikor elvesztünk valakit, érzelmileg erős csapás ér minket. Szerintem mindenki visszahozna olyan embereket, vagy akár állatokat az életébe, akiket imádott. Elsőre elveszíteni valakit, tragikus és borzalmas érzés. Ha kapunk egy második esélyt, és van egy kiskapu, nem feltétlenül lesz ugyanaz  minden, mint korábban.

Másodszor elveszíteni valamit/valakit, ami fontos, ugyanolyan keserű érzés, szembesülni kell a tudattal: minden véges, és minden a döntéseinken múlik. Ki kell használni minden alkalmat, amit csak lehet, mert ez a legtöbb, legnagyobb ajándék, amit tehetünk azért, aki fontos: időt adunk neki. Ebben önző, önös érdekek is jelen vannak. Ahogyan Victor is felélesztette a kutyáját, maga miatt tette, mert szeret vele lenni, hiszen ő a legjobb barátja.

Ugye a sztori alapjául a Frankenstein történet szolgál, ami egy svájci kisvárosból indult. A genfi tó közelében sok igazán intelligens, elismert művészember töltötte szabadidejét, például Byron is. Itt ismerkedett meg Percy Shelley az akkor szintén házas Mary Wollstonecraft Godwinnal. Bár közel kerültek egymáshoz, persze voltak akadályok, a két lélek végül egymásra talált később, szerencsétlen körülmények között. Mary pedig – immáron Mary Shelley néven, – elkészítette a Frankenstein című művét. Igen, ezt a horror történetet egy nő találta ki, méghozzá minden Genfre vezethető vissza, és arra a szeretetre. Erre egy nagyon aprócska kis utalás van, ugyanis az egyik életre keltett kisállatka neve Shelley. Véletlen lenne? Nem hinném. Ha esetleg mégis, akkor pedig nagyon szerencsés.

Tim Burton ebben a műben a gyökereihez nyúlik vissza, már 1984-ben megalkotta rövidfilmként a Frankenweenie-t, élő szereplős horrorként. Azonban nem volt hajlandó bemutatni a moziban a forgalmazó a nagy estés produkció előtt, mert felkavarónak ítélete.. De 2012-re a kisfilmből nagyfilm lett, amit nagyon is érdemes megnézni. Megér egy 8 pontot, bár felülről súrolva, nagyon szép a mondanivalója, sajnos a vége felé felbukkanó szörnyek kicsit rontanak az összhatáson.

Címkék: 2012 amerikai film 8/10 ajánlók

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr366815031

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

S.Witwicky 2014.11.23. 13:16:35

De jó,hogy végre terítékre került ez az alkotás is.Nagy kedvenc és a véleményed is tetszik!Köszönöm :)

SZANDRA 2014.11.23. 14:14:11

@S.Witwicky: Nincs mit, én köszönöm. :)

S.Witwicky 2014.11.23. 14:42:42

@SZANDRA: Ugyan,nekem volt öröm :) Amúgy én nem találtam seholsem szinkronnal a filmet,még DVD-n is eredeti nyelven van csak.Nem bánom,de kiváncsi lennék egy szinkronos változatra,hogy mit tudnának kihozni a karakterekből.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.11.24. 09:07:04

nem rossz nem rossz, de nálam amolyan tipikus burton cucc lett. a halott menyasszony, vagy a karácsonyi lidércnyomás nyomába se ér.

SZANDRA 2014.11.24. 12:06:33

@S.Witwicky: Én is keresgéltem szinkronosan, de sehol se találtam, pedig nem lenne rossz. Rejtély, miért nem készült még hozzá.

@doggfather: Igen, azért az a két történet jobban magával ragadott engem is, mint ez. De önmagában ez is aranyos kis sztori, megérte megnézni.

S.Witwicky 2014.11.24. 12:13:42

A karácsonyi lidércnyomás alap,de azt Henry Selick dirigálta,akitől a másik nagy kedvenc a Coraline,abban azt hiszem már nem volt Burton keze.A Frankenweenie,ahogy azt SZANDRA is említette már régóta váratott magára,mint egész estés mozi,szóval a concept már korábban megvolt,mint a Corpse bride :)

S.Witwicky 2014.11.24. 12:18:46

@SZANDRA: Szerintem nem is lesz szinkronosan.Ismét rákerestem és nincs nyoma szinkronnak,ami érdekes mert Walt Disney filmről van szó,na mindegy ennél nagyobb baj ne legyen :)

SZANDRA 2014.11.24. 14:21:29

@S.Witwicky: Igazad van, Coraline-t külön lapon lehet említeni, az már nem Tim Burton, még ha azt is hinné az ember. Bár valóban nem Burton rendezte a Karácsonyi lidércnyomást, az ő története alapján készült, és nagyon jól sikerült alkotás lett az is. :)

Valószínű nem lesz szinkron sajnos, mondjuk nem is minden Disney film jutott el hozzánk, vagy nem feltétlenül szinkronosan. Van egy régi Disney film, ami zombikról szól, A fekete üst címen és sehol se találom szinkronosan. Most túlságosan is otthonos vagyok a Disney filmekben mert az unokahúgom ezt a korszakát éli meg, de ez a zombimese nem lehet olyan rossz. Nem csodálom, ha a Frankenweenie se érkezett meg hazánkba szinkronnal, mert nem tipikus Disney-szerű kis tündérmese, hanem jó párnál jobb ez. :)

S.Witwicky 2014.11.24. 16:18:34

@SZANDRA: Köszönöm az infot,erről a zombis dologról még nem hallottam.Amúgy ha már stop motion akkor Paranorman :)

SZANDRA 2014.11.25. 21:55:10

@S.Witwicky: Én is csak nem rég hallottam, eredeti nyelven rá is lehet akadni, mondjuk akkor is Disney mese...de egy -két illusztráció tényleg elég horrorisztikusra sikeredett, gyereknek nem mutatnám meg :D
Igen, az is jól sikerült, a végén nagyon szívhez szóló is, az emberek mennyire félnek az ismeretlentől, és a megértés helyett jön a kiutálás és a bosszú. Okos film lett.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.11.26. 09:46:54

@SZANDRA: persze megérte, sőt a dvd árát is simán megéri, csak nekem kicsit halvány volt.

SZANDRA 2014.11.28. 23:19:32

@doggfather: Igen...nekem is hiányzott belőle valami plusz, jobbra számítottam sok ígéretes előjel alapján, de szórakozásnak elmegy. :)

süti beállítások módosítása